Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, Lietuvoje nuo seno auginamų kaulavaisių, pavyzdžiui, slyvų, vyšnių ir trešnių populiarumą lemia daugybė jų panaudojimo būdų.
Reikia vadovautis vienintele taisykle: visada rinktis šviežesnius, nepažeistus vaisius.
Juos galima naudoti su mėsos patiekalais ar net kuskusu, taip pat tiesiog užkonservuoti žiemai. Reikia vadovautis vienintele taisykle: visada rinktis šviežesnius, nepažeistus vaisius.
„Taip pat svarbu viską gerai dezinfekuoti, naudoti švarius bei nedeformuotus indelius ar stiklinius indus. Juos verta nuplikyti karštu vandeniu su soda arba iškaitinti orkaitėje. Taip pat nepamirškite, kad visus vaisius reikia konservuoti karštu vandeniu ir neužpildyti stiklainio visiškai, juk baigus kaitinti, didėja produktų tūris“, – pataria maisto ekspertė.
O visa kita, anot B.Baratinskaitės, jūsų vaizduotė. Nesvarbu, ar ji paremta vaikystėje matytais konservavimo būdais, ar draugų pasidalintomis idėjomis. Ta proga ekspertė dalijasi ir jos pačios vienais mėgstamiausių receptų su kaulavaisiais.
Slyvų džemas su šokoladu
Ingredientai:
- 1 kg slyvų;
- 500 g cukraus;
- 100 g juodojo šokolado;
- žiupsnelis cinamono.
Gaminimas:
1. Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus ir sutrinkite. Gautą tyrę virkite puode ant nedidelės ugnies apie 15–20 minučių, kol masė sutirštės. Tuomet įpilkite cukrų, pavirkite dar pusvalandį, kol džemas dar labiau sutirštės.
2. Sudėkite likusius ingredientus, gerai išmaišykite, kad gautųsi vientisa masė. Galiausiai išpilstykite į stiklainius, juos užsukite, apverskite, šiltai apklokite ir palikite visiškai atvėsti.
Jei vengiate naudoti cukrų, galima išmėginti datules, kurių šiam džemui reikėtų kiek mažiau nei cukraus.
Trešnių ir abrikosų uogienė
Ingredientai:
- 1 kg trešnių;
- 1 kg cukraus;
- 0,5 kg abrikosų.
Gaminimas:
1. Į puodą dėkite trešnes be kauliukų, užberkite puse turimo cukraus, ant gautos masės uždėkite abrikosus be kaulų ir užpilkite likusį cukrų. Palikite nakčiai.
2. Kitą dieną visą puodo turinį maždaug valandą pavirkite nuolat nugraibydami putas. Tada išpilstykite į stiklainius ir mėgaukitės vos tik panorėję.
Konservuotos slyvos
Ingredientai:
- 1 kg slyvų;
- 1 l vandens;
- 0,5 kg cukraus;
- druskos;
- gvazdikėlių;
- cinamono.
Gaminimas:
Šis receptas itin tiks nenorintiems slyvų nei lupti, nei išiminėti jų kaulų. Slyvas tereikia nuplauti, sudėti į stiklainius ir užpilti iš vandens, cukraus, žiupsnio druskos pagamintu, pagal skonį gvazdikėliais ir cinamonu paskanintu bei prieš tai užvirintu marinatu.