Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pranešime žiniasklaidai supažindina, kaip marinatus ruošia skirtingos pasaulio šalys. Keli egzotiniai ingredientai ir prieskoniai ant laužo kepamai mėsai gali suteikti neįprastų skonių, kurie abejingų nepaliks.
„Marinatas yra viena svarbiausių gardaus grilio patiekalo dedamųjų. Būdų ir receptų, kaip marinuoti kepamą mėsą, žuvį ar jūros gėrybes, yra begalės. Neretai marinatas atskleidžia svečių šalių kulinarinius ypatumus. Vasara yra puikus metas eksperimentuoti, ieškoti naujų skonių derinių ir atrasti savo slaptąjį ingredientą“, – sako B.Baratinskaitė ir dalijasi keliais egzotiškais mėsos marinavimo receptais.
Tailandietiškas marinatas su kokoso pienu
(tinka liesai mėsai ir vištienai, žuviai ar jūros gerybėms)
Ingredientai:
- 1 citrinžolės stiebas;
- 200 ml kokosų pieno;
- 1 arbat. šaukšt. malto šviežio imbiero;
- 1-2 aštrieji raudonieji pipirai;
- 4 skiltelės česnako;
- 3 valg. šaukšt. žuvies padažo;
- 1 žaliosios citrinos (laimo) sultys;
- 1 valg. šaukšt. cukraus,;
- šviežios kalendros.
Gaminimas:
Citrinžolę, aštriuosius raudonuosius pipirus, česnaką bei pundelį šviežios kalendros smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su likusiais ingredientais.
Šiame marinate liesą mėsą ir vištieną reiktų marinuoti iki 24 valandų, o žuviai ar jūros gerybėms marinuotis pakanka ir 30 minučių iki kepimo.
Meksikietiškas citrusinis marinatas
(tinka jautienai, kiaulienai, vištienai)
Ingredientai:
- 1 stiklinė šviežiai spaustų apelsinų sulčių;
- 1 žaliosios citrinos (laimo) sultys;
- 1 valg. šaukšt. smulkintų konservuotų chipotle pipirų Adobo padaže;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 arbat. šaukšt. džiovintų raudonėlių;
- šviežios kalendros.
Gaminimas:
Džiovintus raudonėlius ir šviežią kalendrą susmulkinkite ir užpilkite apelsino bei žaliosios citrinos sultimis. Ryškų meksikietišką skonį marinatui suteiks aštrieji chipotle pipirai.
Marinate mėsą laikykite šaldytuve pernakt arba parą.
Japoniškas yakitori marinatas
Yakitori yra vienas populiariausių mėsos kepimo būdų Japonijoje. Tai – smulkiai supjaustyti mėsos gabaliukai (dažniausiai vištiena), kurie sumauti ant medinio iešmelio ir glazūruoti saldžiarūgščiu marinatu.
Ingredientai:
- ¼ stiklinės sojos padažo;
- ¼ stiklinės sakės;
- 3 valg. šaukšt. cukraus;
- 2 valg. šaukšt. malto šviežio imbiero;
- 2 skiltelės malto šviežio česnako.
Gaminimas:
Šį marinatą pasigaminsite sumaišę sojos padažą, sakę, cukrų ir tarkuotą šviežią imbierą bei česnaką. Mišinį užvirkite kol sutirštės, tuomet ataušinkite ir sudėkite vištienos gabalėlius marinuotis šaldytuve mažiausiai 1 valandai. Kepant vištienos vėrinukus, aptepkite likusiu marinatu.
Turkiškas marinatas su natūraliu jogurtu
Ingredientai:
- 1 stiklinė natūralaus jogurto;
- 1 vidutinio dydžio svogūnas;
- 6 valg. šaukšt. itin kokybiško pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus;
- 1 citrinos sultys;
- 1 valg. šaukšt. maltos saldžiosios paprikos;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- ½ arbat. šaukšt. malto kumino;
- 4 skiltelės česnako;
- žiupsnelis druskos ir pipirų.
Gaminimas:
Svogūną ir česnaką sutarkuokite ir sumaišykite su prieskoniais, alyvuogių aliejumi ir natūraliu jogurtu. Užpilkite mėsą marinatu ir šaldytuve laikykite parą.
Itališkas žolelių marinatas
(tinka ir mėsai, ir žuviai bei jūros gėrybėms)
Ingredientai:
- 1/3 stiklinės itin kokybiško pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus;
- 2-3 skiltelės česnako;
- po 1 valgomąjį šaukštą smulkintų šviežio raudonėlio, čiobrelių, baziliko ir šalavijų;
- 1 citrinos sultys;
- druskos.
Gaminimas:
Sukapotus žalumynus sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis, o tada marinatu apvoliokite produktus, kuriuos kepsite.