Ąžuolyno terasų daugiabučiuose įsikūrusią kavinukę iš tolo ne taip jau lengva pastebėti. Kitas reikalas, jei diena saulėta – tada greitai pamatysi kokį besimarkstantį kavos mėgėją, lauke, prieš saulę, besimėgaujantį puodeliu gėrimo ir (galbūt) skanėstu.
Vos 4 staliukų kavinę įkūrė, galima sakyti, dar gana šviežių vilniečių šeima. Prieš kelerius metus Arnas Liseckas su žmona persikėlė į sostinę iš Klaipėdos, jauna pora pamilo ne tik naujai įsigytus namus Antakalnyje, bet ir nutarė patys prisidėti prie vietos bendruomenės kūrimo.
Visai netoli savo kavinės gyvenantys Liseckai vos įsikūrę Antakalnyje iškart pasijuto jaukiai, atsidūrę tarp savų – Eglių, Beržų, Ąžuolyno terasose daugybė jaunų šeimų, auginančių vaikus, o pora taip pat turi du nedidukus sūnelius. Vienintelis dalykas, kurio porai trūko – o jų manymu, taip pat ir kitoms šeimoms – kavinė, kur būtų galima išgerti kavos, suvalgyti ką nors skanaus. Juk dėl to ne visada norisi važiuoti į Vilniaus centrą. „Kūrėme kavinę žmonėms, kurie nori judesio, kultūros, kokybės, yra aktyvūs“, – sako A.Liseckas.
Pokalbis dėl nusižiūrėtų patalpų nuomos įvyko pernai birželį, o lapkritį kavinė jau atvėrė duris. Kaip dabar prisimena Arnas, kai kas net stebėjosi, kad verslas startuoja niūriausiu metų laiku, tačiau dabar pašnekovas šypsosi, jog patyrė, ką reiškia tamsieji, mažiau aktyvūs mėnesiai.
„Vos pora mėnesių po kavinės starto ir atėjo sausis, kai visi staiga nebegeria kavos, neleidžia pinigų kavinėse.., – prisimena jis, – Tačiau vasarį vėl viskas atsigavo. Kuo šiltyn, tuo geryn, tikrai egzistuoja tiesioginis ryšys tarp gero oro ir parduotos kavos kiekio.“ Pavasaris įsibėgėja, tad netrukus kavinė plėsis – išsirikiuos staliukai lauke, mat jau dabar savaitgaliais čia netelpa visi užsukantys.
„Stories Cafe“ mažutė, vos 22 kv. metrų, tačiau į jos įrengimą savininkai pažiūrėjo atsakingai, nesiveržė visko kurti savomis rankomis – interjeru rūpinosi profesionalios dizainerės, dalis baldų taip pat gaminti specialiai.
Lygiai toks pat kruopštus savininkų požiūris ir į kavą bei maistą – įvairiausiais būdais – ir aparatu, ir vadinamaisiais brew metodais – ruošiama kava iš vilniečių skrudintojų „Backstage“ tiekiamų kavos pupelių, o ant sienos galima išvysti ir lentynėlę, kurioje nuolat keičiasi kavos pupelių, skirtų kavai namuose ruošti, asortimentas. Pupelių pakuotės čia atkeliauja iš įvairiausių miestų – pradedant Ryga ir Berlynu, baigiant Trontheimu Norvegijoje.
Kiek netikėta, jog nei pats Arnas, nei jo žmona iki įsteigdami kavinę nebuvo nei rūšinės kavos mėgėjai, nei kaip nors susiję su maitinimo verslu. Pašnekovas pasakoja iki kavinės atidarymo namuose gerdavęs išskirtinai espreso kavą, tad su kavos pasauliu pradžioje geriau buvo susipažinusios dvi samdomos kavinės darbuotojos – kavinės vadovė Gailė ir barista Irma. Beje, įdomu, jog savininkų ir dviejų samdomų merginų bendras sprendimas lemia, kokia kava ir skanėstai pasieks kavinės lankytojus – čia nėra nė vieno dalyko, kuriuo netikėtų absoliučiai visi komandos nariai.
Vos atidarę kavinę jos savininkai entuziastingai vylėsi, jog kaimynai mielai čia užsuks kavos ankstų darbo dienos rytą, štai kodėl pirmaisiais mėnesiais jie pasišovė atverti duris 7 valandą ryto. Tačiau toks sprendimas nepasiteisino ir A.Liseckas dabar sako puikiai suprantantis kodėl: jaunos šeimos ryte skuba kuo griečiau išvežti vaikus į mokyklas ar darželius, viliasi „prašokti“ spūstis, o puodelis kavos kavinėje jiems ankstyvą rytą nerūpi. Šaltuoju metų laiku darbo startas buvo pavėlintas, tačiau nuo balandžio 1-osios planuojama darbus vėl pradėti 7-ą ryto.
Per kavinės slenkstį žengiant maždaug pusei žmonių mes jau galime nieko neklausdami ruošti jiems kavą – žinome, ką gers.
Nepaisant kai kurių nepasitvirtinusių vizijų, A.Liseckas labiausiai džiaugiasi sugrįžtančiais lankytojais, pasak jo, tokių yra tikrai daugiau nei 50 proc: „Per kavinės slenkstį žengiant maždaug pusei žmonių mes jau galime nieko neklausdami ruošti jiems kavą – žinome, ką gers. Taip pat kartais žinome, ką valgys – vieni ateina dar šiltų kruasanų, kiti – eklerų“, – kaip tik sveikindamasis su vienu iš nuolatiniu eklerų valgytojų pasakoja A.Liseckas.
Jis didžiuojasi kavinės svečiams prie gėrimo galintis pasiūlyti pačių skaniausių užkandžių rinkinį – pažįstamas šefas padėjo sukurti su kruasanais ruošiamų gurmaniškų sumuštinių asortimentą, dalis kepinių atkeliauja iš populiarios Vilniaus kepyklos „Druska, miltai ir vanduo“, kiti – iš žinomo šefo Egidijaus Lapinsko kavinės „Sluoksniai“ cecho, klaipėdiečių sveikų saldumynų gamintojų Gerybe.lt.
A.Liseckas pasakoja prieš nerdamas į kavinių verslą net negalvojęs, koks jis sudėtingas, tačiau, panašu, azarto įgyvendinti naujas idėjas „Stories Cafe“ savininkai nepameta – vasarį, Valentino dienos proga kavinėje startavo vakarienių projektas, jis buvo pakartotas ir kovą, kartą per mėnesį svečius kviesti romantiškai praleisti vakarą mažulytėje kavinėje žadama ir toliau.
„Mums kavinė yra nesibaigiantis kūrimo procesas“, – reziumuoja A.Liseckas, sveikindamasis su pro duris žengiančiais dar vienais nuolatiniais kavinės lankytojais, šįkart tai jo žmona su vaikais.
- Adresas: Nemenčinės pl. 4C, Vilnius
- Darbo laikas: I–VI 9–18 val., VII 10–16 val.
- Daugiau informacijos ČIA