Šiandien Lietuvoje ir pasaulyje įvairiausių skonių keksiukai su įmantriais įdarais, dekoruoti fantastiško grožio ir skonio kepurėlėmis, tapo neįtikėtinai populiarūs. Pasak „Google“, „keksiukų receptai“ yra sparčiausiai auganti raktažodžio paieška šiuo metu. Tiesa, smalsu, ar daugelis keksiukų gerbėjų žino šio fėjų pyragėliu vadinamo deserto atsiradimo istoriją, kuri siekia net XVII a.
Taip pat skaitykite: 3 šventinės keksiukų dekoravimo idėjos
Minėtuoju laikotarpiu Šiaurės Amerikos ir Didžiosios Britanijos virėjai, kurie ir sugalvojo keksiukus, vargiai mokėjo skaityti ir rašyti, tad visi receptai buvo kruopščiai saugomi ir perduodami tik žodžiu iš kartos į kartą.
Manoma, kad angliškasis keksiuko pavadinimas „cupcake“ atsirado dėl to, kad visi ingredientai šiam desertui buvo matuojami puodeliais: 1 puodelis sviesto, 2 puodeliai cukraus, 3 puodeliai miltų ir 4 kiaušiniai.
Pasak „Google“, „keksiukų receptai“ yra sparčiausiai auganti raktažodžio paieška šiuo metu.
Ingredientų matavimas puodeliais lėmė tai, kad keksiukų receptas buvo iš tiesų labai lengvai įsimenamas ir gana tikslus.
Dėl tokios ingredientų proporcijos vienu laikotarpiu keksiukai vadinti „1234 pyragaičiais“.
Pirmąjį kartą keksiukai rašytiniame šaltinyje paminėti 1796 m. Amerikos kulinarės Amelijos Simons knygoje, kur ji užsiminė, kad pyragus galima kepti ir mažose formelėse. Oficialų pavadinimą šie mažyčiai kepiniai gavo 1828 m. kai XIX a. amerikiečių kulinarinių knygų autorė Eliza Leslie savo knygoje pateikė keksiukų receptą.
Taip pat skaitykite: Skonių eksperimentai: šokoladiniai keksiukai su burokėliais
Tuo laikotarpiu keksiukus dažnai kepdavo keraminiuose puodeliuose ar formelėse, toks kepimo būdas taip pat galėjo turėti įtakos tokiam pavadinimo atsiradimui.
Anglijoje keksiukais vaišinosi ir fėjos
Keksiukai kepami įvairaus dydžio formelėse. Jų būna pačių įvairiausių – iš paprasto metalo, su nepridegančiu paviršiumi, silikoninių ar keraminių. Kad tešla nepridegtų, o keksiukai lengvai išsiimtų, į formeles dažniausiai dedami popieriniai sijonėliai.
Kaip ir kepimo formų, taip ir popierinių sijonėlių yra įvairių dydžių – nuo pačių mažiausių (2,6 cm skersmens keksiuko apačioje) iki didžiausių (5 cm skersmens keksiuko apačioje), kurie dar gali būti įvairiai išmarginti. Kad ir kokio dydžio ar skonio keksiukus keptumėte, prieš juos dekoruodami ar įdarydami, būtinai atvėsinkite.
Įdomu tai, kad angliški keksiukai, taip vadinamieji fėjų pyragėliai, skiriasi savo dydžiu nuo amerikietiškųjų: jie tradiciškai būna mažesni, kad fėjos savo vakarėliuose galėtų jais vaišintis, ir retai kada jų viršus padengiamas atšaldyta kepurėle.
O kaipgi išsikepti tuos keksiukus?
Pagrindiniai keksiukų tešlos ingredientai išliko nepasikeitę: tai sviestas, cukrus, kiaušiniai ir miltai, tačiau keksiukus galima iškepti ir pasinaudojus bet kokio biskvito, skirto perterptam pyragui, receptu.
Čia pateikiame Ruslano Bolgovo keksiukų receptą:
- Keksiukų tešla labai greitai paruošiama: į miltinį mišinį tereikia įpilti 185 ml pistacijų aliejaus ir 225 ml skysto jogurto su priedais (pasirinktinai), tada viską gerai išmaišyti.
- Įjunkite orkaitę, ji turi įkaisti iki 180 laipsnių temperatūros.
- Kepimo formoje išdėliokite popierinius sijonėlius.
- Dėkite po šaukštą tešlos į kiekvieną sijonėlį, ant viršaus galite užbarstyti nesmulkintų pistacijų, tada kepimo formą įdėkite į orkaitę ir kepkite apie 25 min., kol keksiukai gražiai pakils ir sutvirtės.
Iškeptus keksiukus galima dekoruoti įvairiu glajumi. Skystesni glajai, skirti keksiukų apliejimui, dažniausiai būna pagaminti iš cukraus, vandens, citrinos sulčių, pieno ar grietinėlės.
Taip pat skaitykite: Minime Keksiukų dieną: kepame ir skanaujame
Tiršti glajai, kuriais aptepami keksiukai, gaminami iš cukraus ir sviesto, išplaktų kiaušinio baltymų, išplaktos grietinėlės ar maskarponės sūrio. Tiek vieni, tiek kiti glajai gali būti pagardinami įvairiais priedais: maistiniais dažais, kvapų esencijomis, braškių ar šokolado skonio cukrumi, riešutais, uogomis, vaisiais, pabarstukais.
Portalas Ji24.lt pateikia gardžių keksiukų receptų pasiūlymų:
- Puodelyje (250 ml) šakute sumaišykite miltus, cukrų, kakavos miltelius, kepimo miltelius, druską, išplaktą kiaušinį, pieną ir aliejų iki vientisos masės.
- Jei norite, į vidų įspauskite du karamelinius saldainius.
- Dėkite puodelį į mikrobangų krosnelę ir kepkite 1–2 minutes, patikrindami kas 30 sek.
- Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš pyragėlio, jis turi būti švarus.
- Apibarstykite milteliniu cukrumi ir patiekite šiltą.
- Miltus sumaišykite su cukrumi ir kepimo milteliais.
- Sviestą sumaišykite su kiaušiniu ir pienu. Abu mišinius sujunkite, sudėkite sutrintą bananą.
- Tešlą sukrėskite į kepimo formą (užpildykite tik kiek daugiau ne pusę, nes keksiukai smarkiai kyla) ir viską kepkite ~20 minučių 180 laipsnių orkaitėje.
- Karamelinis įdaras: sviestą išsukite su kondensuotu pienu ir "Rududu".
- Maskarponės kremas: į maskarponę, pastoviai maišydami supilkite grietinėlė, suberkite cukrų.
- Į iškepusius keksiukus įpilkite šiek tiek karamelinio įdaro (konditerinio švirkšto pagalba). Keksiukus puoškite maskarponės kremu, kurį taip pat galima apšlakstyti karameliniu kremu.
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Pasiruoškite 24 standartinio dydžio keksiukų formeles.
- Į dubenį suberkite rudąjį cukrų ir sudėkite minkštą sviestą. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno išplakdami masę.
- Sudėkite iki vientisos masės sutrintus bananus, jogurtą ir vanilės ekstraktą. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Kitame dubenyje sumaišykite grikių miltus, kvietinius miltus, tirpios kavos miltelius, kepimo miltelius ir druską.
- Miltų mišinį suberkite į plakinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
- Įmaišykite nedideliais gabalėliais susmulkintą pieninį šokoladą.
- Paruoštą masę sudėkite į keksiukų kepimo formeles, pripildydami 2/3 jų tūrio.
- Paruoškite trupinius: visus jiems skirtus produktus sudėkite į dubenėlį ir trinkite prištais tol, kol gausite trupinius.
- Apibarstykite trupiniais keksiukų paviršių.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol iškils ir taps gražiai auksinės spalvos. Ar keksiukai jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įsmeigtas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
- Iškepusius keksiukus atvėsinkite ant grotelių ir patiekite. Jei norite, galite patiekti su mėgstamu džemu.
IŠKEPKITE KEKSIUKUS
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Paruoškite 12 standartinio dydžio keksiukų formelių.
- Į dubenį įmuškite kiaušinius ir suberkite cukrų. Plakite elektriniu plaktuvu iki purios masės, kol cukrus ištirps.
- Supilkite aliejų ir vėl išplakite iki vientisos masės.
- Įmaišykite pieną ir vanilės ektraktą. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos.
- Miltų mišinį suberkite į dubenį su plakiniu. Lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
- Šokoladą sukapokite mažais gabalėliais ir įmaišykite į tešlą.
- Paskirstykite paruoštą tešlą į keksiukų formeles, užpildydami maždaug pusę jų tūrio.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol keksiukai bus gražiai auksinės spalvos. Ar keksiukai jau iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku. Įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
- Iškepusius keksiukus išimkite iš orkaitės. Perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.
PARUOŠKITE KREMĄ
- Į dubenį suberkite miltelinį cukrų ir sudėkite kambario temperatūros sviestą. Elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos ir purios masės.
- Supilkite vanilės ekstraktą, pieną ir plakite dar minutę.
- Jeigu matote, kad kremas yra per skystas, įberkite dar šiek tiek miltelinio cukraus, kol jis bus reikiamos konsistencijos.
- Paruoštą kremą sudėkite į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu. Dekoruokite atvėsusius keksiukus, „piešdami“ kremu ant jų rožytes: maišelį laikykite stačiu kampu ir pradėkite keksiuką dekoruoti nuo jo centro, sukdami ratu, kol kremu uždengsite visą keksiuko paviršių.
- Dekoruotus keksiukus laikykite šaldytuve, o vėliau pagaminkite keksiukų puokštę.
- Miltus sumaišykite su cukrumi, kakava ir kepimo milteliais.
- Sviestą sumaišykite su kiaušiniu ir pienu.
- Abu mišinius sujunkite, pastoviai maišydami suberkite tarkuotą šokoladą.
- Tešlą sukrėskite į kepimo formas (užpildant tik kiek daugiau nei pusę, nes keksiukai smarkiai kyla) ir viską kepkite apie 20 minučių 180 laipsnių orkaitėje.
- Iš iškepusių keksiukų išskobkite viduriukus (recepto autorė naudoja obuolių sėklų išėmiklį) ir į jį įdėkite kelias vyšnias (recepto autorė naudojo uogienę, tačiau puikiai tinka ir šviežios ar šaldytos vyšnios, apie 30 min. palaikytos apibarsčius cukrumi) ir keksiuką uždenkite išskobta tešla.
- Grietinėlę išplakite su standikliu, po truputį įmaišykite į maskarponę. Į kremą įmaišykite miltelinį cukrų.
- Gautu kremu puoškite keksiukus, ant viršaus užtarkuokite šiek tiek šokolado.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Spanguoles užpilkite karštu vandeniu, palaukite, kol išbrinks ir nusausinkite.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, visais prieskoniais ir spanguolėmis.
- Sviestą ištirpinkite ir išplakite su kiaušiniu, cukrumi, apelsino žievele ir sultimis.
- Į skystą masę įmaišykite miltų mišinį, tada obuolius ir riešutus.
- Tešlą išpilstykite į keksiukų formeles ir kepkite apie 20 minučių, 180 laipsnių temperatūroje.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 C. Keksiukų formą išklokite popierėliais.
- Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir kokoso drožles.
- Atskirame dubenyje suplakite visus skystus ingridientus. Įmaišykite pieniško šokolado gabalėlius ir miltų mišinį.
- Tešla pripildykite keksiukų formeles beveik iki viršaus.
- Į tešlą įspauskite po „Raffaello“ saldainį.
- Kepkite 20–25 minutes, arba iki įkištas į vidurį medinis pagaliukas, ištraukus, liks neapsivėlęs žalia tešla.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir cinamonu.
- Sviestą išplakite su cukrumi ir kiaušiniais.
- Į gautą masę, pakaitomis įmaišykite miltus ir pieną.
- Obuolius išdarinėkite, jei stora odelė - nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Įmaišyite į tešlą.
- Tešlą paskirstykite keksiukų formelėse. Pripildykite jas beveik iki viršaus.
- Viršų pabarstykite ruduoju cukrumi.
- Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių ir kepkite maždaug 20 minučių.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
- Miltus, kepinių miltus, cinamoną, sodą ir kepimo miltelius sumaišykite ir išsijokite, įmaišykite avižinius dribsnius.
- Riešutus apkepinkite sausoje keptuvėje, nuo jų nulupkite odelę ir juos truputį pasmulkinkite.
- Kriaušes sutarkuokite stambia tarka, jei išsiskiria daug sulčių jas nupilkite.
- Sviestą ištirpinkite, palikite kelioms minutėms atvėsti.
- Šiltą sviestą sumaišykite su cukrumi ir plakite, kol taps vientisa mase.
- Tuomet, po vieną įmuškite kiaušinius, nuolat maišydami sudėkite tarkuotas kriaušes, supilkite pasukas.
- Į tešlą po truputį suberkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite.
- Tešlą sukrėskite į formeles, keksiukų viršų apibarstykite riešutais ir juos dėkite kepti, bet vos tik įdėjus keksiukus į orkaitę temperatūrą sumažinkite iki 190 laipsnių.
- Keksiukus kepkite ~25 minutes.
Kaip kepti keksiukus
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Pasiruoškite 16 standartinio dydžio keksiukų formelių.
- Į dubenėlį sudėkite gabalėliais sulaužytą juodąjį šokoladą ir gabėliais supjaustytą sviestą. Dubenėlį statykite ant prikaistuvio su verdančiu vandeniu (taip, kad dubenėlio dugnas neliestų vendens), t. y. padarykite „garų vonelę“.
- Kaitinkite šokoladą ir sviestą maišydami, kol gausite vientisą masę. Atidėkite į šalį. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius ir druską.
- Kitame dubenyje kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios masės.Į kiaušinių masę supilkite atvėsusį šokoladą, vanilės ekstraktą, jogurtą ir išplakite iki vientisos masės.
- Į plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
- Paruoštą tirštą tešlą paskirstykite į kepimo formeles.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol keksiukai iškeps. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
- Išimkite keksiukus iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių.
Paruoškite įdarą
- Grietinėlę supilkite į vidutinio dydžio prikaistuvį ir kaitinkite, kol beveik užvirs – prikaistuvio šonuose pradės kilti maži burbuliukai.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Suberkite į jį gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą ir sudėkite sviestą.
- Palikite porą minučių pastovėti, kol šokoladas aptirps. Tuomet išmaišykite iki vientisos masės.
- Supilkite kreminį kavos likerį, vanilės ekstraktą ir išmaišykite.
- Palaikykite šaldytuve, kol kremas visiškai atvės ir sutirštės.
Paruoškite kremą
- Šokoladą sulaužykite gabalėliais, sudėkite į dubenėlį ir ištirpinkite ant „garų vonelės“ arba mikrobangų krosnelėje.
- Į ištirpusį šokoladą sudėkite žemės riešutų sviestą ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Supilkite šaltą grietinėlę ir elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.
- Dubenį su paruoštu kremu palaikykite šaldytuve apie valandą, kad sutvirtėtų.
Formuokite keksiukus
- Atvėsusių keksiukų centre mažu šakšteliu išskobkite duobutes.
- Sulaistykite keksiukus stipria kava, sumaišyta su kreminiu kavos likeriu.
- Duobutes pripildykite paruoštu įdaru.
- Šokoladinį žemės riešutų sviesto kremą supilkite į konditerinį maišelį su norimos formos antgaliu. Papuoškite keksiukų viršų.
- Patiekite. Skanaus!
1. Miltus išsijokite su kepimo milteliais.
2. Du šaukštus cukraus sumaišykite su kakava.
3. Kiaušinius išplakite su cukrumi, kol jis ištirps, supilkite kefyrą, aliejų ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Suberkite miltų mišinį ir išplakite tešlą.
4. Tešlą padalykite pusiau, į vieną dalį įmaišykite kakavos ir cukraus mišinį.
5. Keksiukų formeles ištepkite sviestu. Į kiekvieną formelę krėskite po šaukštą baltos tešlos, išlyginkite ją. Ant viršaus dėkite šaukštą tamsios tešlos ir viršų išlyginkite. Paskutinį sluoksnį padarykite iš šviesios tešlos, viršų vėl išlyginkite. Abi tešlas atsargiai pamaišykite mediniu pagaliuku.
6. Šaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 25-35 minutes. Iškeptus keksiukus ataušinkite ant grotelių.
Receptą atsiuntė Aleksandra Vasiljeva
1. Margariną išsukite su cukrumi, maišydamos po vieną įmuškite kaušinius. Supilkite išlydytą šokoladą, suberkite miltus, sumaišytus su kakavos ir kepimo milteliais. Dėkite tešlos į keksiukų formeles ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje temperatūroje 15-20 min. Atvėsinkite.
2. Sviestiniam kremui sviestą išsukite su cukraus pudra, supilkite išlydytą šokoladą ir gerai išplakite.
3. Atvėsusių keksiukų viršūnėles nupjaukite aštriu peiliu ir perpjautkite pusiau. Užtepkite sviestinio kremo ir įkiškite nupjautas viršūnėlės puseles – „sparnelius“.
Pagaminsite 50 vnt. mažų arba 24 vnt. didelių keksiukų
1. Kiaušinių baltymus išplakite su žiupsneliu druskos iki standžių putų. Maišydamos mediniu šaukštu palaipsniui įmaišykite trynius, ištrintus su cukrumi, pilkite aliejų, pieną, berkite citrinos žievelę, išsijotus miltus.
2. Supilkite tešlą į popierines formeles, dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 18-25 min. Iškepusius perdėkite ant grotelių, kad atvėstų.