„Karantino kuchnia“: „kulajda“ – čekiška grybų sriuba

Ši sriuba mane sužavėjo savo panašumu į lenkišką „žurek“. Bet didelis jos privalumas yra tas, kad nereikia žaisti su raugu. „Žurek“ yra tikrai nuostabus patiekalas, bet jo užsimanę, taip paprastai nepasigaminsite. Užtat labai lengvai pasigaminsite „kulajdą“, kuri nereikalauja nei laiko, nei įmantrių ingredientų. O ir skonis puikus. Beje, antrą dieną į šią sriubą įdėjau sūrio ir sutryniau ją trintuve – rezultatas labai panašus į vokišką bulvių sriubą.
„Karantino kuchnia“: čekiška grybų sriuba „kulajda“
Verdama čekiška grybų sriuba „kulajda“ / Asmeninio albumo nuotr.

Kokius grybus naudoti? Kokius tik turit ar randat. Puikiai tinka džiovinti grybai. Juos aš ir naudojau.

Ingredientai:

  • 500 g bulvių;
  • 50 g sviesto;
  • 50 g miltų;
  • 50 g cukraus;
  • sauja džiovintų grybų (tiks ir švieži ar šaldyti);
  • 200 ml grietinėlės;
  • 4 šaukštai acto;
  • ryšulėlis krapų, susmulkintų;
  • 750 ml jautienos sultinio;
  • 500 ml vandens (jo reikės džiovintiems grybams, jei juos pasirinkote);
  • druskos;
  • pipirų;
  • 4 virti kiaušiniai (man patinka minkštai virti, bet galite virti kietai ar netgi be lukšto).

Gaminimas:

1. Verdančiame vandenyje apie 15 minučių apvirkite džiovintus grybus. Atidėkite į šoną. Nenupilkite nuoviro.

2. Dabar gaminsime sviesto ir miltų mišinį, kuris sutirštins mūsų sriubą. Puode ištirpinkite sviestą vidutinėje temperatūroje. Sudėkite miltus ir maišykite, kol išgausite vientisą masę. Tada po truputį, nuolat maišydami, supilkite sultinį.

Evelinos Stundžienės nuotr./Verdama čekiška grybų sriuba „kulajda“
Evelinos Stundžienės nuotr./Verdama čekiška grybų sriuba „kulajda“

3. Supilkite į puodą anksčiau paruoštą grybų nuovirą. Pasūdykite bei įberkite pipirų. Mažoje temperatūroje sriubą virkite apie 10 minučių.

4. Kol sriuba verda, nuskuskite ir kubeliais supjaustykite bulves. Sudėkite jas į sriubą ir virkite, kol suminkštės – apie 15–20 minučių.

Evelinos Stundžienės nuotr./Verdama čekiška grybų sriuba „kulajda“
Evelinos Stundžienės nuotr./Verdama čekiška grybų sriuba „kulajda“

5. Išjunkite kaitrą ir supilkite grietinėlę. Išmaišykite. Sudėkite likusius ingredientus: actą, cukrų ir susmulkintus krapus. Dar kartą sumaišykite ir paragaukite, ar nieko netrūksta. Jei reikia, pakoreguokite.

6. Patiekite su kiaušiniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis