Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionė po pasaulio virtuves: 5 egzotiškų mėsos marinatų receptai

Visi turime savo mėgstamus mėsos marinatų receptus, neretai jiems pakanka vos kelių ingredientų. Mėsa įgauna daugiau skonio, aromato, o tada belieka iškepti ją ant grilio. Tačiau jei norisi ko nors egzotiškesnio, verta pasidairyti ir į kitų šalių virtuves!
Šašlykai, citrinų marinatas
Šašlykai citrinų marinate / 123RF.com nuotr.

Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pranešime žiniasklaidai supažindina, kaip marinatus ruošia skirtingos pasaulio šalys. Keli egzotiniai ingredientai ir prieskoniai ant laužo kepamai mėsai gali suteikti neįprastų skonių, kurie abejingų nepaliks.

„Marinatas yra viena svarbiausių gardaus grilio patiekalo dedamųjų. Būdų ir receptų, kaip marinuoti kepamą mėsą, žuvį ar jūros gėrybes, yra begalės. Neretai marinatas atskleidžia svečių šalių kulinarinius ypatumus. Vasara yra puikus metas eksperimentuoti, ieškoti naujų skonių derinių ir atrasti savo slaptąjį ingredientą“, – sako B.Baratinskaitė ir dalijasi keliais egzotiškais mėsos marinavimo receptais.

Tailandietiškas marinatas su kokoso pienu
(tinka liesai mėsai ir vištienai, žuviai ar jūros gerybėms)

Ingredientai:

  • 1 citrinžolės stiebas;
  • 200 ml kokosų pieno;
  • 1 arbat. šaukšt. malto šviežio imbiero;
  • 1-2 aštrieji raudonieji pipirai;
  • 4 skiltelės česnako;
  • 3 valg. šaukšt. žuvies padažo;
  • 1 žaliosios citrinos (laimo) sultys;
  • 1 valg. šaukšt. cukraus,;
  • šviežios kalendros.

Gaminimas:

Citrinžolę, aštriuosius raudonuosius pipirus, česnaką bei pundelį šviežios kalendros smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su likusiais ingredientais.

Šiame marinate liesą mėsą ir vištieną reiktų marinuoti iki 24 valandų, o žuviai ar jūros gerybėms marinuotis pakanka ir 30 minučių iki kepimo.

Vida Press nuotr./Vištiena žolelių marinate
Vida Press nuotr./Vištiena žolelių marinate

Meksikietiškas citrusinis marinatas
(tinka jautienai, kiaulienai, vištienai)

Ingredientai:

  • 1 stiklinė šviežiai spaustų apelsinų sulčių;
  • 1 žaliosios citrinos (laimo) sultys;
  • 1 valg. šaukšt. smulkintų konservuotų chipotle pipirų Adobo padaže;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. džiovintų raudonėlių;
  • šviežios kalendros.

Gaminimas:

Džiovintus raudonėlius ir šviežią kalendrą susmulkinkite ir užpilkite apelsino bei žaliosios citrinos sultimis. Ryškų meksikietišką skonį marinatui suteiks aštrieji chipotle pipirai.

Marinate mėsą laikykite šaldytuve pernakt arba parą.

Vida Press nuotr./Marinuoti vištų sparneliai
Vida Press nuotr./Marinuoti vištų sparneliai

Japoniškas yakitori marinatas

Yakitori yra vienas populiariausių mėsos kepimo būdų Japonijoje. Tai – smulkiai supjaustyti mėsos gabaliukai (dažniausiai vištiena), kurie sumauti ant medinio iešmelio ir glazūruoti saldžiarūgščiu marinatu.

Ingredientai:

  • ¼ stiklinės sojos padažo;
  • ¼ stiklinės sakės;
  • 3 valg. šaukšt. cukraus;
  • 2 valg. šaukšt. malto šviežio imbiero;
  • 2 skiltelės malto šviežio česnako.

Gaminimas:

Šį marinatą pasigaminsite sumaišę sojos padažą, sakę, cukrų ir tarkuotą šviežią imbierą bei česnaką. Mišinį užvirkite kol sutirštės, tuomet ataušinkite ir sudėkite vištienos gabalėlius marinuotis šaldytuve mažiausiai 1 valandai. Kepant vištienos vėrinukus, aptepkite likusiu marinatu.

Vida Press nuotr./Marinatas
Vida Press nuotr./Marinatas

Turkiškas marinatas su natūraliu jogurtu

Ingredientai:

  • 1 stiklinė natūralaus jogurto;
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas;
  • 6 valg. šaukšt. itin kokybiško pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus;
  • 1 citrinos sultys;
  • 1 valg. šaukšt. maltos saldžiosios paprikos;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • ½ arbat. šaukšt. malto kumino;
  • 4 skiltelės česnako;
  • žiupsnelis druskos ir pipirų.

Gaminimas:

Svogūną ir česnaką sutarkuokite ir sumaišykite su prieskoniais, alyvuogių aliejumi ir natūraliu jogurtu. Užpilkite mėsą marinatu ir šaldytuve laikykite parą.

Vida Press nuotr./Kepama marinuota mėsa
Vida Press nuotr./Kepama marinuota mėsa

Itališkas žolelių marinatas
(tinka ir mėsai, ir žuviai bei jūros gėrybėms)

Ingredientai:

  • 1/3 stiklinės itin kokybiško pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus;
  • 2-3 skiltelės česnako;
  • po 1 valgomąjį šaukštą smulkintų šviežio raudonėlio, čiobrelių, baziliko ir šalavijų;
  • 1 citrinos sultys;
  • druskos.

Gaminimas:

Sukapotus žalumynus sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis, o tada marinatu apvoliokite produktus, kuriuos kepsite.

Vida Press nuotr./Marinuota mėsa
Vida Press nuotr./Marinuota mėsa

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?