Suomija: Kaffeost / Kava su sūriu
Suomija – šalis, turinti tik kiek daugiau nei 5 milijonus gyventojų, tačiau šie žmonės išgeria daugiausiai kavos pasaulyje. Unikalus šios šalies kavos gėrimas, vadinamas Kaffeost, apjungia du suomių itin mėgstamus dalykus – kavą ir tradicinį suomišką sūrį Leipäjuusto. Šis sūris kažkuo primena keptą varškės sūrį, kurį pasigaminti nėra sudėtinga. Jei nuspręstumėte šį gėrimą išbandyti namuose, rinkitės šviesaus skrudinimo pupeles, tokias kaip „Jacobs Krönung“. Toks skrudinimas Suomijoje populiariausias.
Vietnamas: Cà phê sữa đá / Stipri kava su kondensuotu pienu
Vietnamo kava garsėja savo stiprumu, tad puodelis tokio gėrimo tikrai atmerks akis. Ją paruošti visai nesudėtinga, o karštai vasaros dienai toks gėrimas puikiai tiks. Vietnamietiška kava ruošiama iš rupiai maltų, tamsaus skrudinimo pupelių – tokios yra „Jacobs Espresso“ pupelės. Tradiciškai jai naudojamas vietnamietiškas filtras, bet galite jį pakeisti ir prancūzišku kavinuku. Kavą reikia paruošti tikrai stiprią, o tada teliks supilti į stiklinę su kondensuotu pienu ir ledukais.
Meksika: Café de olla / Kava su cinamonu
Tai plikoma kava, kuriai paruošti nereikia jokios specialios įrangos. Jai naudojamos rupaus malimo, vidutinio arba tamsaus skrudinimo kavos pupelės. Į puodą tereikia sudėti kavą, nerafinuotą cukranendrių cukrų, cinamono lazdelę ir, jei norite, šiek tiek apelsino žievelės, ir nuolat maišant lėtai užvirti. Tada teliks nukošti ir supilti į puodelius. Meksikoje dažniausiai naudojami moliniai puodeliai, mat meksikiečių manymu, tai padeda išryškinti kavos skonį.
Senegalas: Café Touba / Pipirinė kava
Ši kava Senegale parduodama ant kiekvieno kampo, o puodelis kainuoja viso labo keletą centų. Ji šiame krašte atsirado 19-tame amžiuje, kai Tubos mieste ją išpopuliarino dvasinis lyderis Ahmadou Bamba. Ši kava ruošiama kavos pupeles paskrudinant kartu su Gvinėjos pipirais ir kartais gvazdikėliais, o vėliau mišinį sumalant ir užpilant verdančiu vandeniu. Sakoma, kad tai yra gydantis gėrimas.
Turkija: Türk kahvesi / Turkiška kava
Šiai kavai reikės trijų dalykų: varinio indo, cukraus ir labai smulkiai maltos kavos. Dažniausiai ji būna gana silpna ir saldi, bet proporcijų ir paruošimo būdų yra begalė. Visų jų principas – kaitinti kavą ant lėtos ugnies šaltame vandenyje su cukrumi ir patiekti su tirščiais. Jokiu būdu negalima leisti kavai užvirti, nes smulkiai maltoms pupelėms didelio karščio tikrai nereikia.
Airija: Irish coffee / Kava su viskiu
Tai yra klasikinis kavos kokteilis, tačiau rasti kavinę, kurioje jį gamintų kokybiškai, gali būti nelengva. Vis dėlto, pasigaminti airišką kavą yra tikrai nesudėtinga. Pirmiausia, 20 g airiško viskio sumaišykite stiklinėje su šaukšteliu rudo cukraus ir užpilkite puodeliu juodos kavos. Jei norite didesnio skonių kontrasto, rinkitės tamsaus skrudinimo „Jacobs Espresso“, norėdami švelnesnio varianto – „Jacobs Crema“. Ant viršaus dėkite nesaldintą pusiau suplaktą grietinėlę ir, jei norite, pabarstykite šokolado drožlėmis. Šią kavą reikia gerti „įmerkiant ūsus“ į grietinėlę ir jokiu būdu nemaišyti. Turbūt nereikia sakyti, kad šis gėrimas nėra skirtas rytmečiui.
Italija: Affogato / Kava su ledais
Išvertus iš italų kalbos, šis pavadinimas reiškia „paskandintas“. Šis, Italijoje be galo populiarus desertas yra labai lengvai paruošiamas – tereikia ant rutuliuko vanilinių ledų užpilti porciją espresso. Jei norite šiek tiek įvairovės, pabandykite šį desertą su šokoladiniais arba mėtiniais ledais.
Marokas: Cafe des Espices / Kava su prieskoniais
Maroke ši kava retai patiekiama kavinėse ir dažniausiai yra geriama namuose. Sudėtinės dalys ir jų proporcijos skiriasi, tačiau principas tas pats – kavos pupelės malamos su stipraus skonio prieskoniais ir užplikomos karštu vandeniu. Tam puikiai tiks prancūziškas kavinukas. Iš tradicinių prieskonių dažniausiai naudojami cukrus, cinamonas, kardamonas ir muškato riešutas. Tačiau drąsiai galite eksperimentuoti ir su pipirais, anyžiais ir sezamo sėklomis. Paprastai Maroke geriama tamsaus skrudinimo kava.