Kava kulinarai pataria gardinti ne tik gerai žinomą desertą „Tiramisu“, bet ir blynus ar jogurtą.
Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ kulinarijos vadovės Elenos Sereičikienės teigimu, net ir mėgstamiausi patiekalai ar gėrimai ilgainiui pabosta, todėl eksperimentuoti virtuvėje tiesiog būtina, o kava tam puikiai tinka.
„Atrodo, kad kava yra labai įprastas daugelio mūsų kasdienybės atributas, tačiau jos panaudojimo būdai gali būti patys įvairiausi. Ją galima naudoti tiek marinuojant mėsą, tiek gaminant desertus ar sumuštinius – kur kavą bedėsite, ji pagardins gaminamą patiekalą ir suteiks netradicinio skonio. Be to, kavos naudojimas gaminant maistą leis mėgautis itin maloniu namuose pasklidusiu aromatu“, – sako ji.
Pateikiame 9 patarimus, kaip panaudoti kavą įvairių patiekalų gamyboje:
Mėsos marinavimas. Įdėjus kelis arbatinius šaukštelius kavos į marinatą, raudona mėsa įgaus turtingą, aromatingą ir pikantišką skonį su dūminiu prieskoniu.
Saldainiai. Pasigaminti mažyčių naminių saldainių, kuriais galėsite mėgautis kasdien prie kavos puodelio, yra lengva. Tiesiog pamirkykite kavos pupeles skystame juodame šokolade ir sudėkite į šaldiklį sustingti.
Blynai. Ryte galite atsibusti ne tik nuo kvapnios kavos puodelio, bet ir nuo kavos skonio blynų. Gamindami tešlą blynams, įdėkite šaukštelį kavos granulių ir mėgaukitės kitokiais pusryčiais. Prie tokių blynų puikiai tiks šokoladinis padažas.
Ingredientai
Baltasis šokoladas (1 plytelė) 100.00 g
Kaip gaminti
1. Karštoje kavoje ištirpinkite cukrų, sviestą, druską. Atvėsinkite ir išmaišykite su pienu.
2. Vieną kiaušinį suplakite su kava. Visą laiką plakdamos berkite išsijotus kvietinius miltus.
3. Tešlą gerai išplakite, įkaitintą nedidelę keptuvę ištepkite aliejumi, pilkite ir kepkite didelius blynelius.
4. Patiekite juos su kondensuotu pienu bei tarkuotu baltuoju šokoladu.
Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė
Suskleisti
„Tiramisu“. Kava ir šis visiems puikiai pažįstamas desertas – tiesiog neišskiriamas duetas. Pasigaminkite namuose ir pasilepinkite juo prie kavos puodelio.
Ingredientai
Kava:
300.00 ml (stiprios, saldžios)
Kiaušiniai:
8.00 vnt. (3 - kremui ir 5 - biskvitui)
Cukrus:
300.00 g (100 - kremui ir 200 - biskvitui)
Kakava:
100.00 g (tamsios, karčios)
Kaip gaminti
Biskvitui:
- Kiaušinius, išplakite su cukrumi kol taps balta masė, tada berkite persisijotus miltus ir plakite, kol tešloje matysis burbuliukai. Biskvitą kepkite 170C orkaitėje iki 30 min.
Kremui:
- 3 kiaušinio trynius išplakite su cukrumi iki standžios masės, dėkite mascarpone, pilkite brendį viską gerai išplakite, atsargiai dėkite išplaktą grietinėlę, pabaigoje baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į kremą.
- Biskvitą perpjaukite į tris, lygias dalis. Dėkite į formą, kiekvieną biskvitą sulaistykite kava, ant viršaus dėkite kremą ir taip sluoksniuokite iki viršaus.
- Viršų gausiai apiberkite kakava, papuoškite šokolado drožlėmis. Skanaus!
Suskleisti
Ingredientai
Kava:
125.00 ml (stiprios nesaldintos)
Kaip gaminti
1. Kiaušinius kruopščiai nušveiskite šepetėliu ir gerai nuplaukite, tada perliekite verdančiu vandeniu, kad neliktų jokių bakterijų. Atskirkite baltymus nuo trynių.
2. Trynius iki vientisos masės išplakite su cukrumi, įmaišykite į maskarponę ir vėl viską plakite, iki masė taps vientisa.
3. Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai kabindama šaukštu iš apačios į viršų (jokiu būdu negalima intensyviai maišyti) įmaišykite į maskarponės masę – ji turi būti puri ir lengva.
4. Sausainius išdėliokite ant didesnės lėkštės ir iš abiejų pusių apšlakstykite atvėsintu kavos ir brendžio mišiniu.
5. Į pasirinktą indą ar mažus indelius krėskite truputį sūrio masės, tada dėkite sausainių, vėl krėskite maskarponės, dėkite likusius sausainius ir sūrį.
6. Paruoštą desertą iš pradžių apie valandą palaikykite kambario temperatūroje, tada per naktį – šaldytuve.
7. Prieš tiekdama ant deserto per arbatos sietelį užberkite kakavos.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
Suskleisti
Ingredientai
Grietinėlė:
450.00 g (plakamosios 35 - 36 proc. riebumo)
Kava:
1.00 st. (stiprios paruoštos)
Likeris:
125.00 g (kavos arba 60 g brendžio (0,5 kiekio pilti į kavą, kitą pusę į kremą))
Kaip gaminti
- Išmaišyti maskarponę su cukraus pudra, įpilti dalį kavos likerio ar brendžio.
- Atskirai išplakti grietinėlę ir sumaišyti su maskarpone.
- Sausainius mirkyti kavos ir brendžio ar likerio mišinyje, labai trumpam po kelias sekundes, kad jie per daug "neišpamptų" ir po vieną dėti į skardą.
- Sudėjus sluoksnį sausainių, dėti sluoksnį kremo. Tokioje formoje kaip pavaizduota nuotraukoje, man išėjo 2 sluoksniai.
- Viršų puošiau karčia kakava, ne ta grūdeliais, kurią mėgta vaikai.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Rūta Matulkaitė
Suskleisti
Padažas mėsai. Prasidėjus kepsnių sezonui, nustebinkite draugus nauju padažu mėsai. Į keptuvę sudėkite trintus pomidorus, jelapenus, rudąjį cukrų, maltos kavos granules, pjaustytus svogūnus ir kelias česnako skilteles, sumaišykite ir pakepkite.
Taip pat skaitykite: 10 priežasčių, kodėl nekrinta svoris
Želė. Vietoje deserto su kava savo artimiesiems ar svečiams patiekite kavos desertą. Sumaišykite želatiną, karštą vandenį, šešis šaukštelius stiprios kavos granulių ir mėgaukitės unikaliu skoniu.
Riešutiniai gardėsiai. Norite įdomaus deserto? Pamirkykite graikinius riešutus stiprios kavos, kiaušinio baltymo ir cukraus mišinyje bei įdėkite į orkaitę. Rezultatas tikrai maloniai nustebins.
Pauline Mak, Flickr.com/Graikiniai riešutai
Jogurtas. Paįvairinkite pusryčių meniu netikėtu jogurtu. Į nedidelę keptuvę sudėkite džiovintas figas, medų, maltą kavą, prieskonius ir kepinkite, kol pasidarys vientisas sirupas. Supilkite masę į graikišką jogurtą ir mėgaukitės.
Sumuštiniai. Per naktį pamarinuokite kiaulienos kumpį kavos, rudojo cukraus ir aitriųjų paprikų miltelių mišinyje, o kitą dieną iškepkite ir dėkite aromatingą mėsą ant sumuštinio.