Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karščiams atremti – vėsinantys pasaulio virtuvių patiekalai

Karštymetį išgyvensime lengviau, jei rinksimės organizmą vėsinantį maistą bei gėrimus. Ir nors lietuviški šaltibarščiai nepabos niekada, laisvos dienos ir per 30 laipsnių šilumos lipantys termometrų stulpeliai – puiki proga išmėginti svečiose šalyse vasarą gaminamus tradicinius patiekalus, kurie vėsina.
Itališkas desertas – semifredo
Itališkas desertas – semifredo / „Fotolia“ nuotr.

Graikai gaivinasi padažu

„Fotolia“ nuotr./Graikiškas agurkų padažas
„Fotolia“ nuotr./Graikiškas agurkų padažas

Graikijos bei jos salų virtuvei būdingas didelis šaltųjų užkandžių, vadinamų meze, pasirinkimas. „Vienas iš jų – dzadzikis – gaivus agurkais kvepiantis padažas, kuris dar vadinamas trintiniu, – pasakojo tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Rezervacijų ir konsultacijų teikimo skyriaus vadybininkė Laima Kazlauskaitė.

– Tai bene populiariausias ir ypač lengvai pagaminamas graikiškas padažas, o jo sudedamosios dalys neatsiejamos nuo graikiškos virtuvės: alyvuogių aliejus, actas ir graikiškas jogurtas, paskanintas agurkais, krapais ir įvairiais pikantiškais prieskoniais“.

Agurkai priskiriami prie naudingų produktų, mat net 96 procentais yra sudaryti iš organizmą vėsinančio vandens. Šis padažas gali būti puikus pagardas prie mėsos patiekalų arba patiekiamas su šviežia duonele kaip gaivus vasariškas užkandis.

Dzadzikis
Receptas: Dzadzikis
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 65
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 400.00 g
Agurkai: 3.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Krapai: 4.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Agurkus sutarkuokite stambia trintuve arba smulkiai supjaustykite (galite nuluti nuo jų žievelę, bet nebūtinai).
  2. Gerai nuspauskite sultis, įberkite druskos, sukrėskite į jogurtą, įberkite trintus česnakus, smulkintus krapus ir gerai sumaišykite. Skaniausias dzadziki atvėsintas šaldytuve.

Galite valgyti jį vieną. Taip pat patiekti su įvairios rūšies balta duona, bandelėmis, skrebučiais, virtomis ar keptomis bulvėmis, salotomis. Netgi mėsos patiekalais.

Suskleisti

Karštai vasaros dienai – ispaniška sriuba

„Fotolia“ nuotr./Ispaniška gaspačo sriuba
„Fotolia“ nuotr./Ispaniška gaspačo sriuba

Pasirodo, pasaulio virtuvėje šaltibarščiais gali didžiuotis ne tik lietuviai. Gardi alternatyva – saulėtoje Ispanijoje gaminama gaspačo sriuba. Kadangi gaspačo sudėtis gali varijuoti pagal sezoną, nuotaiką ar šaldytuvo turinį ir yra daugybė šios sriubos receptų, ji įtinka daugeliui.

Populiariausia – raudonos spalvos šalta pomidorų sriuba, nors tradicinėje ispaniškoje virtuvėje ruošiama ir balta gaspačo su džiovintais vaisiais arba žalia – su prieskoniais. Sriuba patiekiama šalta, o kad būtų dar gaivesnė, dažnai atvėsinama ledo kubeliais. Jei jaučiate salsvą patiekalo skonį, greičiausiai jis nuo įmaišytų žemuogių arba meliono kubelių. Tikra egzotika!

Pomidorų gaspačo
Receptas: Pomidorų gaspačo
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 500.00 g
Agurkai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (pusė saldžiosios)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Actas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Petražolės: 2.00 vnt. (kelios šakelės)
Prancūziškasis batonas 2.00 riekės
Kaip gaminti

1. Visas daržoves (pomidorus, agurką, saldžiąją papriką, svogūną, česnaką, petražoles) ir prancūziškojo batono riekeles sudėkite į indą ir susmulkinkite trintuvu. Gautą masę pertrinkite per sietelį.

2. Sriubą pagal skonį pagardinkite druska, juodaisiais pipirais, actu ir dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.

3. Skanaukite šaltą su šlakeliu alyvuogių aliejaus.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gidonas Šapiro-Bilas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gidonas Šapiro-Bilas

Receptas Gidono Šapiro-Bilo

 

 

 

 

 

Suskleisti

Bulgariški šaltibarščiai – gurmanams

„Fotolia“ nuotr./Bulgariška tarator sriuba
„Fotolia“ nuotr./Bulgariška tarator sriuba

Tie, kas ilsėjosi Bulgarijoje, pvz., Auksinių kopų kurorte, neleis sumeluoti: nors šalies virtuvė gana paprasta, tačiau daugelis turistų pastebi skanius ir šviežius šios šalies patiekalus.

Nacionalinė virtuvė yra slaviška, šiek tiek maišyta su kitų šalių virtuvių bruožais, tad patiekalai atpažįstami ir lietuviškam skoniui. Vienas iš jų – tarator sriuba – lietuviškų šaltibarščių giminaitė.

Taip pat skaitykite: Šaltas liežuvis: 20 gardžiausių ledų receptų

Šios sriubos spalva ir skonis toli gražu neprimena lietuviško patiekalo, kadangi yra ruošiama iš jogurto, agurkų, česnako ir aliejaus, retkarčiais pagardinama graikiškais riešutais, todėl labiau tinka gurmaniškam skoniui.

Bulgariška agurkų šaltsriubė - Tarator
Receptas: Bulgariška agurkų šaltsriubė („tarator“)
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 141
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 500.00 g (maždaug 2 švieži, dideli agurkai)
Jogurtas: 500.00 g (natūralus tirštas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2–3 skiltelės)
Krapai: 2.00 valg. š. (2–3 valg. š. šviežių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja (nebūtinai)
Vanduo: 1.00 st. (nebūtinai)
Kaip gaminti
  1. Agurkus supjaustykite labai mažais kubeliais ir suberkite į didelį dubenį.
  2. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai sukapokite arba sutrinkite. Sudėkite į tą patį dubenį su agurkais. Taip pat suberkite smulkiai kapotus krapus, sutrintus graikinius riešutus ir druską. Supilkite aliejų ir išmaišykite.
  3. Jogurtą lengvai suplakite šakute, kad nebūtų toks tirštas. Supilkite į dubenį ant agurkų ir vėl gerai pamaišykite.
    Astos Černės nuotr. / Gaminant bulgarišką agurkų šaltsriubę - Tarator
    Astos Černės nuotr. / Gaminant bulgarišką agurkų šaltsriubę - Tarator
  4. Jeigu matote, kad masė per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens. Tačiau neatskieskite jos per daug – sriuba ir turi būti gana tiršta. Be to, jai pastovėjus, agurkai taip pat išskirs savo sultis ir taps dar skystensė. Paragaukite šaltsriubę ir, jei trūksta, įberkite dar žiupsnelį druskos.
  5. Dubenį su paruošta sriuba dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent valandą. Tiekite šaltą.

Šaltsriubę „tarator“ ruošė ir aprašė Asta Černė

Suskleisti

Turkų atgaiva – jogurtas

„Fotolia“ nuotr./Airano gėrimas
„Fotolia“ nuotr./Airano gėrimas

Bulgariškai virtuvei gana artima ir bendrų bruožų turinti – Turkijos virtuvė, – visų laikų populiariausia  atostogų žemė tarp poilsiautojų iš Lietuvos. „Nors turkai labiausiai garsėja kebabais ir įvairias mėsos patiekalais, tačiau geriausias jų atsigaivinimo būdas vasarą – airano gėrimas. Tai jogurto, vandens ir druskos mišinys, šiek tiek panašus į kefyrą, tačiau kur kas naudingesnis, turintis daugiau maistingųjų savybių.

Dažnai airanas įvardijamas kaip ilgaamžiškumo paslaptis. Karštais vasaros mėnesiais atšaldytas airanas geriamas kaip gaivinamasis gėrimas“, – sakė L. Kazlauskaitė.

Italija didžiuojasi ne tik ledais

„Fotolia“ nuotr./Itališkas desertas – semifredo
„Fotolia“ nuotr./Itališkas desertas – semifredo

Italai turi ne vieną „ledinį“ desertą, kuriuo tiek vietiniai, tiek turistai gaivinasi karštą vasaros dieną. Šalis labiausiai garsėja naminiais ledais ir šerbetais, tačiau yra ir kitas, mažiau kam žinomas puikus gaivinantis desertas – semifredo (išvertus iš italų kalbos semifreddo reiškia pusiau šaldytas).

Tai labiau į šaldytus putėsius nei į ledus panašus skanėstas, pagamintas maišant plikytą kremą su plakta grietinėle ir po to užšaldant. Dėl savo konsistencijos priskiriamas per vidurį tarp ledų ir pyragaičių. Gaminimas paprastas, nereikalaujantis kepimo ar virimo, kas ypač aktualu karštomis vasaros dienomis, – tereikia kelias valandas palikti šaldytuve.

Taip pat skaitykite: Pusiau šaltas itališkas desertas „semifreddo“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais