Pristatome šešias idėjas patiekalams su kefyru – nuo užkandžių iki pyragų.
1. Blyneliai su cukinija ir kefyru
Cukinijų blyneliai su kefyru – labai gardūs, traškia plutele ir minkštu viduriuku. Kefyras blynams suteikia purumo ir gaivios rūgštelės.
Reikės:
- 1 vnt. jaunos cukinijos
- 1 kiaušinio
- 0,5 stiklinės kefyro
- 5 valgomųjų šaukštų miltų
- 0,5 arbatinio šaukštelio druskos
Gaminimas:
Cukinijas sutarkuokite burokine tarka, pasūdykite ir kelias minutes palaikykite, kol išsiskirs sultys. Rankomis nuspauskite tarkius. Išplakite kiaušinį, sudėkite cukiniją, supilkite kefyrą ir miltus. Tešlą išmaišykite, keptuvę įkaitinkite, įpilkite aliejaus. Jei norite, kad blyneliai pasidengtų traškia plutele, keptuvės neuždenkite.
Iškeptus blynelius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Patiekite su keptais obuoliais ir raudonų serbentų sultimis.
2. Agurkų ir avokadų šaltsriubė
Tai puiki alternatyva burokėlių šaltibarščiams. Avokadai šaltsiurbei suteiks kreminį skonį ir tirštą konsistenciją.
Reikės:
- 0,5 kg „Piemenėlio“ šaltibarščių kefyro (6 proc.)
- 2 vnt. avokadų
- 2 vnt. agurkų
- ryšulėlio krapų, svogūnų laiškų
- 3 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių
- žiupsnelio pipirų ir druskos pagal skonį
Gaminimas:
Agurkus nulupkite ir supjaustykite gabalėliais. Šaukštu išimkite avokado minkštimą. Visus ingredientus sudėkite į elektrinį plaktuvą, sutrinkite iki vientisos konsistencijos, supilkite kefyrą ir dar kartą suplakite. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų, citrinos sulčių.
3. Drėgnas pyragas su obuoliais ir kefyru
Lietuviškų obuolių sezonas prasideda – laikas kepti pyragus ir keksus. Išbandykite drėgną ir labai skanų pyragą su kefyru.
Reikės:
- 1 stiklinės „Piemenėlio“ kefyro
- 2 stiklinių miltų
- 1 stiklinės cukraus
- 2 vnt. kiaušinių
- 100 ml aliejaus
- 1 saujos razinų
- 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
Gaminimas:
Išplakite kiaušinius su cukrumi, supilkite aliejų, kefyrą. Miltus persijokite, sumaišykite su kepimo milteliais, supilkite į tešlą, sudėkite razinas ir išmaišykite. Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje orkaitėje apie valandą.
4. Naminis tepamas sūrelis iš šaldyto kefyro
Iš vienos kefyro pakuotės pasigaminsite du produktus – skanų naminį sūrelį ir dietines pasukas.
Reikės:
- 1 kg maišelio „Piemenėlio“ šaltibarščių kefyro
Gaminimas:
Kefyrą įdėkite į šaldiklį ir palikite per naktį. Geriausia šaldyti su visa pakuote. Ryte ją perpjaukite ir išimkite sušalusį kefyrą. Įdėkite į tankią marlę, suriškite ir pakabinkite varvėti virš kriauklės arba įdėkite į rėtį ir platų indą. Po gero pusdienio išrūgos išvarva ir lieka tirštos konsistencijos naminis sūrelis, panašus į rikotą.
Svarbu: leiskite išrūgoms savaime nuvarvėti, nespauskite marlės. Sūrelį sudėkite į indėlį. Jei mėgstate švelnų, natūralų skonį, galite valgyti iš karto. Jei patinka su prieskoniais, pridėkite česnako, petražolių, krapų ar kitų prieskonių. Išrūgų neišpilkite – tai sveikas produktas, galite jį panaudoti kepdami blynus ar gamindami kitus patiekalus. Jei naudosite riebesnį kefyrą, sūrelis bus tirštesnės konsistencijos.
5. Varškės apkepas su manų kruopomis ir kefyru
Varškės apkepas turi būti purus, tirpstantis burnoje. Jeigu norite tokį išsikepti, jums reikės dviejų papildomų ingredientų – manų kruopų ir kefyro.
Reikės:
- 1 kg varškės
- 1 stiklinės kefyro
- 0,5 stiklinės manų kruopų
- 4 kiaušinių
- 0,5 stiklinės cukraus
Gaminimas:
Manų kruopas užpilkite kefyru ir palikite kelioms minutėms, kad išbrinktų. Kiaušinius išplakite su cukrumi virtuviniu kombainu. Geresnį rezultatą pasieksite jeigu trynius atskirsite nuo baltymų ir išplaksite atskirai. Į kiaušinių ir cukraus masę sudėkite varškę ir plakite iki vientisos purios masės.
Pabaigoje sudėkite išplaktus baltymus ir atsargiai sumaišykite. Kepimo formą patepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais. Sudėkite varškės masę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje orkaitėje 30–40 minučių.
6. Sveiki, skanūs ir spalvoti kefyro kokteiliai
Šie kokteiliai tiks pusryčių stalui arba vietoje vėlyvos vakarienės. Jeigu pridėsite daugiau uogų ir vaisių, kokteilis bus desertinis. Jeigu sutirštinsite linų sėmenimis, sėklomis – mėgausitės sočiu glotnučiu.
Reikės:
- 300 ml „Piemenėlio“ kefyro (2,5 arba 6 proc. riebumo)
- pusės puodelio trintų raudonųjų serbentų (tinka ir visos kitos šviežios arba šaldytos uogos) arba kelių saujų špinatų
- 1 banano
- 1 arbatinio šaukštelio medaus
- 1 valgomojo šaukšto maltų linų sėmenų, saulėgrąžų ar kitų sėklų
Gaminimas:
Uogas sutrinkite, sumaišykite su medumi, suplakite su kefyru. Linų sėmenis ir saulėgrąžas lengvai pakepinkite keptuvėje, sėmenis atvėsinkite ir sumalkite kavamale. Žalios spalvos kokteilį pasigaminsite iš tų pačių ingredientų, tik vietoje uogų dėkite sumaltus špinatus.
Skanaus!