Karis – patiekalas, kuris tikrai sušildys. 8 variantai: su mėsa, žuvimi ir daržovėmis

Kai šalta, norisi pikantiškesnio, o kai kam net ir visai aštraus, ugnį burnoje ir skrandyje užkuriančio patiekalo. Termometro stulpelis leidžiasi žemyn, tad laikas rankioti iš spintelės prieskonius (ar įsigyti šviežių), statyti ant viryklės puodą/keptuvę ir imtis kario virimo burtų. Gero apetito ir... šilumos!
Žiedinių kopūstų karis
Žiedinių kopūstų karis / Miskozverys.lt nuotr.
Avinžirnių karis
Receptas: Avinžirnių karis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 31
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 1.00 st. (sausų arba 2 indeliai konservuotų)
Aliejus: 1.00 valg. š. (kokosų arba kitokio)
Svogūnai: 1.00 vnt. (supjaustytas gabaliukais)
Imbieras: 1.00 valg. š. (tarkuotos imbiero šaknies)
Česnakai: 0.50 valg. š. (sutarkuoto)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Kardamonas: 2.00 vnt. (kardamono pumpurai (išimtos sėklytės))
Karis: 2.00 arbat. š. (geltonojo)
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Paprikos: 1.00 arbat. š. (saldžiosios)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Pomidorai: 1.00 vnt. (indelis konservuotų savo sultyse)
Pomidorų pasta: 0.50 st.
Druska: 0.50 arbat. š.
Kokosų pienas: 150.00 ml (ir dar šiek tiek patiekimui)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežios; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Išmirkytus avinžirnius virkite pasūdytame vandenyje apie 1–1,5 val, arba kol jie taps minkšti. Neišpilkite vandens, kuriame avinžirniai virė.

2. Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir apkepinkite svogūnus. Įberkite šaukštelį druskos, suberkite tarkuotus imbierus ir česnakus ir toliau kepinkite maišydami apie 2 min., kol viskas gražiai apskrus. Tada suberkite visus prieskonius ir toliau pakepinkite maišydami minutę kitą. Jei ima svilti ir sausėti, įpilkite kelis šaukštus vandens, kuriame virė avinžirniai.

3. Suverskite į puodą pomidorus kartu su sultimis, taip pat pomidorų pastą, ir maišydami troškinkite ant nedidelės ugnies apie 5 min. Sudėkite avinžirnius ir įpilkite pusę stiklinės skysčio, kuriame jie virė (jei naudojate konservuotus – sudėkite į puodą konservuotus avinžirnius kartu su jų skysčiu ir papildomai įpilkite pusę stiklinės verdančio vandens), troškinkite ant vidutinės ugnies apie 20 min, ne visai sandariai uždengę puodą.

4. Supilkite kokosų pieną, gerai išmaišykite ir troškinkite karį ant nedidelės ugnies dar 10–15 min.

5. Patiekite su virtais ryžiais, kapotomis kalendromis ir trupučiu kokosų pieno.

Pastaba: *Išmirkius turėtumėte gauti apie 2 stiklines avinžirnių.

Suskleisti
Geltonųjų žirnelių karis
Receptas: Geltonųjų žirnelių karis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 10
Receptas
Ingredientai
Žirniai: 1.00 st. (gliaudytų geltonųjų, tiks ir skaldyti)
Aliejus: 2.00 valg. š. (plius dar šiek tiek baklažanams kepti;)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Prieskoniai Garam masala: 0.50 arbat. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Kardamonas: 0.50 arbat. š.
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Baklažanai: 2.00 vnt. (nedideli)
Konservuoti pomidorai: 1.00 vnt. (indelis; konservuotų savo sultyse (labiausiai tiks smulkinti))
Kaip gaminti

1. Žirnius nuplaukite, tada išbrinkinkite keletą valandų (arba per naktį).

2. Supilkite išbrinkusius žirnius kartu su vandeniu, kuriame jie mirko, ir pasūdę išvirkite, kol taps minkšti, tačiau nesubirs visiškai. Išvirus neturėtų likti daug skysčio (ne daugiau nei 4-5 šaukštai), tad jei liko skysčio daugiau – jį nupilkite.

3. Baklažanus supjaustykite storomis riekelėmis ir pabarstykite šiek tiek rupios druskos. Palikite taip pastovėti apie 15-20 minučių, kol virsite karį.

4. Dideliame puode arba keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus ir česnakus. Tada suberkite visus prieskonius ir dar pakepinkite apie pusę minutės, kad pasklistų aromatas. Supilkite visą konservuotų pomidorų turinį (kartu su skysčiu), įberkite druskos ir pakepinkite maišydami apie 5 minutes. Pabaigoje suverskite į šį puodą virtus žinelius su visu skysčiu, kuriame jie virė, ir dar patroškinkite apie 3 minutes.

5. Baklažanus nuplaukite šaltu vandeniu ir gerai nusauskinkite (gerai išspausdami susidariusį skystį, suspaudžiant baklažanų riekeles tarp dviejų lakštų virtuvinio popieriaus).

6. Įkaitinkite keptuvę (geriausia, jei turite grilinę keptuvę), švelniai pašlakstykite aliejumi ir kepkite baklažanų riekeles iš abiejų pusių, kol gražiai paskrus, suminkštės. Pabaigoje galite šiek tiek pabarstyti druska ir pipirais.

7. Patiekite su virtais ryžiais ir šviežiomis kalendromis.

Suskleisti
Žiedinių kopūstų karis
Receptas: Žiedinių kopūstų karis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 12
Receptas
Ingredientai
Imbieras: 1.00 vnt. (5 cm ilgio gabaliukas šviežio)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 0.50 arbat. š. (maltos)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š.
Kalendros: 1.50 arbat. š. (maltos; ir dar sauja šviežios patiekimui)
Kuminai: 1.25 arbat. š. (malto)
Čili pipiras: 1.00 vnt. (žaliasis)
Kokosų pienas: 400.00 ml
Morkos: 90.00 g (pjustytų kubeliais arba tinka ir šaldytos)
Prieskoniai Garam masala: 0.50 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Imbierą nulupkite. Jį, česnaką ir žalią aitriąją papriką sukapokite (jei norite aštresnio troškinio, palikite sėklytes). Suberkite visus tris ingredientus į grūstuvėlę, įberkite žiupsnį druskos ir trinkite, kol gausite vientisą pastą.

2. Svogūnus nulupkite ir smulkiai sukapokite. Didelėje keptuvėje su dangčiu įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus ir kepinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol jie taps auksiniai ir ims vos ruduoti. Sudėkite imbiero, česnako ir aitriosios paprikos pastą. Nuolat maišydami kepinkite 3–4 minutes. Sudėkite pomidorų pastą, maltą kalendrą, kuminą, maltą aitriąją papriką ir 1 1/4 arbat. šaukšt. druskos. Gerai išmaišykite.

3. Žiedinį kopūstą sulaužykite žiedynais. Suberkite juos į keptuvę ir išmaišykite, kad visi gabalėliai pasidengtų prieskoniais. Supilkite kokosų pieną ir užvirkite. Uždenkite dangčiu ir kaitinkite 10–12 minučių.

4. Kol žiedinis kopūstas troškinasi, pakepinkite anakardžius sausoje keptuvėje, kol ims kvepėti. Palikite atvėsti.

5. Kai žiedinis kopūstas bus minkštas, suberkite žirnelių ir morkų mišinį beigaram masalą. Išmaišykite ir kaitinkite dar 4–5 minutes. Paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite prieskoniais, druska ar kokosų pienu.

6. Prieš pat tiekdami apibarstykite karį kepintais riešutais, sukapota kalendra bei įspauskite šiek tiek citrinos sulčių. Tiekite su basmati ryžiais.

Suskleisti
Žaliasis daržovių karis su bolivine balanda
Receptas: Veganiškas žaliasis daržovių karis su bolivine balanda
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 23
Receptas
Ingredientai
Bolivinės balandos (kynva): 0.50 puodelis (nevirtos)
Baklažanai: 0.50 vnt.
Grybai: 100.00 g (Shiitake)
Smidrai: 5.00 g (jaunų)
Pupelės: 5.00 valg. š. (virtų raudonųjų)
Kokosų pienas: 200.00 ml
Vanduo: 200.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Karis: 0.50 valg. š. (žaliosios pastos; arba galite naudoti bet kurią mėgstamą – raudoną ar geltoną kario pastą, taip pat Garam Masala ar Tikka Masala prieskonių mišinius (dėkite pagal skonį))
Kaip gaminti

1. Išvirkite bolivinę balandą.

2. Gilioje keptuvėje su lašeliu aliejaus apkepinkite supjaustytą baklažaną, grybus, smidrus.

3. Daržovėms ir grybams suminkštėjus, berkite druską, pilkite vandenį, dėkite kario pastą, pilkite kokosų pieną. Ragaukite ir, jeigu reikia, papildomai įpilkite vandens ar kokosų pieno (skoniui sušvelninti).

4. Leiskite minutę viskam sušilti, suberkite pupeles.

 

Suskleisti
Karis
Receptas: Karis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 10
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 400.00 g (malta)
Pupelės: 2.00 st. (virtų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 valg. š. (smulkiai sukapotų)
Sviestas: 20.00 g (lydyto "Ghi")
Karis: 2.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Smulkiai sukapotą svogūną, česnaką ir imbierus 10 min. kepinkite keptuvėje įkaitintame svieste. Sudėkite mėsą ir kepinkite dar 10 min. Tada sudėkite pupeles, prieskonius, įpilkite dvi stiklines vandens ir uždengus troškinkite 20 min.

2. Patiekite su biriai virtais ryžiais, bet jų maistinę vertę skaičiuokite atskirai.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Žuvies karis
Receptas: Žuvies karis
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.0 / 34
Receptas
Ingredientai
Menkė: 500.00 g (filė be odos)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Svogūnai: 1.00 vnt.
Citrinžolė: 1.00 vnt.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelė šaknis)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Karis: 3.00 valg. š. (žaliosios kario pastos)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Žalioji citrina: 3.00 valg. š. (3 valg. š. - sulčių ir žiupsnelis nutarkuotų žievelių)
Sultinys: 200.00 ml
Kokosų pienas: 300.00 ml
Kalendros: 5.00 g (ryšulėlis)
Kaip gaminti
  1. Smulkiai supjaustytus svogūnus, česnakus, aitriąją papriką ir sumaigytą citrinžolę pakepkite aliejuje.
  2. Kario pastą sumaišykite su citrinos sultimis ir cukrumi, viską sukrėskite į keptuvę su svogūnais ir pakaitinkite.
  3. Žuvies filė supjaustykite nedideliais gabaliukais ir apkepkite iš abiejų pusių.
  4. Gražiai išdėliokite keptuvėje vienu sluoksniu.
  5. Supilkite kokosų pieną ir sultinį, įberkite druskos, žaliųjų citrinų žievelių ir troškinkite ant nedidelės kaitros. Nemaišykite, kad žuvis nesubyrėtų.
  6. Galiausiai suberkite smulkiai supjaustytas kalendras.
Suskleisti
Pikantiškas žuvų karis
Receptas: Pikantiškas žuvų karis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 15
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 700.00 g (balta filė)
Pomidorai: 3.00 vnt.
Špinatai: 225.00 g (lapai)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 6.00 skiltelės
Jogurtas: 1.00 st. (0,5 natūralaus)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (0,5 maltos)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (0,5 maltos)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (0,5 malto)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (maltos)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Žuvis supjaustykite 2,5 cm dydžio gabalėliais. Keptuvę patepkite aliejumi, sudėkite žuvis ir kepkite ne ilgiau kaip 3 min.

2. Žuvis išimkite, keptuvę vėl patepkite aliejumi, sudėkite plonais žiedais supjaustytus svogūnus ir kepkite, kol pasidarys skaidrūs. Tada sudėkite grūstus česnakus, suberkite visus recepte nurodytus prieskonius ir kepkite dar 5 min.

3. Į keptuvę su svogūnais sudėkite kubeliais supjaustytus pomidorus, špinatus (didesnius lapus suplėšykite) ir troškinkite, kol šie suglebs. Sukrėskite jogurtą. Nuo tada, kai skystis pradės kunkuliuoti, troškinkite 5 min.

4. Galiausiai į keptuvę sudėkite žuvų gabalėlius, dar truputį pakaitinkite ir iš karto patiekite.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Pipirinis vištienos karis
Receptas: Pipirinis vištienos karis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 46
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Vištienos krūtinėlė: 500.00 g (filė)
Pipirai: 1.00 vnt. (1 -2 aštrių, žalių)
Imbieras: 1.00 vnt. (kelių centimetrų šaknies)
Juodieji pipirai: 2.00 arbat. š. (žiupsnelis iš malūnėlio patiekalui ir 1 arbat. š. - prieskonių mišiniui „Garam masala“)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (0,5 - 1)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (1 - 2 maltų čili)
Vištienos sultinys: 1.00 puodelis (1,5 - tinka ir iš kubelio)
Kalendros: 1.00 g (žiupsnelis šviežios)
Prieskoniai: 2.00 arbat. š. (mišinio „Garam masala“ (galima nusipirkti krautuvėje arba pasigaminti patiems))
Kalendrų sėklos: (0,5 - prieskonių mišiniui „Garam masala“ ) 1.00 puodelis
Kuminai: 4.00 valg. š. (ketvirtis puodelio sėklų - prieskonių mišiniui „Garam masala“)
Kardamonas: 42.00 vnt. (30 žaliųjų ir 12 juodųjų - prieskonių mišiniui „Garam masala“)
Laurų lapai: 7.00 vnt. (džiovintų - prieskonių mišiniui „Garam masala“)
Gvazdikėliai: 12.00 vnt. (prieskonių mišiniui „Garam masala“)
Muskatas: 1.00 vnt. (riešuto - prieskonių mišiniui „Garam masala“)
Cinamonų lazdelė: 5.00 vnt. (prieskonių mišiniui „Garam masala“)
Anyžiai: 2.00 vnt. (ankščių žiedinio - prieskonių mišiniui „Garam masala“ (nebūtina))
Pankolis: 1.00 valg. š. (sėklų - prieskonių mišiniui „Garam masala“ (nebūtina))
Kaip gaminti

Prieskonių mišinio „Garam masala“ gaminimas

Recepto autoriaus nuotr./Prieskonių mišinys
Recepto autoriaus nuotr./Prieskonių mišinys
  1. Sudėkite visus prieskonius į sausą keptuvę ir pašildykite maišydami ant vidutinės ugnies 40-50 sekundžių, šiukštu nesudeginkite. Nukelkite keptuvę nuo ugnies.
  2. Pravėsusius prieskonius sudėkite į blenderį ir gerai sumalkite.
  3. Gautą maltą masę persijokite per sietelį. Likusius stambesnes daleles permalkite ir dar sykį persijokite.
  4. Supilkite gautą mišinį į sandarų indelį ir tris savaites galėsite mėgautis kvapniu „Garam masala“ aromatu.

 

 

Kario gaminimas

Recepto autoriaus nuotr./Pipirinis vištienos karis
Recepto autoriaus nuotr./Pipirinis vištienos karis
  1. Į didesnę keptuvę (patogiausia nelimpančią) įpilkite aliejų ir jį pakaitinkite ant vidutinės ugnies.
  2. Sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną, įberkite truputį druskos ir pakepkite kol paruduos iki auksinės spalvos.
  3. Sudėkite išspaustą česnaką ir sutarkuotą imbiero šaknį, išmaišykite ir dar pusę minutės pakepkite.
  4. Atėjo laikas ir smulkiai supjaustytiems pomidorams atsidurti keptuvėje – išmaišykite, uždenkite dangtį ir karts nuo karto pamaišydami kepkite kol jie gerokai suvirs. Beje, pomidorus reikia pjaustyti tikrai smulkiai!
  5. Įberkite ciberžolę, Garam masala prieskonius, čili pipirus, druskos, stambiai pjaustytus žalius pipirus ir viską sumaišykite.
  6. Sudėkite į keptuvę vidutinio dydžio gabaliukais supjaustytą krūtinėlės file, sumaišykite su keptuvės turiniu ir porą minučių pakepkite uždengę dangtį, karts nuo karto pamaišydami.
  7. Supilkite sultinį, uždenkite dangtį ir ant nedidelės ugnies leiskite skaniąjam kariui burbuliuoti apie 10 minučių.
  8. Iškentę šį nežmonišką laiko tarpą, atidenkite dangtį, įkvėpkite stebuklingo aromato ir suberkite šviežią sukapotą kalendrą.
  9. Drasiai pamalkite juodojų pipirų ir kelias minutes ant vidutinės ugnies pamaišydami nugarinkite karį iki norimos padažo konsistencijos (recepto autorius mėgsta vidutiniškai tirštą).
  10. Patiekalas paruoštas! Mėgaukitės vienu arba su virtais ryžiais ir lai Indijos saulė Jums nušvinta burnoje ir skrandžiuose.

P.S. Jei Jums pasiseks ir sugebėsite gauti šviežių kario medžio lapelių, 4-5 jų įdėti troškinimo pradžioje suteiks patiekalui visišką pilnatvę, tačiau ir be šio slapto ingredieno Jūsų karis turėtų būti skanus ir aromatingas.

Recepto autoriaus nuotr./Prieskonių mišinys
Recepto autoriaus nuotr./Prieskonių mišinys

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptą atsiuntė Artūras

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų