Šie korėjietiški blyneliai vadinasi yachaejeon ir juos lengva pamilti. Blynus mėgsta visi, jie paruošiami akimirksniu, nereikalauja jokių įmantrių ingredientų, be to, patiekalas yra sotus, veganiškas ir net be glitimo.
Po egzotišku pavadinimu slepiasi tikrai paprastas receptas. Yachae reiškia daržoves, o jeon korėjiečių kalba reiškia pyragą arba blyną. Labiausiai šis blynas vertinamas dėl to, kad yra kupinas daržovių. Kokių – kiekvieno fantazijos ir asmeninio skonio klausimas.
Prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai cituojama daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė siūlo visų pirma naudoti tas, kurios yra šviežios, lietuviškos ir sezoninės. Taip būsite tikri, kad jos yra pačios naudingiausios, skaniausios bei pigiausios. Tai gali būti morkos, porai, cukinijos, kopūstai, svogūnų laiškai ir t.t.
Keli triukai, kad blyneliai būtų ypač traškūs
Yra daugybė šių daržovių blynų variantų, ir kiekvienuose korėjiečių namuose jie ruošiami šiek tiek kitaip. Pagrindas visada yra paprasta tešla iš miltų, vandens ir druskos, kuri taip pat gali būti pagardinta pipirais arba aitriųjų paprikų dribsniais. Daugumoje receptų naudojami kvietiniai miltai, tačiau niekas netrukdo naudoti grikių ar ryžių miltų kartu su krakmolu, kad pagamintumėte blynus be glitimo.
Prieš patiekiant yachaejeon tradiciškai supjaustomas kvadratėliais, o valgomas mirkant į sojų padažą, sumaišytą su ryžių actu, skrudintomis sezamo sėklomis ir aitriųjų paprikų dribsniais.
Tačiau blynus galima patiekti ne klasikiniu būdu ir paruošti kitokį padažą, pavyzdžiui, pasiskolinti idėją iš kitos Azijos šalies – Indijos. Jų raita yra greitai pagaminamas ir gaivus padažas, o geriausia – jam panaudosite varškę ir dar vieną porciją daržovių.
Retas kas nesutiktų, kad bulvinių blynų gerumas priklauso nuo jų traškumo. Taip ir su korėjietiškais blyneliais – jie vilioja labiausiai, kai yra traškūs. Keli patarimai leis tuo pasirūpinti:
- Naudokite tik šaltą vandenį. Norint, kad iš tešlos pavyktų kuo traškesni blynai, būtina miltus maišyti su šaltu vandeniu. Kai tešlą sumaišysite jau ir su daržovėmis, galite dar ją įdėti į šaldytuvą.
- Išbandykite gazuotą mineralinį vandenį. Jis taip pat turi būti šaltas! Tačiau atkreipkite dėmesį, kad tešla su gazuotu vandeniu bus tirštesnė. Vadinasi, ji ne taip lengvai pasiskirstys ant keptuvės kaip tešla su paprastu vandeniu.
Tešlą maišykite tik tol, kol ingredientai susimaišys ir neliks sausų miltų.
- Nepermaišykite tešlos. Jei tešlą maišysite pernelyg ilgai ir įnirtingai, galutinis produktas gali būti kietas, sausas arba lipnus. Tešlą maišykite tik tol, kol ingredientai susimaišys ir neliks sausų miltų.
- Nepamirškite krakmolo. Dažname recepte rasite tešlą tik iš miltų ir vandens, tačiau krakmolas blynams suteiks papildomo traškumo.
- Gerai įkaitinkite aliejų. Korėjiečiai šių blynų kepimui naudoja daug aliejaus. Nedėkite į keptuvę blyno, kol aliejus dar neįkaito. Norėdami pašalinti aliejaus perteklių, iškepusius blynus trumpam palikite ant popierinio rankšluosčio.
- Parinkite tinkamą kepimo temperatūrą. Gali kilti pagunda kepti aukštoje temperatūroje, kad blynas gerai apskrustų. Tačiau būkite atsargūs – daržovių blynai gali greitai sudegti. Kepimo temperatūra taip pat neturėtų būti per žema, nes blynas gali tapti pernelyg permirkti aliejuje ir tapti per daug riebus.
- Apvertę blyną prispauskite mentele. Lengviausia blyną apversti naudojant didesnė mentelę. Tą padarius, plokščiąja jos puse kelioms akimirkoms prispauskite blyną prie keptuvės.
Korėjietiški blyneliai su daržovėmis
Ingredientai:
- 1 poras;
- 1 cukinija;
- 2 morkos;
- didelė sauja smulkintų baltagūžių kopūstų;
- ryšelis svogūnų laiškų;
- 80 g ryžių arba grikių miltų;
- 40 g krakmolo;
- 180 ml šalto vandens;
- 1 šaukštelis aitriųjų paprikų dribsnių (nebūtina);
- ½ šaukštelis druskos;
- aliejaus (kepimui).
Gaminimas:
1. Porą supjaustykite plonais griežinėliais (žaliąją dalį galite palikti papuošimui). Cukiniją ir nuluptą morką supjaustykite arba sutarkuokite lazdelėmis. Susmulkinkite kopūstą ir stambiai supjaustykite svogūnų laiškus. Jeigu norite didesnio efekto, dalies laiškų išvis nesmulkinkite.
2. Dubenyje paruoškite tešlą: sumaišykite miltus su krakmolu, druska ir vandeniu. Sudėkite daržoves, aitriosios paprikos dribsnius (jei naudojate) ir gerai išmaišykite.
3. Keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus ir įpilkite tešlos tiek, kad išeitų vienas didelis blynas. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 4-5 minutes, kol paruduos, tada apverskite ir kepkite dar 2-3 minutes.
4. Paruoštus blynus sudėkite į lėkštę ir supjaustykite kvadratėliais. Papuoškite pjaustyto poro griežinėliais, sezamo sėklomis. Patiekite su padažu šalia, į kurį merkite blynų gabalėlius.