„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Kepame legendinį švedų varškės pyragą „Ostkaką“

Nuo 2004 m. lapkričio 14 d. Švedijoje švenčiama „Ostkakos“ diena - „Ostkakas Dag“. Įdomu, kad ji sutampa su žinomos rašytojos Astridos Lindgren gimtadieniu.
Švediškas varškės pyragas „Ostkaka“
Švediškas varškės pyragas „Ostkaka“ / Shutterstock nuotr.

Švedai didžiuojasi savo tauta ir mėgsta pasilepinti gardumynais, gal todėl turi ir tokią smagią kulinarinę šventę. Šiais pyragais vaišinamasi ir vaišinama pirmiausia mokyklose, medicinos įstaigose ir senelių namuose. Šaldyto pyrago (7 ir 3,5 proc. riebumo) galima nusipirkti ir prekybos centruose, o paskui namie tiesiog pasišildyti orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje, jo galima užsisakyti kavinėse, tačiau švedų namuose jis su malonumu kepamas ir laukiamas visos šeimos.

„Ostkakos“ receptą 6-tajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje išpopuliarino Kaisas Karlsonas, tačiau pyragas Švedijoje buvo kepamas jau labai seniai – užfiksuota, kad juo mėgautasi dar XVI amžiuje.

Nei šaltas, nei karštas

Toks turi būti šis gardus pyragas – vos šiltas: taip geriausiai atsiskleidžia jo aromatas. O kvepia jis migdolais ir grietinėle, tikrai gundančiai. Atšalęs pyragęs irgi praranda dalį savo žavesio. Jis puošiamas plakta grietinėle, džemu, uogomis, vaisių gabaliukais, ledais – pagal kiekvieno kepėjo skonį.

Slaptas ingredientas

Profesionaliame recepte yra vienas komponentas – šliužo fermentas, organinis junginys, gaunamas iš galvijų skrandžių, jis naudojamas fermentinių sūrių gamyboje. Dabar maisto pramonėje yra medžiagų, kurios gali pakeisti šį fermentą, tačiau kepant pyragą namuose, jo rasti būtų sudėtinga. Tiesa, Švedijos vaistinėse parduodami šio fermento lašai. Tačiau paprasčiau yra ne lašinti juos į pieną (kad jį sutrauktų) ir gaminti varškę namuose, o tiesiog nusipirkti įprastos varškės. Švedai, gyvenantys kitose pasaulio šalyse, kartais supaprastina pyrago receptą, pavyzdžiui, vietoj migdolų deda migdolų esencijos, kartais prideda įvairių klasikiniame recepte nesančių priedų – vanilės ar kardamono.

IŠBANDYKITE!

Švediškas varškės pyragas „Ostkaka“
Receptas: Švediškas varškės pyragas „Ostkaka“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 61
Receptas
Ingredientai
Varškė: 500.00 g
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Grietinėlė: 1.00 st. (plakta)
Cukrus: 130.00 g (130-200)
Pienas: 100.00 ml
Krakmolas: 15.00 g
Miltai: 10.00 valg. š.
Migdolų miltai: 5.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, įmaišykite plaktą grietinėlę, pieną, krakmolą ir smukintus migdolus (juos reikia apkepti keptuvėje, nulupti odeles ir sutrinti).
  2. Į masę sukrėskite varškę, viską išmaišykite, paskui suberkite miltus, vėl išmaišykite.
  3. Masę supilkite į pašildytą ir pateptą sviestu formą, uždenkite kepimo popieriumi.
  4. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie valandą. Idealiai iškeptas pyragas turėtų būti su rusva plutele.
  5. Pravėsusį galima papuošti uogomis, vaisių gabaliukais ar plakta grietinėle.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs