„Sveikas žmogus per dieną turėtų išgerti bent 1,5 l vandens. Tai padaryti nėra sunku, vanduo – prieinamiausias ir pigiausias gėrimas, be to, jis neturi kalorijų. Kita vertus, ne visiems patinka gryno vandens skonis, tad norint jį pagardinti galima naudoti vaisius ir daržoves. Tai praturtins vandenį naudingomis medžiagomis – vitaminais, mineralais, antioksidantais. Tokį vandenį mieliau geria ir vaikai, nes jis yra gardesnis“, – patarė L. Viniarskaitė.
Jei nežinote, kokiais vaisiais ir daržovėmis galima pagardinti vandenį, siūlome keletą paprastų receptų – užtruksite vos porą minučių, o vandeniui suteiksite malonaus skonio ir papildomų naudingų savybių.
Taip pat skaitykite: 5 vaisiai bei daržovės grožiui ir jaunystei
Vanduo su citrinomis ir mėtomis. Turbūt populiariausias variantas. Nenuostabu – pastebėta, kad citrusinių vaisių spalvos ir kvapas pakelia nuotaiką. Maloniausią skonį išgausite į vandenį įmetę gaivių itališkų citrinų, laimų ir kvapnių ispaniškų apelsinų griežinėlius. Galite pagardinti mėtų lapeliais.
Vanduo su agurkais. Labai gaivus receptas – kartu su agurko griežinėliais galite dėti mėtų lapelių arba rozmarino šakelę. Kol prekybos centruose dar tik pradeda atsirasti šviežių lietuviškų agurkų, nesibaimindami galite naudoti ir lenkiškus ar vokiškus, pirktus parduotuvėje.
Vanduo su pipirais. Į vandenį dėkite pjaustytų braškių, apelsino griežinėlių ir žiupsnelį kajeno pipirų – teigiamas efektas medžiagų apykaitai garantuotas!
Vanduo su uogomis. Į vandenį įmeskite kelias juodųjų ir raudonųjų serbentų kekes ir mėlynių – uogas šiek tiek sutrinkite. Jei mėgstate braškes, galite jas derinti su rozmarino šakelėmis. Skonis turėtų priminti Italiją ir ramų vakarą terasoje, kur nors pietuose.
Vanduo su ananasais. Tereikia į vandenį įmesti kelis ananaso griežinėlius. Kad būtų dar skaniau, įmeskite patrintų mėtų lapelių.
Vanduo su gervuogėmis. Į vandenį įberkite keletą gervuogių, galite įdėti šalavijo lapelių. Viską lengvai patrinkite.
Vanduo su avietėmis. Į vandenį įmeskite saują aviečių ir griežinėliais supjaustytą laimą. Viską lengvai patrinkite. Jei neturite šviežių aviečių iš savo sodo, naudokite atvežtas iš kitų Europos valstybių. Pavyzdžiui, Nyderlanduose jų sezonas trunka daug ilgiau.
Vanduo su arbūzu. Labai skanus gėrimas – įmeskite arbūzo gabaliukų ir mėtų, patrinkite. Arbūzų sezonas kaip tik prasideda birželio mėnesį, kuomet sulaukiame pirmųjų vaisių iš Italijos, o vėliau – Graikijos ir Vengrijos.
Jeigu norite išties gaivaus gėrimo, iš minėtų produktų galite pasidaryti ledukų – tereikia vaisių arba daržovių gabaliukus sumesti į formeles, užpilti švariu vandeniu ir užšaldyti. Tik nedėkite ledukų šalia šaldytos žuvies ar mėsos – suraskite šaldymo kameroje jiems atskiros erdvės. Itin gražiai atrodo ledukuose užšalę gėlių žiedlapiai.
ES griežtai reglamentuoja vaisių ir daržovių auginimą, saugojimą, gabenimą, pardavimą, taip užtikrindama itin aukštą kokybę ir saugumą. Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais iš visos Europos, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje, ir pagal jų rekomendacijos koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams.