Kefyro ir jogurto palaima: šalti gėrimai, sriubos ir užkandžiai. 15 receptų

Nors pastarosios pora dienų kiek vėsesnės, prognozuojama, jog karščiai ir vėl netrukus atkeliaus. Karštomis dienomis vien tik arbūzais ir uogomis gyvi nebūsime, ledai taip pat nusibosta, visa laimė, kad egzistuoja kefyras, jogurtas, nes iš jų greitai pasiruošime šį tą gaivinančio. Pavyzdžiui, pusryčiams kokteilį, o vakarienei – šaltos sriubos!
Kefyro šaltsriubė
Kefyro šaltsriubė / Vida Press nuotr.

Gėrimai:

Jogurto kokteilis – tobulam virškinimui
Receptas: Jogurto kokteilis – tobulam virškinimui
1 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.6 / 167
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 1.00 st. (natūralaus)
Sėlenos: 2.00 valg. š. (kviečių)
Džiovintos slyvos: 4.00 vnt.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kaip gaminti
  1. Slyvas ir abrikosus iš vakaro pamerkite. Ryte nuvarvinkite ir susmulkinkite.
  2. Į elektrinį plakiklį supilkite stiklinę jogurto, sukrėskite smulkintas slyvas, suberkite sėlenas ir cinamoną.
  3. Gerai išmaišykite ir ragaukite. Ypač tinka pusryčiams.  
Suskleisti
 Jogurtinis kokteilis su braškėmis
Receptas: Jogurtinis kokteilis su braškėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 86
Receptas
Ingredientai
Braškės: 125.00 g
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š.
Jogurtas: 0.50 st. (lieso graikiško natūralaus skonio)
Pienas: 1.00 st.
Klevų sirupas: 1.00 valg. š. (arba šiek tiek daugiau, jei mėgstate saldžiau arba jei uogos labai rūgščios)
Ledo kubeliai: 0.50 st.
Kaip gaminti

1. Į plaktuvą sudėkite braškes ir vanilę. Plakite kol gausite vientisą masę. Išpilstykite į dvi ilgas ir siauras stiklines.

2. Į švarų plaktuvą supilkite jogurtą, pieną, klevų sirupą ir ledukus, ir plakite, kol gausite tirštą suputojusią masę. Supilkite į tas pačias stiklines, ant braškių masės viršaus. Galite šiek tiek pamaišyti, kad stiklinės atrodytų gražiau, tačiau galite šį menišką „darbą“ palikti kokteilio gėrėjams!

Suskleisti
Kokteilis su mėlynėmis
Receptas: Jogurto ir mėlynių kokteilis
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
2.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 2.00 valg. š. (galite keisti medumi, klevų ar agavos sirupu)
Mėlynės: 1.50 st.
Jogurtas: 200.00 ml (natūralaus)
Ledo kubeliai: 1.00 st.
Vanilinis cukrus: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

Į trintuvą supilkite jogurtą, vanilinį cukrų, ledo kubelius ir viską gerai išmaišykite. Išplakę masę, sudėkite mėlynes ir dar paplakite apie kelias minutes. Vėliau supilstykite į stiklines ir mėgaukitės.

Suskleisti

Šaltos sriubos:

Šalta sriuba su daržovėmis
Receptas: Šalta baltoji sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 54
Receptas
Ingredientai
Kefyras: 500.00 ml
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgavaisis)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti)
Ridikėliai: 8.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Krapai: 1.00 sauja
Vanduo: 1.00 st. (šalto virinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite ridikėlius ir agurką, susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus, viską suberkite į dubenį su kefyru.

2. Įpylę vandens, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais, įmaišykite ir pjaustytus virtus kiaušinius.

3. Kaip ir šaltibarščiai, ši balta ridikėlių sriuba idealiai dera su karštomis bulvėmis, o pačią geriausia valgyti gerai atvėsintą.

Suskleisti
Turkiška jogurto šaltsriubė
Receptas: Turkiška jogurto šaltsriubė
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 72
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 500.00 g (natūralaus, geriausiai – turkiško arba graikiško)
Agurkai: 2.00 vnt. (vidutiniai)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Krapai: 3.00 vnt. (šakelės)
Mėtos: 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 1.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Nulupkite agurkus ir supjaustykite į smulkius bei plonus gabalėlius. Sumaišykite su druska ir palikite, kol ruošime jogurtą.

2. Įpilkite jogurtą į dubenį. Plakdami įpilkite maždaug stiklinę vandens (pagal mėgstamą tirštumą) ir gerai išmaišykite.

3. Sudėkite agurkus, traiškytą česnaką, susmulkintus krapus ir mėtas. Išmaišykite ir paviršių apšlakstykite aliejumi.

4. Valgykite atšaldytą. Tinka ir į sriubą įmestas ledo gabaliukas.

Suskleisti
Šalta agurkų sriuba
Receptas: Šalta agurkų sriuba su mėtomis ir jogurtu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
2.8 / 34
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 3.00 vnt. (dideli)
Jogurtas: 2.00 valg. š. (graikiško)
Mėtos: 4.00 vnt. (lapeliai)
Citrinos: 0.50 vnt. (išspaustų sulčių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Supjaustykite agurką smulkiais gabalėliais ir sudėkite į trintuvą su kitais ingredientais. Viską sutrinkite iki vientisos masės.

2. Atšaldykite sriubą, palikę ją valandai šaldytuve

3. Sriubą patiekite vėsiuose dubenėliuose. Galite papuošti agurko juostelėmis, mėtų lapeliais ir apšlakstydami graikišku jogurtu.

Suskleisti
Baltoji šaltsriubė su ridikėliais
Receptas: Baltoji šaltsriubė su ridikėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.9 / 132
Receptas
Ingredientai
Kefyras: 500.00 ml (šaltibarščių)
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgas)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti)
Ridikėliai: 8.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Krapai: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Vanduo: 1.00 st. (0,5 virinto, atvėsusio)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Svogūnų laiškus ir krapus susmulkinkite, agurką ir ridikėlius supjaustykite.
  2. Viską suberkite į kefyrą. Įpilkite vandens (jei mėgstate tirštą, galite ir nepilti). Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  3. Patiekdami šaltsriubę apibarstykite pjaustytais kiaušiniais.
  4. Šis patiekalas skaniausias gerai atvėsintas, su karštomis bulvėmis.

 

Suskleisti
Baltoji šaltsriubė
Receptas: Baltoji šaltsriubė
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 46
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 500.00 ml (naminis arba pirktinis natūralus)
Pasukos: 350.00 ml
Vanduo: 150.00 ml
Agurkai: 2.00 vnt. (nedideli)
Pomidorai: 1.00 vnt. (didelis)
Paprikos: 60.00 g (pusės raudonos saldžiosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 arbat. š.
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (ryšulėlis krapų, petražolių, salierų lapų, kalendrų)
Kaip gaminti
  1. Agurkus, paprikas ir pomidorus nuplaukite ir supjaustykite smulkučiais kubeliais. Prieskoninius žalumynus nuplaukite, nuvarvinkite ir smulkiai sukapokite.
  2. Dubenyje išplakite jogurtą, pasukas ir vandenį, pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Sudėkite susmulkintas daržoves ir prieskoninius žalumynus, išmaišykite.
  3. Patiekite su juoda duona arba pamėgtu būdu paruoštomis karštomis bulvėmis.

Receptai iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Suskleisti
Bulgariška agurkų šaltsriubė - Tarator
Receptas: Bulgariška agurkų šaltsriubė („tarator“)
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 141
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 500.00 g (maždaug 2 švieži, dideli agurkai)
Jogurtas: 500.00 g (natūralus tirštas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2–3 skiltelės)
Krapai: 2.00 valg. š. (2–3 valg. š. šviežių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja (nebūtinai)
Vanduo: 1.00 st. (nebūtinai)
Kaip gaminti
  1. Agurkus supjaustykite labai mažais kubeliais ir suberkite į didelį dubenį.
  2. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai sukapokite arba sutrinkite. Sudėkite į tą patį dubenį su agurkais. Taip pat suberkite smulkiai kapotus krapus, sutrintus graikinius riešutus ir druską. Supilkite aliejų ir išmaišykite.
  3. Jogurtą lengvai suplakite šakute, kad nebūtų toks tirštas. Supilkite į dubenį ant agurkų ir vėl gerai pamaišykite.
    Astos Černės nuotr. / Gaminant bulgarišką agurkų šaltsriubę - Tarator
    Astos Černės nuotr. / Gaminant bulgarišką agurkų šaltsriubę - Tarator
  4. Jeigu matote, kad masė per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens. Tačiau neatskieskite jos per daug – sriuba ir turi būti gana tiršta. Be to, jai pastovėjus, agurkai taip pat išskirs savo sultis ir taps dar skystensė. Paragaukite šaltsriubę ir, jei trūksta, įberkite dar žiupsnelį druskos.
  5. Dubenį su paruošta sriuba dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent valandą. Tiekite šaltą.

Šaltsriubę „tarator“ ruošė ir aprašė Asta Černė

Suskleisti
Lietuviški šaltibarščiai
Receptas: Lietuviški šaltibarščiai
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 587
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 500.00 g (marinuoti obuolių sultyse)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Agurkai: 200.00 g
Krapai: 20.00 g
Kefyras: 1.00 l
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite. Supjaustykite gabalėliais.

2. Agurkus supjaustykite nedideliais simetriškais gabalėliais. Susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus.

3. Nuo burokėlių nusunkite skystį ir sukrėskite juos į didelį dubenį. Suberkite smulkintus agurkus, žalumynus, supilkite ant viršaus kefyrą. Jei mėgstate skystesnius šaltibarščius, galite šiek tiek atskiesti pienu ar virintu vandeniu iki reikiamos konsistencijos. Pagal skonį pasūdykite.

4. Tiekite atvėsintus su karštomis bulvėmis.

 

Suskleisti
Agurkų šaltsriubė
Receptas: Agurkų šaltsriubė
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 71
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt. (Ilgas)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Jogurtas: 1.00 l (natūralaus)
Pienas: 250.00 ml (arba liesos grietinės)
Graikiniai riešutai: 40.00 g (arba kedrinių pinijų)
Krapai: 20.00 g (ryšulėlis)
Kaip gaminti

1. Nuplaukite agurką, supjaustykite arba sutarkuokite šiaudeliais, sudėkite į kiaurasamtį, kad šiek tiek nusivarvėtų.

2. Nuplaukite, nuvarvinkite ir smulkiai sukapokite krapus.

3. Puode sumaišykite jogurtą su pienu arba grietine, pagal skonį pasūdykite, sudėkite agurkus ir krapus, išspauskite česnaką, išmaišykite. Nuolat maišydama plona srovele supilkite alyvuogių aliejų. Prieš tiekdama bent pusvalandžiui pastatykite sriubą į šaldytuvą.

4. Į dubenėlį įpilkite sriubos, ant viršaus uždėkite šaukštą tarkuotų agurkų, apibarstykite smulkintais riešutais, papuoškite krapų šakelėmis.

Kulinaro patarimas. Jei sriubą gardinsite kedrinėmis pinijomis, prieš tai jas trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje.

 

Suskleisti

Kita:

Jogurtinis rabarbarų desertas
Receptas: Jogurtinis rabarbarų desertas
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.7 / 29
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 700.00 ml (natūralaus)
Rabarbarai: 700.00 g
Serbentai: 125.00 g (pusė stiklinės raudonųjų serbentų uogienės)
Kaip gaminti

1. Rabarbarus supjaustykite 3 cm ilgio gabalėliais, sumaišykite su uogiene, sudėkite į ugniai atsparų indą ir 200°C karštumo orkaitėje kepkite 30 min. (per tą pusvalandį indą reikėtų kelis kartus ištraukti ir pamaišyti).

2. Ataušusią košę sumaišykite su jogurtu (abu produktai turi būti vienodos temperatūros), išdėliokite į deserto indelius, ir prismaigstykite nekeptų rabarbarų griežinėlių.

Suskleisti
Mangų ir jogurto desertas
Receptas: Mangų ir jogurto desertas
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 41
Receptas
Ingredientai
Mangas: 1.00 vnt.
Grietinėlė: 125.00 ml (plakamosios)
Jogurtas: 125.00 ml
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuotos žievelės)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (aromato)
Morengai: 6.00 vnt.
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė bei sultys)
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite laužytus morengus, plaktą grietinėlę, jogurtą ir apelsino žievelę, vanilę.
  2. Kitame dubenyje sumaišykite pjaustytus mangą, nutarkuotą žaliosios citrinos žievelę ir sultis.
  3. Į desertų indelius dėkite šaukštą morengų masės, po to šaukštą vaisių. Susluoksniuokite iki viršaus.
Suskleisti
Ponios Stellos tzatziki
Receptas: Graikiškas jogurto skanėstas tzatziki
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 28
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 500.00 g (graikiško)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Baltojo vyno actas: 1.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkinto)
Baltieji pipirai: 0.25 arbat. š.
Krapai: 1.00 arbat. š. (susmulkintų)
Agurkai: 2.00 vnt. (trumpavaisiai)
Kaip gaminti

1. Dubenyje gerai sumaišykite aliejų, actą, česnakus, druską ir pipirus.

2. Gerai rankiniu būdu suplakite jogurtą.

3. Į jogurtą supilkite aliejaus mišinį ir gerai išsukite.

4. Nulupkite ir nusėklinkite agurkus ir smulkiai supjaustykite.

5. Agurkus ir krapus sudėkite į jogurto aliejaus mišinį ir išmaišykite.

6. Prieš patiekdami porą valandų atšaldykite šaldytuve.

7. Patiekdami apibarstykite smulkintais krapais ir apšlakstykite nedideliu kiekiu aliejaus.

p.s. Bulgarijoje teko ragauti tzatziki su grūstais graikiniais riešutais. Verta pabandyti.

Suskleisti
Mungo pupelės su špinatais ir kefyru
Receptas: Mungo pupelės su špinatais ir kefyru
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 4
Receptas
Ingredientai
Mungo pupelės: 90.00 g (sausų, išmirkytų pernakt)
Špinatai: 100.00 g (šviežių, smulkiai supjaustytų)
Šalotinis svogūnas: 2.00 vnt. (vidutiniai)
Kokosų aliejus: 1.00 valg. š.
Kefyras: 200.00 ml (arba skystesnio natūralaus jogurto (graikiškas jogurtas kiek per tirštas, nebent ruoštumėte užtepėlę))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Mungo pupeles palikite išmirkti pernakt.

2. Įkaitinkite keptuvėje kokosų aliejų. Suberkite smulkiai supjaustytus šalotinius svogūnėlius ir pakepinkite, kol šie taps permatomi. Dėkite mungo pupeles ir kepinkite dar keletą minučių, tuomet sudėkite smulkintus špinatų lapelius ir kepinkite maišydami, kol šie suvys. Pasūdykite pagal skonį.

3. Patiekite šiltą negiliuose dubenėliuose. Užpilkite kefyro arba jogurto ir dosniai apibarstykite paprika.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų