Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karšta tendencija jau ir Lietuvoje: vakarienė pas mėgstantį gaminti nepažįstamąjį

Turbūt sutiksite – maistas sujungia. Drauge pietaudami ar vakarieniaudami ne tik malšiname alkį ar lepiname skonio receptorius. Taip pat dalijamės savo istorijomis, patirtimis, susipažįstame. Tai galioja net ir tokiai kasdienei rutinai kaip dienos pietūs – nejučia po jų jautiesi labiau pažįstąs kolegą, su kuriuo prie gretimų stalų sėdite. O jei kartu vakarieniaujate gerą trejetą valandų?
„TastePlease“ vakarienė
„TastePlease“ vakarienė / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Vakarienė Maistas

Pasaulyje jau kurį laiką populiarėja bendravimo ir maisto platformos, kuriomis pasinaudoję mėgstantieji gaminti maistą pasikviečia nepažįstamųjų į savo namus ir juos vaišina čia pat pagamintais patiekalais. Vakarienių klubai ar vienadieniai pop-up restoranai tampa kasdienybe „dalinimosi ekonomikoje“.

Žmonės su malonumu atidaro savo namų duris nepažįstamiesiems ir kartu dalinasi maistu ne tik tikėdamiesi naujų kulinarinių pojūčių, bet ir naujų socialinių kontaktų, įdomių pažinčių.

Žmonės su malonumu atidaro savo namų duris nepažįstamiesiems ir kartu dalinasi maistu ne tik tikėdamiesi naujų kulinarinių pojūčių, bet ir naujų socialinių kontaktų, įdomių pažinčių. Tiesa, nė viena platforma, nors ir prieinama ne vienoje dešimtyje šalių, nėra įsitvirtinusi pasauliniu mastu, neužima dominuojančios padėties – kai kurioms jau teko net atsisveikinti su vartotojais.

Gana naujas žaidėjas rinkoje – danų „TastePlease“, startavęs tik šių metų kovą. Ši platforma – tai tarpinė stotelė tarp socialinių tinklų ir su maistu susijusių renginių skelbimų lentos. Maisto mylėtojai joje gali dalintis pranešimais, mėgstamais receptais, prisijungti prie bendraminčio rengiamos vakarienės ar patys tapti vakaro šeimininkais.

Organizatorių nuotr./„TastePlease“ programėlė
Organizatorių nuotr./„TastePlease“ programėlė

Pasmalsavome – kaip „TastePlease“ atsirado? Jos istoriją mums papasakojo platformos viešųjų ryšių atstovė Eglė Mockevičiūtė. Šį startuolį įkūrė žmogus, ilgą laiką dalinęsis maistu kitokioje aplinkoje – Frankas Lantzas, anksčiau valdęs keletą sėkmingų Kopenhagos restoranų. „TastePlease“ gimė iš noro suartinti žmones per jų bendrą aistrą maistui, panaikinant tas ribas, kurios egzistuoja tradiciniuose restoranuose – ribas tarp šefo ir vakarieniautojų ar tarp atskirai į restoraną užsukusių svečių.

Kitaip nei dauguma kitų platformų, „TastePlease“ vakarienes gali rengti kiekvienas – ir architektas, laisvalaikiu mėgstantis draugus pavaišinti pačia gardžiausia lazanija su savo ypatingais prieskoniais, ir restorano šeimininkas, norintis išgirsti ruošiamo naujo sezono meniu vertinimus. Po vakarienės paliekami atsiliepimai – tikimasi, jog tai leis dalyviams pasirinkti labiausiais juos dominančią vakarienę, o šeimininkams, išgirdus komentarus, augti toliau.

Organizatorių nuotr./„TastePlease“ vakarienė Vilniuje
Organizatorių nuotr./„TastePlease“ vakarienė Vilniuje

Kol kas per šią platformą jau organizuoti ar šiuo mertu organizuojami renginiai Danijoje, Lietuvoje, Graikijoje, Olandijoje, Belgijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Portugalijoje bei Australijoje. Lietuvoje šie renginiai dar tik pradeda rastis, o šių eilučių autorė išbandė antrąją per ją organizuotą vakarienę.

Vieną spalio šeštadienio vakarą susirinkome pas Tomą Vilnius „Co-living“ erdvėse. Pats Tomas prieš kelerius metus įkūrė Slaptų vakarienių klubą, kur žmonės susirenka megzti naujų pažinčių prie jaukaus vakarienės stalo, tad „TastePlease“ pasirodė kaip tyčia tam sukurtas įrankis!

Programėle naudotis paprasta – keli paspaudimai, ir jūs jau užsiregistravęs, dar keli – išsirinkote vietą, sumokėjote už vakarienę, laukiate patvirtinimo. Šeimininkas visa informacija apie renginį dalinasi tiesiogiai programėlėje. Ir čia bėda – mudviejų su kompanioje kažkodėl laiku nepasiekė žinutė apie vakarienės vietą, tad teko šiek tiek pašmirinėti nurodyta gatve Vilniuje. Būtų gerai, jei platforma galėtų tai suvaldyti automatizuotai, be šeimininko įsikišimo. Nepaisant peršlapusių kojų, vakaras praėjo neįtikėtinai greitai – kompanija nepaliovė dalinusis savo kulinariniais atradimais, kelionių įspūdžiais ir nuotykiais.

Organizatorių nuotr./„TastePlease“ vakarienė Vilniuje
Organizatorių nuotr./„TastePlease“ vakarienė Vilniuje

Susidomėjote? Lapkričio 5 dieną Tomas organizuoja priešpiečius verslo, kūrybinių industrijų, technologijų srityse dirbantiems žmonėms. Užsukite užkąsti ir pabendrauti, užsiregistravę virtualioje platformoje.

Arba patys pasiūlykite savo vakarienę (tą padarysite tik keletą sykių paspaudę mygtuką programėlėje!). O gal apsilankykite vakarienėje Kopenhagoje – girdėjome, kad ir pats Frankas dažnai jas rengia, tad tikrai pasidalins su jumis visomis įdomiausiomis detalėmis.

Organizatorių nuotr./„TastePlease“ vakarienė Vilniuje
Organizatorių nuotr./„TastePlease“ vakarienė Vilniuje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas