Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kepame šašlykus: kokią mėsą rinktis, kaip ją ruošti ir kiek laiko kepti? Receptai

Atšilus orams lauke kepama mėsa tampa bene kiekvieno savaitgalio tradicija. Tačiau ar tikrai žinome, kaip tinkamai ją iškepti? Tam, kad mėsa būtų idealaus skonio – galioja tam tikros jos paruošimo taisyklės.
Kiaulienos šašlykas
Kiaulienos šašlykas / Vida Press nuotr.

Kaip teigia prekybininkai, jau paruoštų šašlykų paklausa kasmet auga vos prasidėjus šiltajam sezonui ir atplūdus geriems orams.

„Populiariausia yra kiauliena, nes šią mėsą kepti ant grilio paprasta ir skanu, o tinkamai iškepta kiauliena išlieka sultinga ir minkšta. Pardavimų duomenimis, šiltąjį sezoną itin išauga šašlykų paklausa. Nors šašlykai išlieka pirmuoju pasirinkimu, taip pat pirkėjai renkasi kepti skirtų dešrelių ar vištos sparnelių“, – sako pirkėjų prioritetus pranešime žiniasklaidai atskleidžia prekybos tinklo „Iki“ vadovė Vaida Budrienė.

Kaip išsirinkti mėsą?

Jai pritaria ir kepsninių ekspertas Vadimas Amosovas. Jis antrina, kad šašlykai – kone privalomas kiekvienos vasaros atributas. Anot jo, šašlykams tinka pačios įvairiausios mėsos rūšys – pradedant kiauliena, vištiena, jautiena ir baigiant kalakutiena. Tiesa, norint iškepti sultingą mėsos patiekalą, vertėtų atkreipti dėmesį į kelis dalykus.

Pirmiausia – pasirinkti tinkamą mėsos gabalą. Renkantis bet kokios rūšies mėsą dėmesį reikėtų atkreipti ir į jos kvapą bei išvaizdą: mėsa turi būti blizgi, neapdžiūvusi. Taip pat svarbu mėsą supjaustyti daugmaž vienodo dydžio, nedideliais gabalėliais, kuriuos būtų patogu užmauti ant iešmo. Taip mėsa tolygiau išsimarinuos ir tolygiau keps. Be to, nedideliais gabalėliais supjaustytus šašlykus bus labai patogu valgyti.

Vida Press nuotr./Šašlykai
Vida Press nuotr./Šašlykai

Jeigu norite kepti taip pamėgtus kiaulienos šašlykus, V.Amosovas pataria, kad geriausia rinktis yra kiaulienos sprandinę – ji yra ne per riebi, bet turi pakankamai riebalų, kurie kepant padeda mėsai neišdžiūti, likti sultingai.

Svarbiausia – neperkepti

V.Amosovas pasakoja, kad nors egzistuoja daugybė šašlykų kepimo būdų, procesas išlieka panašus: svarbiausia pasirinkti tinkamą marinatą ir kepimo laiką. Kiekvienai mėsos rūšiai yra daugybė įvairiausių, visiems skoniams tinkančių marinatų, o skubant mėsą užtenka marinuoti vos pusvalandį.

Veriant šašlykus ant iešmo jų nereikia labai suspausti.

Kai mėsa išsimarinuoja, reikėtų pasiruošti kepsninę bei kruopščiai išsivalyti iešmus. Tuomet kepsninę įkaitinti iki 250 laipsnių. Tiesa, prieš maunant šašlykus ant iešmo, nuo jų derėtų nuimti svogūnus, kurie ant ugnies gali sudegti. Taip pat veriant šašlykus ant iešmo jų nereikia labai suspausti.

Vida Press nuotr./Šašlykai
Vida Press nuotr./Šašlykai

Ekspertas prisipažįsta, kad šašlyko visada stengiasi iki galo neiškepti. Dažniausiai šašlykus jis kepa apie 10 minučių. „Stengiuosi kepti šašlykus taip, kad jų vidaus temperatūra būtų apie 68–70 laipsnių. Kepant mėsą virš ugnies, išorėje ji visuomet būna karštesnė nei viduje, tačiau kai ją ištraukiame, daugelis pamiršta, kad dėl karštos išorės šašlyko vidus dar kepa. Todėl svarbu jos neperkepti, o iškepus šiek tiek palaikyti šiltai, kad vidus baigtų kepti, o išorė nedžiūtų“, – gudrybėmis dalijasi V.Amosovas.

Jis taip pat primena, kad teigiama, esą 80 proc. skonio pajuntama dar nepradėjus valgyti, todėl maistas privalo atrodyti išvaizdžiai. Tad iškeptų šašlykų nepamirškite gražiai ir apetitiškai patiekti.

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

V.Amosovas pasidalijo ir kiaulienos šašlyko receptu:

Kiaulienos šašlykas

Ingredientai:

  • kiaulienos sprandinės;
  • svogūno;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų;
  • mėgstamų prieskonių mišinio;
  • obuolių acto.

patiekimui:

  • lavašo;
  • kalendros;
  • aitriųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Pirmiausia marinato gaminimą šefas pradeda apibarstydamas svogūnus druska ir maigydamas, kol jie išleis sultis. Tuomet svogūnus jis sudeda į indą, kartu su nedideliais gabaliukais supjaustyta mėsa. Tada pila obuolių acto ir deda maltų juodųjų pipirų. Paskui pila specialaus prieskonių mišinio, kurio pagrindas – česnakas. Viskas yra minkoma rankomis, neskubant – taip patiekalas įgauna dar daugiau skonio.

2. Mėsai šiek tiek pasimarinavus, įkaitinkite kepsninę iki 250 laipsnių. Sumaukite šašlykus ant iešmų ir kepkite apie 10 min.

3. Iškepusius šašlykus reikėtų „guldyti“ ant lavašo ir pagardinti šviežia kalendra bei aitriąja paprika. Jų nepagailėkite – šie prieskoniai suteikia ir skonio, ir aromato.

Jūsų dėmesiui – dar 10 šašlykų receptų:

Rytietiški šašlykai
Receptas: Rytietiški šašlykai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 53
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1500.00 g (šašlykui)
Medus: 2.00 valg. š. (šašlykui)
Sojų padažas: 11.00 valg. š. (8 - šašlykui ir 3 - rytietiškui padažui)
Pipirai: 1.00 vnt. (0.5 čili - šašlykui ir 0.5 - rytietiškui padažui)
Česnakai: 5.00 skiltelės (3 - šašlykui ir 2 - rytietiškui padažui)
Imbieras: 2.00 vnt. (gabalėlis - šašlykui ir rytietiškui padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (2 - šašlykui ir 2 - rytietiškui padažui)
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š. (šašlykui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (rytietiškui padažui)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (nedidelis - rytietiškui padažui)
Balzaminis actas: 3.00 arbat. š. (rytietiškui padažui)
Padažas: (saldžiaaštris kinietiškas - rytietiškui padažui) 3.00 valg. š.
Vynas: 3.00 valg. š. (raudono, sauso - rytietiškui padažui)
Sultinys: 1.00 puodelis (rytietiškui padažui)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (rytietiškui padažui)
Kaip gaminti
  1. Mėsa supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Česnaką, čili ir imbierą susmulkinkite, sumaišykite su likusiais ingredientais (jei medus tirštas, jį reikia šiek tiek pašildyti).
  3. Gautą marinatą supilkite ant mėsos ir viską gerai išmaišykite, palikite ~10 min marinuotis.
  4. Mėsa kepkite ant žarijų, pastoviai vartydami  (jei nevartysite medus greitai ims degti).

Prie tokios mėsos puikiai tinka rytietiškas padažas:

  1. Cukrų ir aliejų supilkite į keptuvę ir kaitinkite kol cukrus išsilydis ir taps rudas (paprasčiau tariant padeginamas).
  2. Svogūną, čili, imbierą ir česnaką susmulkinkite ir suberkite viską į padegintą cukrų, lengvai apkepkite.
  3. Labai atsargiai (aliejus labai stipriai taškysis) supilkite sultinį, viską gerai išmaišykite, įpilkite sojos, kinietiško padažo, balsamico ir vyno.
  4. Krakmolą ištirpinkite nedideliame kiekyje vandens ir supilkite į padažą (stebėkite konsistenciją, jei reikia įdėkite dar krakmolo arba įpilkite vandens).
 

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Šašlykai granatų sulčių marinate
Receptas: Šašlykai granatų sulčių marinate
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 47
Receptas
Ingredientai
Mėsa: 2.00 kg ((kiauliena, jautiena, vištiena))
Svogūnai: 5.00 vnt.
Granatų sultys: 700.00 ml
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis ((chmeli suneli prieskoniai))
Pipirai: 1.00 žiupsnelis ((žirneliais))
Kalendros: 1.00 žiupsnelis ((sėklos))
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais, svogūnus – žiedais, prieskonius sutrinkite trintuvėje.
  2. Mėsą sudėkite į indą, suberkite prieskonius ir svogūnus bei viską gerai permaišykite.
  3. Supilkite į mėsą granatų sultis ir gerai viską permaišykite, tada supilkite aliejų ir dar kartą gerai sumaišykite. Marinuokite mėsą vieną parą, o druską suberkite likus kuriam laikui iki šašlykų kepimo.
Suskleisti
Šašlykai azijietiškame marinate
Receptas: Šašlykai azijietiškame marinate
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 25
Receptas
Ingredientai
Mėsa: 2.00 kg ((kiauliena, jautiena, vištiena))
Petražolės: 2.00 sauja
Sojų padažas: 50.00 ml
Medus: 2.00 arbat. š.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Actas: 2.00 valg. š. ((ryžių))
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais ir sudėkite į indą. 
  2. Trintuve sutrinkite ir sumaišykite petražoles, sojų padažą, medų, augalinį aliejų, česnaką, ryžių actą iki vientisos masės. 
  3. Mėsą užpilkite gautu marinatu ir uždenkite plėvele. Marinuokite nuo 30 minučių, jeigu reikia greitai, iki paros. 
Suskleisti
Šašlykai pomidorų sultyse
Receptas: Itin greiti šašlykai su pomidorų sultimis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 85
Receptas
Ingredientai
Pomidorų sultys: 1.00 st.
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Mėsa: 2.00 kg ((jautiena, kiauliena, vištiena))
Druska: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais ir sudėkite į indą.
  2. Pomidorų sultis sumaišykite su aitriosios raudonosios paprikos milteliais, 1 trintuvėje trintu svogūnu bei 3 česnakų skiltelėmis.
  3. Gautu marinatu pagardinkite mėsą ir palikite kelioms valandoms. Druska skaninkite prieš kepimą. 
Suskleisti
Šašlykai imbieriniame marinate
Receptas: Šašlykai imbieriniame marinate
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 35
Receptas
Ingredientai
Imbieras: 50.00 g
Žalioji citrina: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. ((raudonasis))
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. ((ankštis))
Česnakai: 6.00 skiltelės
Sojų padažas: 50.00 ml
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite mėsą gabalėliais ir sudėkite į indą.
  2. Sumaišykite smulkiai supjaustytą imbierą, žaliąją citriną, smulkintą raudonąjį svogūną, aitriosios paprikos ankštį, česnaką, sojų padažą, augalinį aliejų.
  3. Gautą marinatą supilkite ant mėsos ir gerai išmaišykite. Marinuokite kelias valandas. 
Suskleisti
Šašlykai su mineraliniu vandeniu
Receptas: Šašlykai su mineraliniu vandeniu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 91
Receptas
Ingredientai
Mėsa: 2.00 kg ((vištiena, kiauliena, jautiena))
Citrinos: 1.00 vnt. ((sultys))
Svogūnai: 3.00 vnt.
Mineralinis vanduo: 500.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite mėsą gabalėliais ir sudėkite į indą.
  2. Išspauskite sultis iš didelės citrinos, trintuvu sutrinkite 3 svogūnus iki vientisos masės ir viską gerai sumaišykite.
  3. Gautą masę supilkite ant šašlykų ir gerai permaišykite rankomis. Tuomet supilkite 0,5 l silpnai gazuoto vandens ir marinuokite 2-3 valandas arba parą. Druska pagardinkite prieš kepimą. 
Suskleisti
Šašlykai
Receptas: Trumpai svogūnuose marinuoti šašlykai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.0 / 25
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.20 kg (sprandinės (arba skaičiuokite vienam valgytojui 200-250 g mėsos))
Svogūnai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (grūstų; arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Mėsą supjaustykite maždaug degtukų dėžutės dydžio gabalėliais. Svogūnus supjaustykite griežinėliais.

2. Mėsą, svogūnus ir pipirus sudėkite į dubenį. Prasideda svarbiausioji dalis – viską maišydami gerai išminkykite rankomis, kad svogūno griežinėliai paleistų sultis, o šios susigertų į mėsą.

3. Taip pat pravartu uždengti dubenį dangčiu ir stipriai pakratyti, kad mėsa gerai „atsidaužytų“ šonus.

4. Po pusvalandžio (aš kelis kartus kepiau ir po 20 minučių marinavimo), pasūdykite mėsą, trumpai paminkykite ir verkite gabalus ant iešmo. Verkite taip, kad jie prisispaustų vienas prie kito, o nebūtų atsiskyrę.

 

5. Kepkite atidžiai vartydami ir sukiodami, kad mėsa keptų tolygiai. Po keliolikos minučių, kai kepsneliai apskrus, prapjaukite didžiausią ir akimis įvertinkite, ar mėsa iškepusi.

Taip kepami kepsneliai bus sultingi ir nesukietėję. Prie jų rekomenduočiau pomidorų ir granatų salotas, kurių receptą galite rasti ČIA

Suskleisti
Šašlykai
Receptas: Šašlykai su kefyru
10 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 50
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 3.00 kg
Kefyras: 2.00 l
Svogūnai: 2.00 kg
Prieskoniai: 3.00 arbat. š. (mėgstamų; arba dėkite pagal skonį)
Kaip gaminti

Gabalėliais pjaustytą mėsą apibarstykite mėgstamais prieskoniais, tuomet sumaišykite ją su griežinėliais pjaustytais svogūnais ir užpilkite kefyru. Indą su mėsa uždenkite ir palikite šaldytuve pernakt.

Iki kepimo likus kiek daugiau nei pusvalandžiui, apibarstykite mėsą druska, o tada – metas kepti.

 

Suskleisti
Šašlykai, citrinų marinatas
Receptas: Šašlykai su citrinomis
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
3.2 / 23
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 2.00 kg
Svogūnai: 1.00 kg
Citrinos: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Prieskoniai: 2.00 arbat. š. (pavyzdžiui, Argentiniečių prieskonių mišinio „Chimichurri“)
Kaip gaminti

Pjaustytą mėsą reikia įdėti į indą ir išminkyti kartu su griežinėliais pjaustytais svogūnais. Užbėrus prieskonius, išspausti citrinų sultis, įdėti ir griežinėliais pjaustytų citrinų.

Viską išmaišius, šaldytuve indą su besimarinuojančią mėsa reikia laikyti tris valandas, o vėliau ji taps paruošta kepti.

Suskleisti
Kepamas šašlykas
Receptas: Avienos šašlykai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.8 / 10
Receptas
Ingredientai
Aviena: 500.00 g (supjaustytos 5 cm skersmens gabalėliais)
Citrinos sultys: 0.50 st.
Alyvuogių aliejus: 0.50 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Svogūnai: 2.00 vnt. (supjaustyti į 8 dalis)
Pomidorai: 2.00 sauja (vyšninių)
Paprikos: 2.00 vnt. (saldžiosios, supjaustytos nedideliais gabalėliais)
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite avienos gabalėlius, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, druską, pipirus bei raudonuosius pipirus. Prieš kepant marinuokite apie 2-3 valandas.

2. Ant vienų iešmų sumaukite šašlykus, o ant kitų iešmų – daržoves. Daržoves būtina sumauti ant kitų iešmų, nei mėsą, nes jos iškepa greičiau, tad veriant viską ant tų pačių iešmų daržovės gali perkepti, o mėsa – neiškepti.

3. Mėsą kepkite apie 20 minučių, nepamirškite jos vartyti, kad šašlykas būtų iškepęs tolygiai. Daržoves nuolat vartydami kepkite apie 10 minučių.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais