Kad prasidėjęs grilio sezonas nepaliktų nemalonių prisiminimų, siūlome prisiminti pagrindines mėsos marinavimo ir kepimo taisykles.
Kas svarbiausia marinuojant mėsą
Marinuojant mėsą kartais persistengiama ir pridedama per daug prieskonių, kurie užmuša natūralų mėsos skonį. Jeigu padauginama dar ir druskos bei acto – mėsa tampa kieta ir sausa, sunkiai kramtosi.
Specialistai primena, kad ruošiant kepsnius reikia nepamiršti saiko ir įdėti vieną būtiną ingredientą, kuris užtikrins, kad mėsos sultys neišbėgs ir iškepusi ji bus sultinga. Tai yra pora šaukštų aliejaus, kuris išsaugo mėsą nuo išsausėjimo. Apšlaksčius aliejumi mėsą reikia kelias minutes gerai masažuoti, kad jis gerai padengtų paviršių ir neleistų išsiskirti drėgmei.
Svarbu žinoti, kad mėsa bus kepama ir reikia naudoti aukšta degimo temepratūra pasižymintį aliejų. Taigi šiuo atveju visiškai netiks ypač tyras alyvuogių aliejus. Rinktis reikėtų rafinuotą rapsų aliejų, kuris tinka kepimui ir neturi specifinio kvapo, tad jūsų kepsniai neturės specifinio prieskonio.
Dar viena mūsų klaida ruošiant kepsnius – per ilgas marinavimo laikas. Mat vis dar gyvas mitas, kad kuo ilgiau mėsa marinuojama, tuo ji skanesnės. Tiesa yra visiškai priešinga: ilgai marinuojama mėsa išsausėja, nes marinate esanti rūgštis bei druska iš mėsos ištraukia visas sultis.
Koks gi optimalus kepsnių marinavimo laikas? Jis priklauso nuo mėsos rūšies. Vištiena marinuojama trumpiausiai – iki 6 valandų, kiaulienai reikia daugiau - 24 valandų.
Na, o prasidėjus naujam grilio sezonui, siūlome atnaujinti savo kepsnių racioną naujais ir įdomesniais receptais.
Grilyje kepta kiaulienos išpjova
Kiaulienos išpjova puikiai tinka kepti grilyje, tik tai mažai kas žino. Ši mėsa liesesnė, tad puikiai tiks norintiems dietinių patiekalų. Tačiau kepant liesą mėsą visada yra pavojus, kad ji bus sausa, todėl ją marinuojant būtina naudoti kelis šaukštus aliejaus.
Reikės:
- 800 g kiaulienos išpjovos,
- 2 valg. š. rapsų aliejaus,
- 2 valg. š. rudojo cukraus,
- 2 arb. š. rūkytos paprikos miltelių,
- 2 arb. š. malto kumino,
- 1 citrinos žievelės,
- 1 arb. š. druskos.
Padažui:
- ¼ st. alyvuogių aliejaus,
- 3 valg. š. raudonojo vyno acto,
- saujos susmulkintų petražolių,
- 1 susmulkinto svogūno,
- žiupsnelio šviežio raudonėlio,
- 2 skiltelių česnako,
- žiupsnelio džiovintos raudonosios paprikos dribsnių,
- druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
Mažame indelyje sumaišykite cukrų, rūkytą papriką, kuminą ir druską. Įpilkite aliejų ir gerai išmaišykite. Gauta mase ištepkite visą kiaulienos išpjovą.
Kol mėsa marinuojasi, pasigaminkite padažą: dubenyje sumaišykite visus ingredientus ir pagardinkite pagal skonį druska bei pipirais.
Užkurkite grilių. Kai žarijos bus pilkos spalvos, galite dėti ant grotelių kepsnį. Kepkite jį pavartydami maždaug 20 – 25 minutes.
Iškepusią išpjovą padėkite į lėkštę 10 minučių pabręsti, tada supjaustykite riekelėmis, apipilkite paruoštu padažu ir patiekite.
Grilyje kepti vištienos iešmeliai
Vištienos krūtinėlė – puikus dietinis produktas, tačiau jai gardžiai paruošti reikia šiek tiek išmanymo. Kepant liesą mėsą visada galioja viena taisyklė: marinuojant naudoti šiek tiek aliejaus, kuris neleistų mėsai išdžiūti kepimo metu.
Šiam receptui reikės:
- 1 kg vištienos krūtinėlių filė,
- 4 valg. š. rafinuoto rapsų aliejaus,
- 2 valg. š. medaus,
- žiupsnelio čili pipirų,
- 1 arb. š. maltų kmynų,
- 1 arb. š. maltos kalendros,
- 1 arb. š. malto kumino,
- 4 skiltelių česnako,
- 1 arb. š. druskos,
- pusės citrinos sulčių.
Gaminimas:
Dubenyje sumaišykite aliejų, medų, druską, kmynus, kuminą, kalendrą, susmulkintą česnaką ir citrinos sultis.
Vištienos krūtinėles supjaustykite gabaliukais arba juostelėmis. Ištrinkite puse pasigamintos prieskonių masės.
Suverkite ant medinių, prieš tai valandą vandenyje pamirkytų iešmelių ir kepkite maždaug po 6 minutes iš kiekvienos pusės. Patiekite su šviežiomis daržovėmis ir likusiu padažu.
Kalakutienos šašlykai
Šašlykams galima naudoti bet kurią kalakutienos dalį be kaulo. Tik derėtų nepamiršti, kad krūtinėlė bus gerokai liesesnė už šlaunelių mėsą. Šiame recepte mėsai suminkštinti vietoje aliejaus rekomenduojame naudoti majonezą, kuris puikiai tinka kaip marinatas.
Reikės:
- 1 kg kalakutienos be kaulo,
- 4 didelių valg. š. majonezo,
- žiupsnelio druskos,
- 2 arb. š. saldžiosios paprikos miltelių,
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
- ½ arb. š. malto imbiero,
- žiupsnelio šafrano,
- ½ arb. š. maltos ciberžolės,
- 2 skiltelių susmulkinto česnako,
- saujos susmulkintų petražolių.
Gaminimas:
Kalakutieną susmulkinkite maždaug vienodais kubeliais, tinkamais šašlykui. Sudėkite į dubenį ir įtrinkite visais nurodytais prieskoniais, o galiausiai – majonezu. Padėkite marinuotis į šaldytuvą nakčiai arba bent 6 valandoms.
Išsimarinavusią kalakutieną suverkite ant iešmų ir kepkite ant įkaitusių žarijų 7-10 minučių arba kol mėsa gražiai apskrus. Stebėkite, kad neperkeptų.
Skanaus!