Nesaldūs kepiniai:
1. Sumalkite ryžius iki miltų, sumalkite ir sėklas. Visus produktus suberkite į dubenį.
2. Lėtai pilkite vandenį ir maišykite. Tešla turi būti drėgna. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite „pailsėti“ mažiausiai 1 val., galima net iki 24 val.
3. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Dėkite tešlą į formą šaukštu paspausdami (ji turi išlikti lipni). Dėkite formą į įkaitusią orkaitę ir kepkite 45–60 min., kol viršus gražiai paruduos. Valgykite tik atvėsusią.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
- Paruoškite pyrago tešlą. Į dubenį sudėkite sviestą, supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską ir cukrų.
- Pakaitinkite dubenį mikrobangų krosnelėje (arba orkaitėje), kol masė ims burbuliuoti.
- Suberkite į dubenį grikių miltus, kvietinius miltus ir išmaišykite.
- Paruošta tešla išklokite pasiruošto kepimo indo dugną ir sieneles.
- Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių, kol tešla taps gražiai auksinės spalvos.
- Kol tešla kepa, paruoškite įdarą. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto.
- Svogūną susmulkinkite nedideliais kubeliais ir pakepinkite kelias minutes, kol suminkštės.
- Sudėkite į keptuvę špinatų lapus ir pakepinkite dar porą minučių, kol šie taps minkšti.
- Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
- Apkeptą tešlos pagrindą šiek tiek atvėsinkite, o tuomet dugną tolygiai aptepkite rikotos sūriu.
- Ant viršaus tolygiai paskleiskite kepintus svogūnus ir špinatus.
- Ant svogūnų ir špinatų mišinio išdėliokite pomidorų griežinėlius.
- Atskirame dubenyje kiaušinius išplakite su grietinėle, druska, maltais juodaisiais pipirais, muskatu ir 50 g tarkuoto kietojo fermentinio sūrio. Užpilkite ant pyrago viršaus.
- Likusį kietąjį sūrį (100 g) sutarkuokite ir apibarstykite juo pyrago viršų.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–45 minutes, kol įdaras sutvirtės ir pyragas bus iškepęs.
- Iškepusį pyragą kelias minutes palikite pastovėti kepimo inde. Tuomet išimkite, supjaustykite gabalėliais ir patiekite.
- Sviestą išlydykite karšto vandens vonelėje, supilkite į keptuvę.
- Kai įkais, suberkite smulkintus svogūnus, maišydama kaitinkite, kol pasidarys skaidrūs. Suberkite cukrų, sumažinkite ugnį, maišydama kaitinkite, kol svogūnai pasidengs karamele (apie 5 min.). Palikite atvėsti.
- Į dubenį persijokite abiejų rūšių miltus. Suberkite druską, kėlimo miltelius, gerai sumaišykite. Kitame dubenyje konditerine šluotele suplakite kiaušinius ir aliejų.
- Plona srovele supilkite šiltą grietinėlę (žiūrėkite, kad nebūtų karšta, antraip sutrauks kiaušinius).
- Į gautą masę maišydama suberkite miltų, kėlimo miltelių ir druskos mišinį. Įmaišykite karamelizuotus svogūnus, konservuotus kukurūzus. Sukrėskite į nepridegantį stiklinį stačiakampį kepimo indą.
- Viršų apšlakstykite lydytu sviestu, šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 35–40 min.
1. Mieles dubenyje sutrupinkite į pieną su cukrumi.
2. Užsijokite du trečdalius miltų ir gerai išmaišykite. Leiskite mielėms pakilti 20–30 minučių.
3. Tuomet supilkite likusius miltus, dribsnius (truputį pasilikite), pasūdykite ir gerai išminkykite tešlą. Jei tešla atrodo per minkšta, įberkite dar miltų. Apie valandą minklę kildykite.
4. Pakilusią tešlą išverskite ant miltuoto stalo ir gerai per minkykite. Suformuoto kepaliuko viršų apibarstykite likusiais avižiniais dribsniais.
5. Kepimo skardą ar dubenį ištepkite riebalais ir įdėkite kepaliuką. Aptepkite jo viršų pienu ar vandeniu ir leiskite dar 30–40 minučių pakilti.
6. Tuomet vėl aptepkite pienu ar vandeniu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių. Prieš kepdami po skarda padėkite indą su vandeniu.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Sumaišykite mieles, vandenį, sirupą, aliejų, actą, druską, kmynus ir dribsnius.
2. Suberkite ruginius miltus ir beveik visus kvietinius.
3. Tešlą minkykite tol, kol ji taps elastinga ir nelipni; jei reikės, įberkite dar miltų.
3. Uždenkite rankšluosčiu ir 45 minutėms padėkite šiltai, kad tešla pakiltų.
4. Iškilusią išverskite ant miltais apibarstyto stalo, lengvai suminkę suspauskite lakštą, susukite iš jo vyniotinį, o galus užspauskite pirštais.
5. Susuktą kepalą padėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, uždenkite rankšluosčiu ir leiskite gerai pakilti.
6. Aptepkite drungnu vandeniu, paviršiuje aštriu peiliu padarykite skersines įpjovas ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 60 minučių.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Iš vakaro 10 g mielių išleiskite 300 ml šilto vandens. Visadalius ruginius miltus ir trečdalį speltų miltų supilkite į dubenį ir išsukite su mielių vandeniu. Mišinį uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite per naktį.
2. Speltų grūdus užpilkite šiltu vandeniu ir taip pat palikite per naktį.
3. Išbrinkusius speltų grūdus supilkite į sietą ir nuvarvinkite.
4. Linų sėmenis, sezamų ir saulėgrąžų sėklas sumaišykite.
5. Į dubenį suberkite likusius speltų miltus, 15 g sutrupintų mielių, sėklų mišinį, speltų grūdus, druską, įpilkite 50 ml šilto vandens ir mielių mišinį.
6. Virtuviniu kombainu išminkykite vientisą tešlą. Ją pasidėkite ant miltais pabarstyto darbastalio ir minkykite rankomis, kol nelips prie paviršiaus.
7. Iš tešlos suvoliokite rutulį ir leiskite pastovėti 15 minučių. Tuomet suformuokite kepaliuką, dėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite ir dar valandą palaikykite šiltai.
8. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių. Duonutę apibarstykite likusiu sėklų mišiniu. Prieš pašaudami kepaliuką į orkaitę, vidines jos sieneles apipurkškite vandeniu.
9. Praėjus 10 minučių nuo kepimo pradžios, temperatūrą sumažinkite iki 220 laipsnių ir kepkite dar 30–40 minučių, orkaitės sieneles nuolat apipurkšdami vandeniu. Iškepusią duoną ištraukite iš orkaitės ir atvėsinkite.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Kiaušinius išplakite su pienu.
2. Mieles ištrinkite su cukrumi.
3. Sviestą išsukite iki purumo, į jį sukrėskite mieles, sukdami po truputį pilkite kiaušinių ir pieno plakinį, berkite miltus, druską ir saulėgrąžas.
4. Plakite, kol masės pasidarys puri. Minklę supilkite į riebalais išteptą skardą ir padėkite šiltai, kad pakiltų (apie 1–2 valandas).
5. Kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 1 valandą.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Kukurūzų kruopas supilkite į puodelį su sultiniu, išvirkite, uždenkite ir palikite pastovėti, kad košė gerai išbrinktų.
2. Svogūnus ir česnakus nulupkite. Svogūną susmulkinkite, česnako skilteles sutraiškykite česnako smulkintuvu ir viską pakepinkite keptuvėje svieste, kol dailiai apskrus. Atvėsinkite.
3. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
4. Trynius išplakite ir įmaišykite į kukurūzų košę, ten pat sukrėskite pravėsusius svogūnus, suberkite tarkuotą sūrį, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir rozmarinais.
5. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžios masės ir šaukštu atsargiai įmaišykite į kukurūzų masę. Apkepą krėskite į riebalais išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą karščiui atsparią kepimo formą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.
1. Trečdalį pasirinktų riešutų ir sėklų sumalkite smulkintuvu.
2. Malimui tinkamiausi saulėgrąžų ir moliūgų sėklos, žemės riešutai, taip pat linų sėmenys. Jie, beje, suteikia masei kibumo ir lipnumo.
3. Malkite tol, kol masė pasidarys lipni, kibs prie indo sienelių.
4. Migdolus ir likusius nuo malimo žemės riešutus tik truputį pasmulkinkite peiliu, o likusias moliūgų sėklas ir saulėgrąžas išvis palikite sveikas.
5. Maltus, smulkintus ir sveikus riešutus bei sėklas suberkite į vieną indą.
6. Kiaušinius suplakite ir įmaišykite su aliejumi į bendrą masę.
7. Įberkite druskos, cukraus, prieskoninių žolelių ir viską sumaišykite.
8. Išmaišytą masę sukrėskite į duonai kepti skirtą formą.
9. Kepimo indą su duona pašaukite į iš anksto iki 150 °C įkaitintą orkaitę ir apie valandą kepkite.
10. Iškeptą duonelę įvyniokite į drėgną rankšluostėlį ir palikite valandžiukei atvėsti.
Skanaus!
Luko Balandžio nuotr. / Nomeda Marčėnaitė |
Receptas Nomedos Marčėnaitės
Saldūs kepiniai:
PARUOŠKITE KARAMELIZUOTAS KRIAUŠES
- Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išpjaukite sėklalizdžius. Supjaustykite vidutinio storio skiltelėmis.
- Dubenėlyje sumaišykite cukrų, cinamoną, citrinų sultis ir medų.
- Į dubenėlį sudėkite kriaušių skilteles ir išmaišykite taip, kad visos apsiveltų mišiniu.
- Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto.
- Sudėkite kriaušių skilteles ir kepkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol kriaušių skiltelės suminkštės, tačiau vis dar išlaikys savo formą.
IŠKEPKITE GRIKIŲ MILTŲ VAFLIUS
- Dubenyje sumaišykite grikių miltus, kvietinius miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską. Atidėkite į šalį.
- Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite.
- Kiaušinių baltymus plakite elektriniu plaktuvu, kol susidarys minkštos putos. Po truputį berdami cukrų, plakite toliau, kol gausite standžias putas. Atidėkite į šalį.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių trynius, raugintas pasukas, tirpintą atvėsintą sviestą ir vanilės ekstraktą iki vientisos masės.
- Miltų mišinį suberkite į šį plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
- Įmaišykite trečdalį plaktų baltymų. Tuomet sudėkite likusius du trečdalius ir lengvai išmaišykite. Nepermaišykite.
- Ištepkite vaflinę gabalėliu sviesto ir įkaitinkite pagal instrukcijas.
- Dėkite po samtį tešlos, išlyginkite paviršių ir toliau kepkite pagal instrukcijas, kol vafliai gražiai apskrus, taps sodriai rudos spalvos.
- Patiekite su karamelizuotomis kriaušėmis. Skanaus!
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Pasiruoškite 24 standartinio dydžio keksiukų formeles.
- Į dubenį suberkite rudąjį cukrų ir sudėkite minkštą sviestą. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno išplakdami masę.
- Sudėkite iki vientisos masės sutrintus bananus, jogurtą ir vanilės ekstraktą. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Kitame dubenyje sumaišykite grikių miltus, kvietinius miltus, tirpios kavos miltelius, kepimo miltelius ir druską.
- Miltų mišinį suberkite į plakinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
- Įmaišykite nedideliais gabalėliais susmulkintą pieninį šokoladą.
- Paruoštą masę sudėkite į keksiukų kepimo formeles, pripildydami 2/3 jų tūrio.
- Paruoškite trupinius: visus jiems skirtus produktus sudėkite į dubenėlį ir trinkite prištais tol, kol gausite trupinius.
- Apibarstykite trupiniais keksiukų paviršių.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol iškils ir taps gražiai auksinės spalvos. Ar keksiukai jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įsmeigtas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
- Iškepusius keksiukus atvėsinkite ant grotelių ir patiekite. Jei norite, galite patiekti su mėgstamu džemu.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 28x15 cm dydžio kepimo indą.
- Viename dubenyje sumaišykite ryžių miltus, kvietinius miltus, rudąjį cukrų, vanilinį cukrų, kepimo miltelius, druską, maltą cinamoną ir muskatą.
- Kitame dubenyje iki vientisos masės elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, pieną ir ištirpintą bei atvėsintą sviestą.
- Bananus sutrinkite iki visiškai vientisos masės. Sudėkite į plakinį ir dar kartą išplakite.
- Į pakinį suberkite miltų mišinį ir lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
- Įmaišykite smulkintus graikinius riešutus.
- Į paruoštą kepimo indą supilkite ir tolygiai paskleiskite pusę paruoštos tešlos.
- Ant viršaus šaukštais dėkite šokoladinį kremą. Šaukšto galu įmaišykite jį į tešlos paviršių, sukurdami marmuro efektą.
- Ant viršaus paskleiskite likusią tešlos dalį. Išlyginkite paviršių.
- Apibarstykite paviršių ruduoju cukrumi ir sauja smulkintų graikinių riešutų.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 minučių, kol kepinys gražiai pakils ir apskrus. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
- Palikite dešimčiai minučių duoną atvėsti kepimo inde. Tuomet išimkite kartu su visu kepimo popieriumi, perkelkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.
- Raikykite riekelėmis ir patiekite su kava ar arbata.
1. Dideliame dubenyje šluotele suplakite aliejų ir medų.
2. Sudėkite kiaušinius ir gerai išmaišykite, tada įmaišykite sutrintus bananus ir vandenį (jei kokosų aliejus sukietėja nuo sąlyčio su šaltais ingredientais, tegul dubuo pabūna šiltoje vietoje kelias minutes). Sudėkite sodą, vanilę, druską ir cinamoną, išmaišykite.
3. Galiausiai, dideliu šaukštu įmaišykite miltus, kol pasidarys vientisa tešla be gumulėlių. Jei norite, pridėkite papildomų ingredientų (riešutų, džiovintų vaisių).
4. Supilkite tešlą į kepimo formą ir pabarstykite cinamonu. Įkaitinkite orkaitę iki 165 C ir įdėkite kepimo formą. Kepkite 55 iki 60 minučių (arba kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į centrą, ištrauktas taps švarus). Paprastai duona be papildomų ingredientų kepa apie 55 min, o su jais apie 60-65 min. Iškepusią duoną palikite formoje vėsti 10 min., vėliau perkelkite ant grotelių. Ragaukite tik visiškai atvėsusią.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus. Skardą ištepkite riebalais ir apibarstykite smulkintais riešutais.
- Ryžius virkite piene ant lėtos ugnies. Įdėkite šaukštą sviesto ir supilkite cukrų bei druską. Toliau virkite, kol suminkštės ryžiai.
- Nukelkite nuo ugnies ir leiskite ryžiams atvėsti.
- Į atvėsusius ryžius įmaišykite po vieną kiaušinius, kavos likerį, cinamoną ir kapotą šokoladą.
- Supilkite masę į paruoštą skardą ir kepkite 30 min.
- Išimkite iš skardos ir patiekite su plakta grietinėle ar lydytu šokoladu.
Recepto autorė: Viktorija Ramašauskaitė
1. Pieną pašildykite, ištirpinkite šaukštą cukraus, sutrupinkite mieles ir maišykite, kol šios išsileis.
2. Palikite apie 20 minučių. Išsijotus miltus supilkite į dubenį, suberkite likusį cukrų, druską ir išmaišykite. Viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite pieną su mielėmis, plaktus kiaušinius, sukrėskite apelsinų žieveles, išmaišykite.
3. Užmaišytą tešlą minkykite rankomis. Ją dėkite ant miltuoto paviršiaus, įminkykite sviestą, suvoliokite į rutulį, įkelkite į dubenį, abibarstykite miltais, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltai apie 1,5 valandos.
4. Riešutus sukapokite ir su saulėgrąžomis paskrudinkite keptuvėje be riebalų. Kai sėklos kiek pagels, apibarstykite jas ruduoju cukrumi ir maišykite, kol šis išsilydys. Palikite atvėsti.
5. Pakilusią tešlą išsiimkite ant miltuoto paviršiaus, iškočiokite, apšlakstykite vandeniu ir suberkite karamelizuotų riešutų ir saulėgrąžų mišinį (du šaukštus pasilikite duonai apibarstyti).
6. Lakštą suvyniokite, o galus suspauskite. Sulenkite ir įdėkite į apskritą skardelę, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 30– 45 minutėms.
7. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kiaušinio trynį išplakite su šaukštu pieno.
8. Šiuo plakiniu aptepkite tešlą, apibarstykite likusiu riešutų bei saulėgrąžų mišiniu ir kepkite 40–45 minutes. Kai iki kepimo pabaigos liks 20 minučių, skardą su duona pridenkite kepimo popieriumi.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Tradicinis senovinis karelų užkandis - „Karjalan Piirakkat" šiais laikais yra paplitęs ir mėgiamas visoje Suomijoje. Šių duonelių tešla pagal senovinius papročius buvo minkoma tik iš ruginių miltų, vėliau tešlos ruošimo įpročiai kito: ruginius miltus iš dalies keitė kvietiniai, ryžių ar kitokie miltai. Pagal tuos pačius senuosius papročius įdaras buvo ruošiamas iš miežių ar įvairių grūdinių kultūrų miltų mišinio. Vėliau tradicinius įdaro ingredientus pakeitė ryžiai ar bulvės, o kai kur ir keptos morkos. Šios duonelės gali būti valgomos vienos kaip užkandis, prie sriubų, troškinių, o taip pat gali būti naudojamos kaip duonos pagrindas sumuštiniams: tepkite sviestą, uogienę ar kitokius mėgstamus užtepus.
Patarimas: Ryžių įdarą geriau pasiruoškite iš vakaro ir laikykite per naktį šaldytuve, kad visiškai sustingtų ir sutirštėtų.
1. Ryžius perplaukite, nukoškite ir leiskite nuvarvėti. Įdarui į puodą supilkite vandenį, pasūdykite, suberkite cukrų, sudėkite ryžius ir užkaiskite. Virkite apie 20 minučių retkarčiais pamaišydamos.
2. Supilkite pieną ir virkite nuolat maišydamos dar apie pusvalandį ar ilgiau, kol ryžiai visiškai išsileis, o įdaras pavirs į tirštą pudingą. Įmaišykite sviestą, puodą nukaiskite ir leiskite visiškai ataušti. Įdaras turi sustingti.
3. Tešlai miltus prasijokite, suberkite druską ir maltus kmynus. Po truputį pilkite šiltą vandenį ir užminkykite standžią tešlą. Tuomet ją uždenkite švaria virtuvine pašluoste ir atidėkite pusvalandžiui.
4. Padalykite tešlą į 10-12 vienodo dydžio gumulėlių ir iškočiokite plonyčiais apskritais 1 milimetro storio paplotėliais. Jei tešla limpa prie kočėlo ar stalviršio, pabarstykite ryžių miltais. Padalykite įdarą į tiek dalių, kiek pasiruošėte tešlos gumulėlių.
5. Į paplotėlio centrą šaukštu dėkite įdaro ir paskleiskite, palikdami po 2 cm kraštus neuždengtus. Pirštais užlenkite tešlos kraštus, suteikdami duonelei pailgą formą, o užlenktus kraštelius keliose vietose sugnybkite suformuodami raukinukus (žr. nuotrauką).
6. Orkaitę įkaitinkite iki 250-270 °C. Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi. Dėkite po keletą duonelių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 10-12 minučių arba kol įdaras pasidengs rusvomis dėmėmis.
7. Nedideliame puode užvirkite užpilui skirtą pieną su sviestu. Iškepusias duoneles ištraukite, gausiai aptepkite bei apšlakstykite virto pieno ir sviesto mišiniu (patogiausia būtų konditeriniu teptuku), sudėkite į dubenį ir uždenkite švaria virtuvine pašluoste, kad duonelės atidrėktų ir suminkštėtų.
Išeiga: apie 10-12 duonelių.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“