Pasak prekybos tinklo IKI kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič, kepiniais iš obuolių vis dar galima nustebinti ir sužadinti skonio receptorius, ką ir padės padaryti šie 3 originalūs receptai.
Sluoksniuotas karamelizuotų obuolių pyragas
„Fotolia“ nuotr./Karamelė
Karamelė ir obuoliai – jau seniai žinomas derinys, sukuriantis tobulą skonį bet kokiam pyragui. Kaip sako specialistė, sluoksniuotas obuolių pyragas su karamele bus itin sotus bei saldus, todėl jį rekomenduojama patiekti kartu su vaniliniais ledais.
„Dideliame inde sumaišykite sausus ingredientus – 320 g miltų, 1 arbatinį šaukštelį druskos bei 2 arbatinius šaukštelius cukraus. Nedideliais kubeliais supjaustykite 280 g sviesto ir suberkite ant sauso mišinio, užpilkite 60 ml šalto vandens ir gerai išminkykite tešlą.
Kai tešla jau taps vientisa ir gana tąsi, suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir įdėkite 2 valandoms į šaldytuvą. Kol tešla vėsta, supjaustykite nedideliais gabaliukais nuluptus ir išvalytus obuolius. Atskirame inde karamelinį padažą sumaišykite su 2 šaukšteliais citrinos sulčių, 1 šaukšteliu cinamono ir 2 arbatiniais šaukšteliais vanilinio cukraus. Pasigamintą padažą gerai išmaišykite su pjaustytais obuoliais. Jau atvėsintą tešlą padalinkite į 4 dalis ir iškočiokite plonus lakštus“, – pasakoja N.Juchnevič.
Klojant tešlą į skardą, prieš tai ją reiktų ištepti ar kuo apibarstyti, kad pyragas nepriliptų. Specialistė pasakoja, kad yra keletas būdų. Pirmasis ir bene dažniausiai naudojamas – paprastas skardos ištepimas sviestu ar margarinu. Tačiau, norint paįvairinti bei pagražinti savo kepinio šonus, galite sviestu išteptą skardą dar pabarstyti sezamo, smulkintų riešutų, čija ar burnočių sėklomis.
„Į kepimo formą įklokite pirmą tešlos lakštą, tuomet dėkite karameliniu padažu apvoliotus obuolius ir vėl dėkite tešlą, taip susluoksniuokite visus pasiruoštus lakštus su obuoliais. Viršutinį tešlos sluoksnį subadykite šakute, aptepkite plakto kiaušinio mase ir apibarstykite cukrumi. Obuolių pyragą kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, arba iki tol kol pyrago viršus apskrus“, – sako kepyklų vadovė.
Greitai paruošiama: suktinukai su obuolių marmeladu
„Fotolia“ nuotr./Blyneliai su obuoliais
Kai norisi kažko saldaus čia ir dabar, puiki išeitis – greitai pagaminami obuolių suktinukai. Specialistė įsitikinusi, kad tortilijų lakštuose susuktas naminis obuolių marmeladas nepaliks abejingų.
„Obuolius nulupkite, išvalykite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Į didesnį indą įberkite 200 g rudojo cukraus, 1 arbatinį šaukštelį cinamono ir ant viršaus suberkite obuolius. Įkaitinkite keptuvę su 100 g sviesto ir suberkite pasiruoštus obuolius. Nuolat maišydami kepkite obuolius ant nedidelės ugnies, kol jie suminkštės ir masė ims šiek tiek karamelizuotis.
Pasiruoškite 6 didelius tortilijų lakštus ir ant kiekvieno iš jų per vidurį sudėkite obuolių masę. Sulankstyti tortilijas yra gana paprasta, jei tik nepadauginsite įdaro – pirmiausia užlenkite galus, o tik tuomet šonus. Pasiruoštus suktinukus dėkite į aliejumi įkaitintą keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai parusvės“, – sako IKI kepyklų vadovė.
Imbieru kvepiantis obuolių pyragas
„Fotolia“ nuotr./Obuoliai
Tradiciškai imbieras naudojamas gaminant kalėdinius kepinius, tokius kaip meduoliai ar keksas, tačiau jis, kartu su cinamonu gali suteikti išskirtinį skonį ir obuolių pyragui.
„Dideliame inde sumaišykite 160 g miltų, 1/4 arbatinio šaukštelio druskos, 85 g šalto, nedideliais kubeliais pjaustyto sviesto ir 85 ml šalto vandens. Gerai išminkytą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir 30 minučių palaikykite šaldytuve.
Atskirame inde sumaišykite 120 g miltų, 50 g cukraus, 2 arbatinius šaukštelius imbiero miltelių, 1/8 arbatinio šaukštelio druskos ir 110 g šalto, gabaliukais pjaustyto sviesto. Išminkytą tešlą, kaip ir prieš tai pasiruoštą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir 30 minučių palaikykite šaldytuve“, – pasakoja N. Juchnevič.
Specialistė pastebi, kad dauguma gaminančių, nemato prasmės laikyti tešlą šaldytuve, o kartais norėdami pagreitinti procesą, tešlą kelioms minutėms įdeda į šaldiklį. Vis tik, teisingas tešlos atvėsinimas yra itin svarbus norint pagaminti purų pyragą. Atvėsinus tešlą – mažesnė tikimybė, kad pyragas sukris.
„Kol tešlos vėsta, pasiruoškite obuolių įdarą. Nulupkite, išvalykite ir griežinėliais supjaustykite obuolius. Ant obuolių užberkite 2 arbatinius šaukštelius šviežiai tarkuoto imbiero, 60 g cukraus ir 2 arbatinius šaukštelius sviesto. Obuolius gerai apvoliokite mišinyje ir padėkite į šalį. Pirmąją pasiruoštą tešlą išimkite iš šaldytuvo ir rankomis minkydami ir šildydami, ja išklokite pasirinktos skardos dugną.
Suberkite ant tešlos pasiruoštus obuolius ir išimkite vėliau paruoštą tešlą. Tešlą trinkite tarp pirštų arba tarkuokite didele tarka, kad ji byrėtų ant obuolių. Obuolių pyragą kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Iškepusiam pyragui leiskite apie porą valandų pastovėti ir atvėsti“, – patarimais dalijasi specialistė.
Dar daugiau obuolių pyrago receptų:
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Citrinos:
1.00 vnt. (2 arbat. š. sulčių)
Kaip gaminti
1. 200 g miltų ištrinkite su druska ir sviestu. Ištirpinkite mieles 5-iuose šaukštuose šilto vandens ir įmaišykite į tešlą. Gautą masę padėkite į šaldytuvą vienai valandai.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 220°C. Porus nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais, tris minutes pavirkite pasūdytame vandenyje, tuomet perpilkite šaltu vandeniu ir leiskite nudžiūti.
3. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite į keturias dalis. Pašlakstykite citrinų sultimis. Rokforo sūrį supjaustykite kubeliais.
4. Padarykite padažą: suplakite grietinėlę, pieną, kiaušinius, likusius miltus (15 g), muskato riešutą, druską.
5. Pyrago formą ištepkite sviestu. Tešlą iškočiokite ir ja išklokite formą, padarydami kraštelius. Obuolius, porus, ir sūrį sudėkite ant tešlos ir užpilkite gautu padažu. Kepkite 30 min.
Suskleisti
Ingredientai
Obuoliai:
4.00 vnt. (geriausiai antaniniai)
Cukrus:
1.00 st. (pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Sviestą išsukite su stikline cukraus, įdėkite dešimt šaukštų miltų ir minkykite, kol tešla nebelips prie pirštų.
2. Antaninius obuolius (jie labiausiai tinka kepti, nes neištyžta) nulupkite, smulkiai supjaustykite ir apibarsčiusi cukrumi bei cinamonu palikite šiek tiek pastovėti.
3. Į kepimo formą įklokite du trečdalius tešlos suformuodama dubenėlį.
4. Dugną pabarstykite trintais migdolų riešutais ir sudėkite obuolius.
5. Iš likusios tešlos padarykite juosteles ir gražiai išdėliokite ant obuolių.
6. Pyragą pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie valandą.
7. Likus pusvalandžiui, kaitrumą perpus sumažinkite.
|
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Pristatymo akimirka |
Receptas Audriaus Rakausko - Gustavo
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Sutarkuokite sviestą.
2. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų.
3. Iš sviesto, kiaušinių, 7 šaukštų cukraus sumaišykite tešlą ir padėkite į šaldymo kamerą valandai laiko atšalti.
4. Obuolius supjaustykite gabalėliais.
5. Kiaušinio baltymus suplakite su likusiu cukrumi ir cinamonu.
6. Tešlą sutarkuokite tarka sviestu pateptame kepimo inde. Truputį tešlos pasilikite užtarkuoti ant viršaus. Sutarkavusi tešlą, suberkite obuolių gabalėlius, sukrėskite suplaktus baltymus ir ant viršaus dar užtarkuokite šiek tiek tešlos.
7. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių.
Skanaus !
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
Suskleisti
Ingredientai
Kiaušiniai:
3.00 vnt. (trynys - tešlai ir 2 kiaušiniai - įdarui)
Vanilė:
1.00 vnt. (ankštis - įdarui)
Pudingas:
2.00 vnt. (vanilinis - įdarui)
Apelsinai:
1.00 vnt. (nutarkuotos žievelės - įdarui)
Obuoliai:
7.00 vnt. (7-9 vienodo dydžio - įdarui)
Citrinos:
1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių - įdarui)
Kaip gaminti
1. Sviestą išsukite su cukrumi ir tryniu. Po truputį berkite miltus, užminkykite vientisą tešlą. Iš jos iškočiokite skritulį ir įtieskite į riebalais išteptą kepimo formą, kraštus apipjaustykite. Iš likusios tešlos iškočiokite maždaug 4 cm pločio juostelę ir apjuoskite formos kraštus. Tešlą pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.
2. Iš vanilės ankšties išimkite šerdį, sudėkite į grietinėlę. Įmaišykite miltelinį cukrų, pudingo miltelius, išplaktus kiaušinius, apelsino žieveles ir gerai išsukite.
3. Iš šaldytuvo išimkite tešlą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 15 minučių. Šiek tiek atvėsinkite.
4. Obuolius nulupkite, specialiu įrankiu išskobkite sėklalizdžius. Apšlakstykite citrinų sultimis, kad neruduotų, ir išdėliokite ant iškeptos tešlos.
5. Obuolius užpilkite grietinėlės mase. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie valandą. Kai kepinys parus, uždenkite folija. Pyragą atvėsinkite, pabarstykite milteliniu cukrumi.
|
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Iš miltų, sviesto, kiaušinio ir vanilinio cukraus išminkykite tešlą. Iš jos suformuokite rutulį, apvyniokite plėvele ir dėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
2. Migdolų drožles paskrudinkite keptuvėje. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis, apšlakstykite citrinos sultimis ir sumaišykite su cukrumi, krakmolu, migdolais ir cinamonu.
3. Masę sukrėskite į riebalais pateptą ir maltais džiūvėsiais pabarstytą karščiui atsparų stiklinį ar keraminį indą.
4. Iš tešlos iškočiokite apskritą lakštą ir juo uždenkite indą su obuolių mase. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Dar karštą pyragą galite aptepti marmeladu. Valgykite šaukštu.
|
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Kaip gaminti
- Paprastus sausainius (recepto autorė naudojo Seimo) sutrinkite blenderiu.
- Ant silpnos ugnies išlydykite sviestą (130 g). Viską sumaišykite ir suberkite į kepimo indą.
- Kraštus suformuokite aukštesnius, dugną priplokite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Pagrindą kepkite apie 10min.
- Kol kepa, pasigaminkite torto vidurį. Cukrų sumaišykite su smulkintais migdolais (beje, recepto autorė naudojo caster cukrų, jei tokio neturite, reikėtų rinktis kuo smulkesnį).
- Išlydykite sviestą (65 g), gretai sumaišykite su biria mase.
- Įmuškite vieną kiaušinį tiesiai į tešlą. Kito baltymą išplakite iki standžių putų (likusio trynio šiam receptui nebeprireiks), tada atsargiai šaukštu viską sumaišykite ir užpilkite ant paruošto pagrindo.
- Nulupkite obuolius, padalinkite į dvi dalis, supjaustykite lygiomis riekelėmis. Kiekvieną aptepkite citrinos sultimis ir atsargiai dėkite ant pyrago.
- Kepkite 40 min. 160 laipsnių temperatūroje.
- Kai pyragas iškeps, galima apibrastyti milteliniu cukrumi.
Receptas iš tinklaraščio IEVOS RECEPTAI
Suskleisti
Ingredientai
Miltai:
500.00 g (mažesnio glitimo)
Sviestas:
250.00 g (200 g tešlai ir 2 valg. š. įdarui)
Kiaušiniai:
2.00 vnt. (2 tryniai tešlai ir 1 baltymas įdarui)
Kaip gaminti
- Paruoškite tešlą. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi, sukdama po vieną sudėkite trynius, suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir užminkykite tešlą.
- Išklokite tešla apvalią kepimo formą. Pasilikite šiek tiek tešlos pyrago papuošimui.
- Obuolius nuplaukite, nulupkite žievelę ir supjaustykite smulkiomis skiltelėmis. Apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
- Sumaišykite cukrų, cinamoną, muskatą, sviestą su obuoliais ir dailiai juos išdėliokite pyrago centre. Papuoškite pyragą tešlos juostelėmis. Jas patepkite išplaktu kiaušinio baltymu.
- Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.
Suskleisti
Ingredientai
Cukrus:
3.00 st. (2 arbat. š. - obuolių apibarstymui ir 3/4 st. - tešlai)
Cinamonas:
1.00 arbat. š. (0,5 - arbat. š. - obuolių apibarstymui ir žiupsnelis - tešlai)
Vanilės pasta: (0,5 - tešlai, tinka ir ekstraktas) 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
- Obuolius nuskuskite, išvalykite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, apibarstykite dviejų rūšių cukrumi, cinamonu ir gerai išmaišykite.
- Tešlai kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.
- Baltymus gerai išplakite. Susidarius standžioms, baltoms putoms, į juos po truputį, nuolat maišydami suberkite cukrų.
- Viską gerai išmaišykite, į baltymus įmaišykite trynius, po truputį berkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus, įberkite cinamono ir pagardinkite vanile.
- Viską gerai išmaišius, į tešlą plona srovele pilkite ištirpintą, karštą, beveik verdantį sviestą (gali pasirodyti keista, kad į tešlą pilamas karštas sviestas, bet recepte tai ir buvo pabrėžta, pirmą kartą recepto autorė darydama pati labai nerimavo dėl šio gamybos etapo, bet dabar drąsiai pila karštą sviestą ir visada viskas puikiai pavyksta).
- Tešlą gerai išmaišykite (sviestas iš pradžių maišysis gana sunkiai, todėl nebeplakite plakikliu, o tiesiog pasiimkite šaukštą ar mentelę ir viską sumaišykite).
- Į tešlą sudėkite ir gerai išmaišykite obuolius.
- Pyragą sukrėskite į kepimo skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 40 min. (kol patikrinus mediniu pagaliuku, jis liks sausas).
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti
Ingredientai
„Rududu“ karamelė:(skardinė) 1.00 vnt.
Kaip gaminti
- Margariną iki purumo plakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
- Įmuškite kiaušinius. Po truputį įmaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą formą.
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais, sumaišykite su „Rududu“.
- Jei „Rududu“ masė per kieta, skardinę įstatykite į karštą vandenį ir palaukite, kol suminkštės.
- Karamelės įdarą paskirstykite ant paruoštos pyrago tešlos.
- Pašaukite į karštą orkaitę ir kepkite apie pusvalandį.
Receptas iš: g-blogas.lt
Suskleisti
Ingredientai
Obuoliai:
4.00 vnt. (vidutinio dydžio - rūgštokų - pyrago apačiai)
Sviestas:
220.00 g (110 - pyrago apačiai ir 110 - pyrago pagrindui)
Rudasis cukrus:
300.00 ml (100 - pyrago apačiai ir 200 - pyrago pagrindui)
Cukrus:
100.00 ml (pyrago apačiai)
Cinamonas:
2.00 arbat. š. (1 - pyrago apačiai ir 0,5 - pyrago pagrindui)
Muskatas:
1.00 arbat. š. (0,5 malto - pyrago apačiai)
Druska:
2.00 žiupsnelis (1 - pyrago apačiai ir 1 - pyrago pagrindui)
Jogurtas:
2.00 valg. š. (2,5 graikiško - pyrago pagrindui)
Miltai:
180.00 g (pyrago pagrindui)
Kaip gaminti
Svarbiausi įrankiai:
- apvali kepimo forma,
- kepimo popierius,
- daržovių skustukas.
1. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Tai padės susidariusiai karamelei nebėgti per formos kraštus, jei ji yra atsegamais kraštais. Jei jūsų forma visiškai uždara, galite tiesiog ją ištepti sviestu.
2. Obuolius nulupkite ir daržovių skustuku supjaustykite labai plonomis (beveik, kaip popierius) riekelėmis. Jas sudėkite ant kepimo formos apačios.
3. Padažui nedideliame puode išlydykite sviestą, suberkite visus produktus ir pavirkite apie 3–4 min., kol cukrus ištirps ir masė šiek tiek sutirštės. Gautą karamelę iškart paskleiskite kepimo formose ant obuolių sluoksnio. Ji išties greitai sustings, bet taip ir turi būti.
4. Pyrago pagrindui išplakite kambario temperatūros sviestą su cukrumi iki purumo. Įplakite kiaušinius ir jogurtą. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Sausų produktų mišinį iš lėto įplakite į skystą plakinį, kol masė taps vientisa. Paruoštą tešlą paskleiskite ant obuolių ir karamelės.
5. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., arba kol pyrago viršus gražiai apskrus, o patikrinus mediniu smeigtuku jis bus sausas. Palikite atvėsti 10 min kepimo formose ir tuomet pyragą išverskite į lėkštę. Patiekite iš karto su ledais. Prieš tai viršų galite dar šiek tiek apibarstyti druska, papildomam sūrumo cinkeliui.
Skaniausias šiltas, bet puikus ir kitą dieną.
Receptas iš tinklaraščio SKANIOS DIENOS
Suskleisti