Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas tie lęšiai, aišku, ką gaminti – ne visada: 10 receptų pradedantiesiems ir pažengusiems

Apie lęšių maistingąsias savybes daugelis girdėjome, žinome ir tai, kad ruduosius prieš verdant reikia mirkyti, o raudonųjų – ne. Tačiau net ir lęšius mėgstantieji neretai suka ratu du, tris, keturis receptus. Jei iš lęšių norite paruošti šį tą naujo, jums pravers mūsų paruoštas receptų rinkinys.
Lęšių salotos su moliūgais
Lęšių salotos su moliūgais / Vida Press nuotr.
Lęšių mišrainė su kiaušiniais
Receptas: Lęšių mišrainė su kiaušiniais
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.2 / 99
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 300.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (geltonoji)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Majonezas: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Lęšius 30 min. pamirkykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nepervirkite!

2. Išvirkite ir supjaustykite kiaušinius.

3. Papriką ir svogūnus supjaustykite stambiau ir pakepinkite aliejuje.

4. Visus produktus pagardinkite prieskoniais ir sumaišykite su majonezu.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Salotos
Receptas: Sočios lęšių ir avinžirnių salotos su tahini padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 17
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 200.00 g (žaliųjų ar rudųjų; perrinktų ir nuplautų)
Česnakai: 3.00 skiltelės (2 perpjautos perpus lęšiams ir 1 padažui)
Šalavijai: 1.00 valg. š. (šviežių arba džiovintų)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (po 2 šaukštus lęšiams ir salotų užpilui)
Kalendros: 2.00 arbat. š. (grūdelių, pakepintų ir sumaltų kavamale ar specialioje grūstuvėje)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (pakepinto ir sumalto kavamale ar specialioje grūstuvėje)
Druska: 0.50 arbat. š.
Tahini pasta: 2.00 valg. š.
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (šviežiai spaustų)
Avinžirniai: 1.00 st. (konservuotų, nusunktų, perskalautų šaltu vandeniu ir apdžiovintų)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (mažas)
Petražolės: 1.00 sauja (galima keisti šviežia kalendra)
Fetos sūris: 200.00 g (galite keisti minkštu ožkos sūriu)
Kedrinės pinijos: 1.00 valg. š. (pakepintų keptuvėje iki švelnios rusvos spalvos; galima keisti sezamų sėklomis)
Kaip gaminti
  • Pirmiausia išsivirkite lęšius. Sudėkite juos, česnaką, šalavijus į storadugnį puodą, supilkite alyvuogių aliejų ir porą stiklinių šalto vandens. Palaukite, kol užvirs ir sumažinkite karštį iki minimalaus, kad vanduo vos burbuliuotų. Virkite lęšius nuo 25 iki 35 min., kol jie bus vis dar birūs, tačiau išvirę. Leiskite jiems kiek pravėsti puode, o tada nusunkite, išrinkite česnako gabaliukus ir šalavijo lapelius, jų nebereikės.
  • Paruoškite padažą: grūstuvėje sutrinkite česnaką, 1/2 arbat. šaukšt, druskos ir kalendras bei kuminus. Mažame dubenėlyje sumaišykite gautą česnakų ir prieskonių pastą su tahini pasta, 1 valg. šaukš. citrinos sulčių ir alyvuogių aliejumi. Paragaukite ir, jei trūksta, įdėkite dar druskos. Labai plonai supjaustytą raudonąjį svogūną sumaišykite su geru žiupsniu druskos ir likusiomis citrinos sultimis.
  • Sumaišykite salotas: į gilią lėkštę dėkite lęšius, avinžirnius, svogūnus ir užpilkite padažu bei kruopščiai išmaišykite. Prieš valgant ant viršaus pabarstykite kapotų šviežių žolelių, trupinto fetos sūrio ir kedrinių pinijų (arba sezamo sėklų).
Suskleisti
Juodųjų lęšių salotos su vištiena
Receptas: Juodųjų lęšių salotos su vištiena
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 20
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 90.00 g (filė)
Lęšiai: 30.00 g (juodieji)
Vyšnios: 26.00 g (puselės)
Žalioji citrina: 20.00 g (skiltelėmis)
Burokėliai: 20.00 g (lapai)
Petražolės: 12.00 g (šviežios)
Moliūgo sėklos: 12.00 g
Pistacijų branuoliai: 8.00 g
Kopūstai: 6.00 g (kiškio)
Čiobreliai: 2.00 g (šviežių)
Kaip gaminti
  1. Į puodą įpilkite 150 ml vandens ir užvirkite. Suberkite nuplautus lęšius, sudėkite nuplautas petražoles.
  2. Į puodą įstatykite indą su skylutėmis, skirtą virti garuose, sudėkite žaliosios citrinos skilteles ir vištienos filė, uždenkite dangčiu ir garinkite 20–25 min.
  3. Visus ingredientus sudėkite į lėkštę ir pagardinkite padažu.
  4. Rekomenduojamas saulėje džiovintų pomidorų ir apelsinų padažas.

Patiekalų energinės vertės skaičiuoklė – spauskite ČIA

Receptas iš knygos „Salotų anatomija“.

Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.
Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.

 

Suskleisti
Lęšių humusas
Receptas: Lęšių humusas
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 36
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 1.00 st. (oranžinių)
Vanduo: 2.00 st.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sezamų pasta „Tahini“: 3.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (3 valg. š. sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Lęšius iš vakaro užmerkite. Išskalaukite, užpilkite nurodytu kiekiu vandens ir virkite, kol vandens beveik neliks.
  2. Kiek pravėsusius lęšius sukrėskite į elektrinį plakiklį, suberkite smulkintą česnaką, sezamų pastą, citrinų sultis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir susmulkinkite iki vientisos masės.
  3. Sudėkite į dubenėlį, apšlakstykite aliejumi, lengvai išmaišykite šaukštu, apibarstykite paprikos milteliais.
  4. Šį humusą gardu valgyti su duona, skrebučiais, pita, įvairiais trapučiais, šviežiomis daržovėmis. Galima naudoti kaip užtepą lavašui.
Suskleisti
Daržovių troškinys su lęšiais
Receptas: Daržovių troškinys su lęšiais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 101
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Morkos: 3.00 vnt.
Salierai: 3.00 vnt. (lapkočiai)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Karis: 30.00 g (1,5 šaukšto)
Daržovių sultinys: 600.00 ml
Pomidorai: 400.00 g (1 indelis konservuotų pomidorų be odelių)
Lęšiai: 200.00 g (raudonieji)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1.Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais, salierą – griežinėliais.

2.Puodo dugne įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, česnakus ir kelias minutes pakaitinkite. Tada sudėkite morkas, salierus, karį ir išmaišykite.

3.Supilkite sultinį, trintus pomidorus, lęšius ir užvirkite. Uždengę sumažinkite ugnį ir retkarčiais pamaišydami troškinkite 20–25 minutes.

4.Pagardinkite ką tik išspaustomis citrinų sultimis, druska ir pipirais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Indiškas lęšių troškinys dhal su saldžiosiomis bulvėmis
Receptas: Dalas – indiškas lęšių troškinys su saldžiosiomis bulvėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.2 / 20
Receptas
Ingredientai
Česnakai: 2.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 vnt. (4 cm ilgio šviežio imbiero gabaliukas)
Aitrioji paprika: 0.50 vnt. (ir dar 1/2 arbat. šaukšt. kashmiri aitriosios paprikos miltelių)
Lęšiai: 200.00 g (raudonųjų)
Kokosų pienas: 330.00 g (viena skardinė)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Špinatai: 50.00 g
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Kardamonas: 3.00 vnt. (sėklyčių iš 3 ankščių)
Gvazdikėliai: 1.00 vnt.
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. (5 cm ilgio)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pasigaminkite prieskonių mišinį: sumalkite ar grūstuvėje sutrinkite kumino, kalendros ir kardamonų sėklas bei vieną gvazdikėlį. Į sutrintus prieskonius dėkite ciberžolę ir kashmiri aitriosios paprikos miltelius. Viską išmaišykite ir atidėkite 1 arbat. šaukšt. į kitą indą.

2. Smulkiais griežinėliais supjaustykite svogūną ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Kepkite apie 10 min. ant silpnos ugnies, kol svogūnai bus minkšti. Smulkiai supjaustykite česnaką, imbierą ir aitriąją papriką ir dėkite į tą pačią keptuvę. Padidinkite ugnį ir kepkite 1–2 minutes. Dėkite prieskonių mišinį kartu su cinamono lazdele ir kepkite dar 1 minutę. Labai svarbu nesudeginti prieskonių!

3. Į keptuvę berkite lęšius, pilkite kokosų pieną ir 100 ml sultinio. Pirmiausia užkaitinkite, tada sumažinkite ugnį, uždenkite dangtį ir kepkite apie valandą, vis maišydami kas 10–15 minučių ir tikrindami, ar nereikia daugiau sultinio.

4. Kai lęšiai jau bus minkšti, dėkite 1/2 arbat. šaukšt. likusio prieskonių mišinio, špinatus, druską ir pipirus. Pakaitinkite dar 2–3 minutes, kol špinatai suglebs.

5. Kol lęšiai ruošiami keptuvėje, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Griežinėliais supjaustykite saldžiąją bulvę, užberkite 1/2 arbat. šaukšt. likusio prieskonių mišinio, užpilkite šlakelį aliejaus ir viską išmaišę dėkite į orkaitę. Kepkite apie 20–25 min. Patiekite su lęšių troškiniu.

Suskleisti
Sotūs vištienos ir lęšių maltinukai
Receptas: Sotūs vištienos ir lęšių maltinukai
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 102
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 300.00 g (maltos)
Lęšiai: 200.00 g (virtų raudonųjų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Karis: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 4.00 valg. š. (kokosų - kepimui)
Kaip gaminti
  1. Svogūną susmulkinkite ir kartu su visais nurodytais produktais gerai sumaišykite.
  2. Drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio maltinukus ir kepkite keptuvėje, įkaitintame kokosų aliejuje.
  3. Patiekite su šviežiomis žaliomis salotomis, galite apšlakstyti mėgstamu padažu.

 

Suskleisti
Lęšių ir daržovių pyragas
Receptas: Lęšių ir daržovių pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 28
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 150.00 g (raudonųjų)
Morkos: 250.00 g (šviežių tarkuotų)
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Parmezano sūris: 150.00 g (tarkuoto)
Grietinėlė: 200.00 g (neriebios)
Sviestas: 50.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kuminai: 1.00 arbat. š. (0,5 kmyninių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti pagal skonį)
Vanduo: 2.00 st. (negazuotas mineralinis)
Kaip gaminti

1. Į prikaistuvį suberkite lęšius, užpilkite dviem stiklinėmis negazuoto mineralinio vandens, statykite ant ugnies. Kai užvirs, virkite 10–15 minučių. Palikite atvėsti.

2. Nuplautą saliero stiebą supjaustykite smulkiais griežinėliais, nuluptus svogūnus susmulkinkite. Keptuvėje ištirpinkite pusę nurodyto kiekio sviesto. Sudėkite svogūnus, suberkite kmyninius kuminus ir kepinkite, kol svogūnai pagels. Sudėkite likusį sviestą, smulkintus salierus, tarkuotas morkas ir maišydama kepinkite ant silpnos ugnies apie 5 minutes.

3. Gautą masę sumaišykite su virtais lęšiais, pagal skonį pasūdykite. Giliame dubenyje kiaušinių trynius išsukite su grietine ir tarkuotu sūriu. Pagal skonį įberkite druskos, maltų pipirų. Sudėkite kepintas daržoves, virtus lęšius, išmaišykite. Atsargiai įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus.

4. Stačiakampę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Sukrėskite paruoštą daržovių, kruopų ir kiaušinių masę, paviršių gražiai išlyginkite medine mentele. Apibarstykite sezamų sėklomis, apšlakstykite lydytu sviestu. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol paviršius gražiais apskrus. Puoškite šviežiais žalumynais.         

Suskleisti
Vegetariškas mėsainis
Receptas: Vegetariškas lęšių mėsainis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (kepaliukas čiabatos ar kitos mėgstamos)
Lęšiai: 1.00 st.
Džiūvėsiai: 1.00 st. (maltų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Karis: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 100.00 ml (virinto)
Avokadai: 1.00 vnt.
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis Pekino)
Kaip gaminti

1. Oranžinius lęšius užmerkite 3–4 valandoms. Jei rinksitės žalius lęšius – galite užmerkti juos iš vakaro. Išmirkusius praskalaukite ir išvirkite.

2. Atvėsusius lęšius, džiūvėsius, smulkintą svogūną ir česnako skilteles, alyvuogių aliejų, vandenį supilkite į elektrinį smulkintuvą ir išmaišykite iki vientisos masės. Suberkite karį, pagal skonį druskos bei pipirų ir dar kartą išmaišykite.

3. Drėgna ranka formuokite nedidelius maltinukus ir dėkite juos į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

4. Avokadą nulupkite, padalykite į kelias dalis, mėlynąjį svogūną supjaustykite ir suberkite į elektrinį trintuvą. Įpilkite žaliųjų citrinų sulčių, įberkite pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų ir sutrinkite.

5. Duonelę per vidurį įpjaukite, užtepkite avokado minkštimo, dėkite vieną ar du (priklausomai nuo dydžio) lęšių maltinukus, ant viršaus uždėkite saujelę smulkintų Pekino kopūstų ir... skanaus!

Suskleisti
Lęšių sausainiai su sezamais
Receptas: Lęšių sausainiai su sezamais
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 2.00 puodelis (virtų rudųjų, pusė kiekio sumaltų/sutrintų maisto smulkintuvu)
Džiovintos slyvos: 1.00 st. (pusė saujelės smulkintų arba abrikosų, ar razinų)
Kokosų drožlės: 8.00 arbat. š. (miltų - (kokoso drožlės, pamaltos kavamale))
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (1/2)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (1/4 malto)
Sezamo sėklos: 230.00 g (1/4 puodelio baltojo sezamo ir 1/4 puodelio juodojo sezamo - galima keisti į saulėgrąžas)
Medus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Visus ingredientus sumaišykite dubeny. Šaukšteliu kabinkite tešlą, ir rankomis suformuokite plokščius sausainėlius. Dėkite juos į kepimo popieriumi ištiestą kepimo skardą.
  2. Kepkite orkaitėje iki kol sausainukai paruduos, apie 15-20 minučių 170-180 laipsnių orkaitėje. Iškeptus išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite sausainukai sutvirtės. Tada jau skanaukite!

 

Receptas iš tinklaraščio KEISTAI PAPRASTA

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?