Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kauniečiai „keliauja“ valgydami: ko labiausiai ieškoma kitų šalių virtuvių restoranuose?

Gastronominių potyrių įvairovė Lietuvos miestuose – vis didesnė. Ne išimtis ir Kaunas, kur pastaruoju metu galima atrasti įvairiausioms pasaulio virtuvėms atstovaujančių maitinimo įstaigų.
„Open Calzone“ sumuštinis
„Open Calzone“ sumuštinis / Pranešimo aut. nuotr.

Nemaža jų dalis įsikūrusi prekybos miestelyje „Urmas“ – čia vienoje vietoje galima „apkeliauti“ nemažą pasaulio dalį, ragaujant skirtingų šalių patiekalus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Tailandietiškas maistas pagal močiutės receptus

Viena iš įdomiausių ir egzotiškiausių vietų – šeimos restoranas „Thai House“. Jo įkūrėjai – tailandietė Tadsanee Eamchom ir jos vyras lietuvis Giedrius Vasiliauskas – džiaugiasi, kad lietuviams tailandietiška virtuvė greitai tapo artima, o klientai turi ir mylimiausią patiekalą.

„Mūsų klientų pats populiariausias pasirinkimas yra Tom Yum tailandietiška sriuba“, – pažymi Giedrius.

Gaminant patiekalus pagal Tadsanee močiutės receptus, naudojami autentiški, tailandietiški, prieskoniai, leidžiantys visiems skoniams atsiskleisti vienu metu.

Pranešimo aut. nuotr./Tailandietiškas maistas
Pranešimo aut. nuotr./Tailandietiškas maistas

„Kiekviename patiekale jaučiamas sūrumas, aštrumas, saldumas ir rūgštumas. Norint išlaikyti tikrą patiekalų skonį, kai kuriuos produktus tenka siųstis iš pačio Tailando“, – patiekalų išskirtinumą pabrėžia pašnekovai.

Restorane galima ragauti tailandietiškos virtuvės makaronus, vištienos, jautienos, antienos patiekalus, sriubas, salotas.

Kinų virtuvė – beveik sava

Kinų virtuvė – geriausiai ir seniausiai lietuviams pažįstama Tolimųjų Rytų šalių maisto atstovė. Tai pabrėžia ir 14 metų prekybos miestelyje veikiančio kinų restorano „Jelas“ direktorė Jūratė Li.

„Per šiuos metus buvo visko – ir pakilimų, ir nuosmukių, tačiau viską atlaikėme ir sėkmingai darbuojamės toliau. Šiek tiek pakito lietuvių požiūris į kinų virtuvę, sakyčiau, dar labiau pamėgo. Didelė dalis mūsų klientų dienos pietums dažniau renkasi valgyti kinų maistą, nei lietuvišką.

Kita vertus, tai neturėtų stebinti, nes mūsų gaminamas maistas yra pritaikytas lietuvio skoniui – nėra ypač aštru ar labai saldu. Svarbu ir tai, iš kokio Kinijos regiono yra pats virėjas. Mūsiškis yra iš šiaurinės šalies dalies, o ten patiekalai yra švelnesnio skonio“, – sakė J. Li.

Pranešimo aut. nuotr./Kinų maistas
Pranešimo aut. nuotr./Kinų maistas

Pasak jos, lietuviai lankydamiesi kinų kavinėse jau nebebijo paragauti įvairių patiekalų ir tai labai džiugina. Tačiau jau yra susiformavusi ir kinų restoranų Lietuvoje „klasika“, kuri, panašu, įsitvirtino labai ilgam.

„Svarbiausias ir mėgstamiausias patiekalas buvo, yra ir turbūt visada liks traški vištiena. Ją mėgsta tiek vaikai, tiek suaugusieji. Populiari ir aštri vištiena, saldžiarūgštė kiauliena, vištiena su ananasais“, – vardijo pašnekovė.

Išskirtinio gatvės maisto oazė

Neseniai duris atvėrusi „New York Pizza“ – tikro, autentiško gatvės maisto kampelis. Picerijos pavadinimas – aliuzija į Niujorko gatves, kur populiaru nusipirkti jau iškeptos picos gabalėlius išsinešimui. Tik čia jie siūlomi dar ir neįprastos formos – kvadratiniai. Čia taip pat galima įsigyti ir įvairiausių įprastų picų, kepamų pagal užsakymą.

Tačiau pagrindinė šios vietos „vinis“ – karšti „Open Calzone“ sumuštiniai.

„Iš tiesų, net sunku apibūdinti ką mes čia sukūrėme – nei Kaune, nei turbūt Lietuvoje nerasite nieko panašaus, o ir pasaulyje tokių dalykų dar reikėtų paieškoti. Vizualiai tai primena šiek tiek pravertą calzone picą, bet tai nėra pica. Į ką tik iškeptą purią bandelę traškiu paviršiumi dedame šviežius produktus, kurie nėra kepami. Todėl teisingiausia šį mūsų kūrinį vadinti karštu sumuštiniu.

Pranešimo aut. nuotr./Kvadratinė pica
Pranešimo aut. nuotr./Kvadratinė pica

Kita vertus, tai, ką mes vadiname bandele, primena ir iš dalies užlenktą picos padą. Žodžiu, apibūdinti nelengva, bet geriausiai už viską kalba skonis – jau po pirmų kąsnių dažniausiai pasigirsta susižavėjimo šūksniai, lydimi iš nuostabos pakeltų antakių“, – apie klientų reakcijas pasakojo viena picerijos kūrėjų Evelina Zvicevičienė.

Lietuviški patiekalai: prioritetai aiškūs

Pakeliavus po pasaulį, visada smagu grįžti namo. Taip ir paragavus kitų šalių virtuvių, gera sugrįžti prie įprastų skonių. „Kolegos“ – viena iš populiariausių lietuviškų patiekalų užeigų visame Kaune. Jos vadovas Dainius Paulauskas sako, kad lietuviškos mitybos įpročiai ilgą laiką išlieka panašūs.

„Tiek žiemą, tiek vasarą labai populiarūs kiaulienos ir vištienos kotletai bei kepsniai, cepelinai, troškiniai, pavyzdžiui, jautienos žandai. Vasarą jaučiame išaugusį salotų poreikį – populiarios Cezario salotos su vištiena, krevetėmis, sūriais, graikiškos salotos. Didesnio susidomėjimo sulaukia žvėrienos patiekalai, anties krūtinėlė.

Pranešimo aut. nuotr./Maistas „Kolegos“ užeigoje
Pranešimo aut. nuotr./Maistas „Kolegos“ užeigoje

Mažiau populiarūs šašlykai – turbūt todėl, kad šiltojo sezono metu žmonės mėgsta juos kepti patys. Reikia pripažinti, kad tendencija stipriai pavalgyti per pietus išlieka vyraujanti nepaisant sezono“, – įžvalgomis dalijosi pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas