Patarimas Nr. 1: suplanuokite procesą. Prieš imdamiesi bet kurio kepinio, pirmiausiai a) būtinai nuo pradžios iki pat pabaigos perskaitykite receptą, b) pasiruoškite reikiamus produktus, c) pasitikrinkite, kada reikia įjungti orkaitę – jei tešlai teks pailsėti šaldytuve, neskubėkite, jei vos pagaminus kepinį reikės šauti į orkaitę, gal nuo jos įjungimo ir verta pradėti darbus.
Patarimas Nr. 2: svarbus momentas – ingredientų temperatūra. Jei recepte nenurodyta kitaip, kiaušinius geriausia išimti iš šaldytuvo bent likus kelioms valandoms iki gaminant tešlą. Su sviestu – kiti reikalai. Recepte paprastai nurodoma, ar jo reikia šalto ir kieto, ar pastovėjusio kambario temperatūroje, ar lydyto.
Patarimas Nr. 3: persijokite miltus. Niekada nesuklysite, jei kepiniams skirtus miltus persijosite – ne tik kepinys bus puresnis, skanesnis, bet ir atsijosite gumuliukus ir kitokius pašalinius dalykus. Žinoma, tai aktualiau kepant pyragus, keksiukus, tačiau nepakenks ir gaminant sausainių tešlą. Atkreipkite dėmesį, jog miltai taip pat sensta, gali apkarsti, todėl nelaikykite jų atsargų be proto ilgai. Pilno grūdo miltai paprastai sensta greičiau nei balti.
Patarimas Nr. 4: kruopščiai atskirkite trynius nuo baltymų. Jei kepiniui reikia atskirai išplakti trynius ir baltymus, ypač stenkitės, kad nė kiek trynio nepatektų į baltymus (šiek tiek baltymo tryniuose – ne tokia didelė bėda). Jei baltymus reikia išplakti iki standumo, indas ir plakimo įrankis turi būti visiškai sausi ir be lašo riebalų. Jei kepiniui prireikė tik trynių, baltymus galite kelias dienas laikyti šaldytuve ir sunaudoti, o galite ir užšaldyti – atšildžius jų savybės nepakis. Tryniams tai negalioja – jei jų liko, geriausia sunaudoti tą pačią dieną.
Patarimas Nr. 5: pakepinkite ar nuplaukite. Jei į sausainių tešlą dedama riešutų, daugeliu atvejų prieš tai juos verta švelniai pakepinti orkaitėje (apie 10 min. neaukštoje temperatūroje) – skonis ir aromatas bus ryškesni. Visus džiovintus vaisius prieš dedant juos į tešlą būtina nuplauti ir gerai nusausinti.
Patarimas Nr. 6: palengvinkite kočiojimą. Jei kočiojant sausainių tešlą ji itin kimba prie paviršiaus ar kočėlo, kyla pagunda vis barstyti miltų. Tačiau jei šių bersite per daug, kis tešlos konsistencija. Išeitys dvi: tešlą kočioti tarp dviejų plastikinės plėvelės sluoksnių arba naudoti silikoninį kočėlą.
O dabar metas rinktis receptą:
1. Burokine tarka sutarkuokite kambario temperatūros sviestą.
2. Į indą suberkite miltus, paprastą ir vanilinį cukrų, druską, įmuškite kiaušinį ir rankomis išminkykite tešlą.
3. Suformuokite iš tešlos rutulį ir palaikykite valandą arba kelias šaldytuve.
4. Išėmusios iš šaldytuvo, iškočiokite tešlą ir supjaustykite norimos formos sausainius (arba naudokite formeles).
5. Išklokite skardą kepimo popieriumi ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min.
Skanaus!
1. Kambario temperatūros sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų, kiaušinį išplakite elektriniu plaktuvu. Suberkite miltus, kepimo miltelius, kakavą, tarkuotą šokoladą, įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Įmaišykite kapotų riešutų.
2. Šaukštu formuokite sausainius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą paliekant 5 cm tarpus.
3. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15–20 minučių. Sausainius keletą minučių vėsinkite orkaitėje ir išimkite.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Į dubenį suberkite rudąjį ir vanilinį cukrų, įmuškite kiaušinį. Elektriniu plaktuvu suplakite iki purios masės. Suberkite tarkuotą citrinos žievelę ir išmaišykite.
2. Maisto smulkintuvu iki labai mažų gabalėlių susmulkinkite migdolus ir įmaišykite į kiaušinio ir cukraus plakinį.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais. Suberkite į riešutų mišinį ir sumaišykite iki vientisos tirštos masės. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 20 minučių. Per tą laiką įkaitinkite orkaitę iki 170 °C temperatūros.
4. Iš paruoštos tešlos šiek tiek vandenyje sudrėkintomis rankomis formuokite graikinio riešuto dydžio kamuoliukus. Apvoliokite juos milteliniame cukruje, kad pasidengtų iš visų pusių. Sudėkite ant kepimo popieriumi padengtų kepimo skardų, palikdami tarp rutuliukų apie 5 cm tarpus.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Pamatysite, kaip kepdami sausainėliai gražiai išsipūs, o cukraus pudros apvalkalas sutrūkinės. Iškepusius sausainius kelias minutes atvėsinkite kepimo skardose, tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
Iš nurodyto produktų kiekio pagaminsite 20–25 mažus migdolinius sausainėlius.
Skaitykite plačiau: Ruošiame savaitgalio desertą:migdoliniai sausainiai
- Atšildytą tešlą kuo ploniau iškočiokite, patepkite sviestu, apibarstykite milteliniu cukrumi, susmulkintais riešutais, suvyniokite voleliu ir valandą palaikykite šaldytuve, kad gerai sustingtų.
- Tada tešlos volelį supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais, kiekvieną dar truputį pakočiokite, sudėkite į skardą ir kepkite 200`C karštumo orkaitėje, kol gražiai apskrus (5–8 min.).
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Išklokite 2 kepimo skardas pergamentiniu popieriumi.
2. Visus ingredientus sumaišykite. Valgomu šaukštu (arba geriausia – ledų dozavimo šaukštu) imkite masės, suformuokite iš jos apvalų rutuliuką ir padėję ant kepimo skardos paspauskite delnu (arba šaukšto nugarėle), kad būtų plokščias. Palikite tarpus ir taip suformuokite likusius sausainius.
3. Kepkite orkaitėje 25 minutes, arba kol gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir palikite visiškai atvėsti skardoje. Tik atvėsę sausainiai bus traškūs išorėje ir minkšti viduje.
Labai džiaugiausi iš naujo atradusi šį senovišką sausainių receptą. Kaip ir viskas „tais laikais“, jie pagaminami pačiu paprasčiausiu būdu – iš paprasčiausių ir vos 3 (!!!) ingredientų (neskaitant druskos ir kepimo miltelių), nanaudojant jokios ypatingos technikos nei įgūdžių. Tieisog receptas pradinukams. Arba tiems, kuriuos, kaip mane, kartais ima ir užvaldo nostalgija seniai ragautiems skoniams.
1. Varškę, miltus ir sviestą bei kepimo miltelius su druska suberkite į dubenį ir greitai užminkykite minkštą tešlą. Susukite ją į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių (galite palikti per naktį).
2. Ant miltais pabarstyto darbastalio iškočiokite tešlą maždaug 0,5 cm storio sluoksniu. Imkite kokią platesnę stiklinę ir išpjaukite iš tešlos apskritimus.
3. Į lėkštelę įpilkite cukraus. Klokite tešlos apskritimą į lėkštelę su cukrumi, švelniai paspausdami, kad cukrus priliptų prie paviršiaus. Perlenkite apskritimą pusiau cukruota puse į vidų. Tada sulenktą pusiau apskritimą vėl dėkite į lėkštelę su cukrumi, ir paspauskite, kad cukrus priliptų. Vėl perlenkite pusiau, cukruota puse į vidų. Dar kartą įspauskite tešlos trikampėlį į cukrų ir dėkite į pergamentiniu popieriumi išklotą kepimo skardą, cukruota puse į viršų. Taip suformuokite visus likusius sausainius.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepkite sausainius apie 25–40 minučių, priklausomai nuo to, kokio dydžio skarelės, ir kokio storumo tešlą pavyko iškočioti.
Sausainiai patys skaniausi tą pačią dieną, kurią kepė, bet, jei tik liks rytojui, taip pat suvalgysite su pasimėgavimu.
Kodėl toks pavadinimas? Šiuo receptu Dorie pirmąsyk pasidalino Paris Sweets, kur jie vadinosi „Korova Cookies“. Tačiau jos kaimynas R.G. buvo įsitikinęs, jog visa, ko reikia pasaulinei taikai ir laimei užtikrinti, – kasdien turėti šių sausainių. Nesu tikra, ar viskas taip paprasta, bet po tokių ditirambų kaipgi neišmėginsi?!
1. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą ir kepimo miltelius.
2. Virtuviniame kombaine arba rankiniu plaktuvu sviestą išplakite, kol taps minkštas. Suberkite abiejų rūšių cukrų, druską ir vanilės ekstraktą, ir plakite dar 2 minutes.
3. Į plaktuvo dubenį suberkite sausų ingredientų mišinį. Indą užklokite virtuviniu rankšluosčiu – jis neleis miltams išskristi iš dubens. Lėtai, pulsuojančiu režimu po keletą sekundžių maišykite ingredientus – turėtų pakakti kokių 5 kartų. Jei dubens dugne vis dar matote daug sausų miltų, papulsuokite dar keletą katų. Jei ne, atidengę dubenį pamaišykite dar apie pusę minutės, kol pranyks visi miltai. Kad išgautumėte kiek įmanoma trapią tekstūrą, svarbu tešlos neperminkyti. Tešla gali būti labai biri!
4. Šokoladą sukapokite mažais gabalėliais, suberkite į tešlą ir išmaišykite.
5. Paruoštą tešlą padalinkite pusiau. Kiekvieną iš dalių suformuokite į maždaug 3,5 cm skersmens cilindrą, įvyniokite į maistinę plėvelę ir vėsinkite šaldytuve bent 3 valandas.*
6. Orkaitę įkaitinkite iki 160°C temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
7. Aštriausiu peiliu supjaustykite cilindrus į 1 cm skersmens storio sausainius.** Pjaunami sausainiai gali trupėti – neišsigąskite ir juos tiesiog suspauskite atgal. Paruoštus sausainius išdėliokite kepimo skardose, palikdami kelių centimetrų tarpus.
8. Pašaukite po vieną skardą į orkaitę ir kepkite sausainius apie 12 minučių – iš išorės jie gali atrodyti dar neiškepę, tačiau taip ir turi būti. Iškepusius sausainius perkelkite ant grotelių ar kito paviršiaus atvėsti, kol jie bus tik vos šilti. Tiekite šiltus arba kambario temperatūros.
9. Likusius sausainius laikykite orui nepralaidžiame inde ir suvalgykite per 3 dienas. Iškeptus sausainius taip pat galima šaldyti iki 2 mėnesių.
Pastabos:
- Tešlą galite laikyti šaldytuve iki 3 dienų arba šaldyti iki 2 mėnesių. Jei tešlą šaldote, prieš kepdami jos neatšildykite, paprasčiausiai supjaustykite ją gabalėliais ir kepkite minute ilgiau nei paprastai.
- Kad pjaunant sausainiai išliktų apvalūs, po kiekvieno pjovimo pasukite cilindrą ketvirčiu – taip tešla bus spaudžiama tolygiai ir cilindrai nesideformuos.
1. Citrinos žievelės tarkius sumaišome su cukraus pudra ir šaltu sviestu. Triname tarp pirštų, po truputį suberiame miltus ir galiausiai dedame kiaušinio trynį. Procedūra paprasta, bet suktis reikia greitai, kad sviestas nepradėtų lydytis tarp pirštų.
2. Suminkytą sausainių tešlą dedame ant maistinės plėvelės ir suformuojame ritinį. Dedame arba į šaldytuvą, arba į šaldiklį, kad tešla sukietėtų.
3. Kietą tešlą pjaustome plonomis riekutėmis, dedame ant kepimo popieriaus, po to – į įkaitintą orkaitę (175–180C laipsnių), ten riekutes paliekame maždaug 10-iai minučių, kol tešla gražiai paruduoja. Didžiausia klaida būtų orkaitės prieš tai gerai neįkaitinti arba pjaustyti minkštoką tešlą. Čia gi sviestas – išsyk išsilydys ir vietoje sausainių bus taukuota košė.
Tai – pats paprasčiausias sausainių kepimo variantas. Iš tokio kiekio tešlos išeina 30 didelių sausainių.
Kadangi kepiau juos daug kartų, pristatau keletą savo išsidirbinėjimų ir patarimų:
- Man būdavo gaila to vieno likusio baltymo, sykį net sudėjau jį į tešlą, bet tada sausainiai išsipūtė ir priminė nebe visai sausainius. Tai sugalvojau padaryti tokią kaip ir glazūrą: tą vieną baltymą truputį paplakiau, o tada silikoniniu teptuku brūkštelėjau sausainius prieš pat pašaunant į orkaitę. Prie drėgno baltymo sluoksnio gerai prilimpa rudasis cukrus ir saulėgrąžos. Rudasis cukrus orkaitėje karamelizuojasi, bet valgant išlieka malonus trakšt-trakšt.
- Kepiau kažkada su lazdyno riešutais. Grubiai papjausčiau peiliu, kad liktų gana didelių gabalėlių – čia turbūt užvis skaniausias variantas.
- Išbandžiau aš ir razinas, tai buvo visiška nesėkmė, nes, nors ir įminkytos į tešlą, sudegė. Pajuodę dideli taškai ant sausainių nepridėjo nei grožio, nei skonio...
1. Išsukite sviestą ir cukrų iki lengvos. balsvos masės. Sudėkite migdolų sviestą, suberkite druską. Įmuškite kiaušinį, išmaišykite, kad tolygiai pasiskisrytų, o tada dėkite citrinos sultimis nugesintą sodą, vėl išmaišykite.
2. Suberkite ir abiejų rūšių miltus, pamaišykite masę, o tada suformuokite iš jos rutulį ir dėkite į šaldytuvą 20-iai minučių.
3. Tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.
4. Naudodami šaukštą iš tešlos formuokite pusrutuliukus ir dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos didelės skardos. Palikite vietos tarp sausainių, nes kepdami jie plėsis į šonus.
Šiek tiek paspauskite kiekvieną sausainį šakute, dėkite skardą į orkaitę ir kepkite apie 10 min. arba kol sausainiai taps švelniai rusvi.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. 2 dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
2. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus, maltą imbierą, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą, druską ir pipirus.
3. Kitame dubenyje mediniu šaukštu ar elektriniu plaktuvu iki purios, balsvos masės išsukite sviestą, margariną ir rudąjį cukrų. Maišydami į gautą masę supilkite kiaušinį, melasą (arba medų), vanilės ekstraktą, dėkite tarkuotą šviežią imbierą. Galiausiai supilkite sausąjį produktų mišinį ir pamaišykite tik tiek, kad viskas susimaišytų, pabaigoje suberkite kapotus kristalizuoto imbiero gabalėlius. Tešla bus lipni ir minkšta, neišsigąskite.
4. Į didelę lėkštę suberkite apvoliojimui skirtą cukrų.
5. Dviem šaukštais imkite po gabaliuką tešlos, meskite į lėkštę su cukrumi ir pavoliokite formuodami rutuliuką. Dėkite visus tokius cukruotus tešlos rutuliukus ant paruoštų kepimo skardų, kiekvieną jų kiek paspauskite.
6. Kepkite sausainius 10–12 min., įpusėjus kepimo laikui skardas sukeiskite vietomis.
7. Iškepusius sausainius atvėsinkite ant grotelių.
1. Dideliame dubenyje mediniu šaukštu (ar virtuviniame kombaine) gerai išsukite miltus, medų, sviestą, kiaušinių trynius ir pieną – maišykite kantriai, kol masė taps vientisa.
2. Suberkite kepimo miltelius, pipirus, cinamoną, druską, pamaišykite, kol šie priedai vienodai pasiskirstys, o tada išminkykite minkštą, elastingą tešlą (jei labai limpa prie rankų, galite įberti dar šiek tiek miltų). Padarykite iš tešlos rutulį, apgaubkite jį maistine plėvele ir leiskite pusvalandį pastovėti kambario temperatūroje.
3. Pastovėjusią tešlą iškočiokite iki 3 mm storio lakšto ir išspauskite patinkančios formos sausainius. Atsargiai dėkite juos ant kepimo popieriumi padengtų skardų.
4. Kepkite sausainius iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 12–15 min.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180C. Dvi kepimo skardas gerai ištepkite sviestu.
2. Visus išvardintus ingredientus sumaišykite, išsukite iki vientisos masės. Suverskite į konditerinį maišelį (tokį, jei neturite, galite pasigaminti patys – iš bet kokio maistinio polietileno maišelio, prakirpę vieną jo kampą). Jei turite, įdėkite į maišelį 10 mm paprastos skylės konditerinį antgalį (jei neturite, tiesiog prakirpkite maišelį taip, kad gautumėte tokio diamertro angą). Spausdami formuokite skardoje įstrižas juosteles, maždaug 5-7cm ilgio, palikdami didelius tarpus tarp jų (kepdami sausainiai taps plokšti, tad norint, kad jie nesusiklijuotų, turi likti pakankamai vietos).
3. Kepkite apie 8-10 minučių arba kol sausainiai gražiai apskrus kraštuose, taps auksinės spalvos.
1. Sviestą išsukite kartu su cukrumi ir druska, kol taps baltas ir labai purus. Įmaišykite po vieną trynį, paskiausiai suberkite miltus ir užminkykite tešlą.
2. Suformuokite iš tešlos rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę, ir šiek tiek atvėsinkite šaldytuve (nešaldykite tešlos pernelyg, ypač jei ją suksite mėsmale, nes bus labai sunku formuoti sausainius. Tešla turi būti gana minkšta).
3. Išspaudę tešlos juosteles supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, ir sudėliokite skardoje, išklotoje kepimo popieriumi.
4. Kepkite apie 12–14 minučių iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
1. Dideliame dubenyje ar virtuvės kombaino inde iki purumo išsukite sviestą, tuomet sudėkite riešutų sviestą ir išsukite, kol gerai susimaišys.
2. Suberkite abiejų rūšių cukrų ir vėl gerai išsukite, kol masė taps vientisa. Įmuškite kiaušinį, vėl maišykite iki vientisumo.
3. Kitame dubenyje sumaišykite visus sausuosius ingredientus: miltus, druską, kepimo miltelius.
4. Suberkite sausuosius ingredientus į sviesto-cukraus masę ir pasukite tik tiek, kad susimaišytų. Masė bus lipni ir trupanti – taip ir turi būti. Padalinkite gautą masę į dvi dalis ir iš kiekvienos greitai suridenkite nestorą ritinį. Kiekvieną jų suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldymo kamerą 30 min.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros, dvi skardas išklokite kepimo popieriumi.
6. Išimkite iš šaldymo kameros tešlos ritinius, išvyniokite ir aštriu peiliu pjaustykite 6–8 mm storio riekelėmis. Dirbkite greitai, nes tešla turi išlaikyti kietumą, kol jūs ją pjaustote (kitaip ims byrėti).
7. Dėkite sausainius į skardas, galite kiek suploti viršų šakute, padarydami gražų raštą, ir kiškite skardas į įkaitusią orkaitę. Kepkite 10–12 min., kol krašteliai taps švelniai rusvi.
8. Leiskite atvėsti ir skanaukite!
1. Dideliame dubenyje išsukite sviestą su cukraus pudra, tebesukdami po vieną sudėkite trynius, berkite nutarkuotos citrinos žievelės, supilkite miltus ir išminkykite tešlą – ji turi būti švelni ir vienalytė.
2. Pusę tešlos atskirkite – ji tebūnie šviesi, o į kitą pusę berkite kakavą ir gerai išminkykite, kad kakava gerai pasiskirstytų. Abu tešlos gumulus atskirai įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 2–3 valandoms.
3. Išimkite abiejų spalvų tešlas ir kiekvieną jų iškočiokite iki maždaug 5–6 mm sluoksnio – lengviausiai tai pavyks, jei kočiosite tarp dviejų plastiko plėvelės sluoksnių – lengva nebus, bet pavyks. Iškočiotus lakštus darsyk dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent pusvalandį.
4. Dabar bus daugiausiai kruopštumo pareikalausiantis etapas – gaminsime formuosime šachmatinius sausainius. Aštriu peiliu supjaustykite lakštus 5–6 mm pločio lazdelėmis. O dabar jas beliks „sumūryti“. Pirmas aukštas: imkite dvi šviesias juosteles, tarp jų dėkite tamsią ir visos šios kompozicijos viršų patepkite kiaušinio baltymu. Antras aukštas: ant šviesių juostelių dėkite tamsias, o ant tamsios – šviesią juostelę bei vėl patepkite sluoksnį kiaušinio baltymu. Trečiasis aukštas: pakartokite pirmąjį aukštą. Turite gauti blokelį stačiais iš 9 lazdelių (galima klijuoti ir 4x4 = 16 lazdelių) stačiais kampais. Jei mėgstate preciziką, iš vienos ar kitos tešlos likučių iškočiokite 3–4 mm storio lakštą ir patepę jį kiaušinio baltymu, apsukite gautą blokelį – tuomet sausainiai turės rėmelį.
5. Suformuotus blokelius darsyk atšaldykite šaldytuve – vėl prireiks poros valandų, o galite palaikyti ir per naktį.
6. Supjaustykite blokelius maždaug 5–6 mm storio riekelėmis, svarbu, kad naudotumėte aštrų peilį, o blokelių pernelyg nespaudytumėte ir nemaigytumėte. Dėkite sausainėlius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 9–10 min.
7. Jei pritingite terliotis su šachmatiškomis kompozicijomis, galite tiesiog iškočioti abi tešlas į pailgus ovalus, dėti juos vieną ant kito (prieš tai apatinį patepus kiaušinio baltymu) ir suvynioti ritinėlį. Supjausčius atšaldytą ritinėlį gausite ne šachmatinius, bet kiek kitokius apvalius sausainius su kontrastingų spalvų ornamentu. Išvaizda kita, skonis toks pat geras.
1. Išplakite kiaušinius su milteliniu cukrumi.
2. Sviestą ištrinkite su miltais, įmuškite kiaušinį, suberkite kokoso drožles, miltelinį ir žiupsnelį vanilinio cukraus.
3. Tešlą susukite į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui dėkite į šaldymo kamerą.
4. Iš tešlos darykite rutuliukus ir apvoliokite kavamale sumaltuose žemės riešutuose. Kepkite orkaitėje 30 minučių
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
Viską sumaišykite ir ant kepimo popieriaus kepimo skardoje šauktu suformuokite sausainius. Kepkite 10 min. 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, minkštu sviestu ir cukrumi.
2. Iš tešlos išminkykite maždaug 3 cm skersmens cilindrą ir pavoliokite jį sezamų sėklose.
3. Supjaustykite cilindrą 7 mm storio plokštelėmis ir dėkite jas ant kepimo skardos.
4. Į kiekvieną sausainuką negiliai įspauskite po migdolą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Sutrupinkite arba stambia trintuve sutarkuokite šokoladą.
2. Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Mediniu šaukštu arba elektriniu plakikliu iki purios masės išsukite sviestą su milteliniu cukrumi. Suberkite vanilinį cukrų ir druską, įmuškite kiaušinį, gerai išsukite.
3. Suberkite į tešlą dalį miltų, išmaišykite, sudėkite šokolado gabalėlius, suberkite likusius miltus, užminkykite kietą tešlą.
4. Padalykite tešlą į tris dalis ir suformuokite maždaug 7 cm storio ritinėlius. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir 10 min. palaikykite šaldiklyje.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°С temperatūros. Supjaustykite tešlos ritinėlius maždaug 0,5 cm storio riekelėmis.
6. Išdėliokite sausainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kepkite apie 20 min. Kai sausainukai gražiai paruduos, išimkite skardą iš orkaitės ir palikite atvėsti. Tiekite su arbata, kava ar pienu.
Kulinaro patarimas. Į tešlą dar galite įmaišyti kakavos miltelių – šokoladiniai sausainukai bus tamsiai rudos spalvos.
1. Sviestą ištirpinkite ir išsukite su avižiniais dribsniais bei skystu medumi.
2. Kiaušinį iki vientisos masės išplakite su grietine.
3. Miltus persijokite per sietelį, įmaišykite į kiaušinių plakinį, tada sukrėskite sviesto ir dribsnių mišinį ir viską gerai išmaišykite.
4. Spanguoles užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite kelioms minutėms, kad išbrinktų. Tada nupilkite vandenį ir nusausinkite uogas.
5. Į masę suberkite visas sėklas, viską gerai išmaišykite, rankomis formuokite nedidelius sausainukus ir kepkite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min.