Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas tie kaparėliai?

Gamindamos patiekalus, ypač Viduržemio jūros virtuvės, tarp sudedamųjų dalių dažnai aptinkame kaparėlių. Skaitytojos teiraujasi, kas jie tokie ir kokius patiekalus šiais prieskoniais tinka gardinti.
Kaparėliai
Kaparėliai / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Prieskoniai

Dygliuotasis kaparis (Capparis spinosa) – kaparinių šeimos daugiametis besidriekiantis, visą vasarą baltais žiedais žydintis krūmas, visiškai nereiklus drėgmei, todėl puikiausiai augantis tarp uolų ir akmenų. Manoma, kad kaparis kilęs iš Azijos. Jau nuo senovės maistui gardinti naudojami kapario žiedpumpuriai arba jiems nužydėjus iš žiedų viduriukų susiformavę pailgi vaisiai, kurie kartais dar vadinami uogomis. Tie žiedpumpuriai ir vadinami kaparėliais. O pailgi vaisiai, iš viduriuko susiformavę žiedui peržydėjus, – kaip ir krūmas, kapariais. Tiesa, tik nuskintų kaparėlių ir kaparių skonis toks aštrus ir kartus, kad juos būtina specialiai apdoroti. Dažniausiai kaparėliai ir kapariai marinuojami ir sūdomi, rečiau – džiovinami. Todėl prieš vartojimą juos būtina paruošti – džiovintus pamirkyti, sūdytus ir marinuotus, jei nenorite, kad būtų labai aštrūs, perplauti vandeniu. Smulkūs taisyklingos formos kaparėliai naudojami šaltiems ir karštiems patiekalams gardinti, o alyvuoges primenantys dideli kapariai su daugybe sėklyčių ir ilgais koteliais, už kurių labai patogu paimti pirštais, – dažniausiai jiems puošti.

Fotolia nuotr./Dygliuotasis kaparis (Capparis spinosa)
Fotolia nuotr./Dygliuotasis kaparis (Capparis spinosa)

Pikantiškas skonis

Tamsiai žalios spalvos, rūgščiai sūraus skonio kaparėliai šiek tiek primena garstyčias, juoduosius pipirus, aštresnio skonio žaliąsias alyvuoges. Virtuvės meistrai sako, kad pasaulio virtuvėse kaparėliai mėgstami, nes patiekalams suteikia pikantiškumo ir naujų skonio niuansų. Kaparėliai ypač tinka patiekalams su lašišomis, tunais, paukštiena, aviena, taip pat makaronams, žalumynų salotoms gardinti. Kaparėlių arba kaparių beriama ant jautienos ir lašišų karpačo. Taip pat kaparėliai tinka ruošiant įvairius padažus (ypač pomidorų), mišraines su majonezu, silke, kumpiu. Itališkoje ir ispaniškoje virtuvėse kaparėliai tiekiami prie kelių rūšių sūrio ir vytinto kumpio užkandėlių. Šių prieskonių galima berti ir ant picos, keptų baklažanų, įmaišyti į varškę.

Ko turtingi

Kaparėliais patiekalai gardinami neatsitiktinai – jų pumpuruose yra apetitą skatinančių glikozidų, taip pat vitaminų. Patrauklios formos ir sodrios spalvos, jie patiekalams suteikia ir dailią išvaizdą. Žinoma, jei prekybos centre išsirinksite geros kokybės. Tokie kaparėliai turi būti kieti, neišsižioję, žalios alyvuogių, o ne neaiškios parudavusios spalvos. Tiesa, kaparėliai nėra labai pigūs – kuo aukštesnė jų kokybė, kuo daugiau rankų darbo įdėta juos skinant ir apdorojant, kuo žiedpumpuriai vienodesnio dydžio, tuo didesnė jų kaina. Vieni vertingiausių – mažučiai, kasdien rankomis skinami Prancūzijos pietuose. Tačiau visada galite rasti optimalų variantą. Šiandien kaparėlius eksportuoja Ispanija, Italija, Prancūzija, jie auginami ir šiltesniuose JAV regionuose.

IŠBANDYKITE!

Fotolia nuotr./Sumuatiniai su kaparėliais
Fotolia nuotr./Sumuštiniai su kaparėliais
Sumuštiniai su kaparėliais
Fotolia nuotr./Majonezo padažas
Fotolia nuotr./Majonezo padažas
Majonezo padažas
Fotolia nuotr./Jautienos karpačas
Fotolia nuotr./Jautienos karpačas
Jautienos karpačas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito