Ingredientai:
įdarui:
- 400 g virtų bulvių, sugrūstų;
- 50 g žaliųjų žirnelių, šviežių ar šaldytų;
- 1 vidutinis svogūnas, smulkiai supjaustytas;
- mažas gabalėlis šviežio imbiero, sutarkuotas;
- 0,5 arbat. šaukšt. kalendros sėklų, gana rupiai sugrūstų;
- 0,5 arbat. šaukšt. kumino, sugrūsto;
- 1 arbat. šaukšt. prieskonių mišinio „Garam Masala“;
- 1,5 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- saujelė šviežių kalendrų, sukapotų;
- didelis žiupsnis druskos;
- aliejaus kepimui.
tešlai:
- 150 g sviesto;
- 370 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
- žiupsnis druskos;
- keli šaukštai šilto vandens.
Gaminimas:
1. Pirmiausia pasiruoškite įdarą. Kelias minutes apvirkite žirnelius ir nukoškite.
2. Nemažoje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite kuminą ir kalendras, 20 sekundžių pakepinkite, tuomet suberkite svogūnus ir pakepinkite, kol švelniai parus.
3. Į keptuvę sudėkite imbierą, žirnelius, „Garam masalą“, druską, minutę pakepinkite, tuomet dėkite bulves ir šviežias kalendras. Išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų. Atidėkite įdarą į šalį.
4. Ruošiame tešlą. Miltus persijokite į dubenį, įberkite druskos. Ant nedidelės ugnies išlydykite sviestą ir suberkite į miltus, supilkite ir citrinos sultis. Pirštais suformuokite iš miltų ir sviesto stambius trupinius. Įpilkite kelis šaukštus vandens ir pradėkite minkyti – turite gauti glotnią, modeliną primenančią tešlą. Įvyniokite ją į drėgną rankšluostį ir leiskite kambario temperatūroje ramiai pabūti 20 min.
5. Imamės pyragėlių formavimo, viską reikia daryti gana greitai, kad tešla neapdžiūtų. Tešlą padalinkite į 12–14 dalių, iš kiekvienos jų suformuokite rutuliuką, o tada kiekvieną jų iškočiokite iki 12–14 cm skersmens apskritimo. Kiekvieną apskritimą perpjaukite pusiau – gausite pusmėnulius.
6. Ant kiekvienos apskritimo puselės dėkite po šaukštelį įdaro, o tada pusmėnulius lenkite vėl pusiau, apgaubdami įdarą. Kraštus apspaudykite pirštais, o tada dar „pereikite“ šakutės danteliais. Jau suformuotus pyragėlius laikykite po drėgnu rankšluosčiu, kol pagaminsite visus.
7. Didelėje keptuvėje aukštais kraštais įkaitinkite kepimui skirtą aliejų (jo turi būti bent per pirštą). Dėkite po 8–10 pyragėlių ir iš abiejų pusių apskrudinkite, kol tešla bus auksiškai rusva. Apkepusius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
8. Skardą su visais apkepusiais pyragėliais 10–15 min. dėkite į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę.
9. Samosas atvėsinkite, o tada valgykite vienas ar su jogurto-žolelių padažu. Jos skanios ir kitą dieną, o suformuotas, tačiau dar neiškeptas galima ir užšaldyti.