Nors Antikos laikais salieras buvo auginamas kaip dekoratyvinis augalas, puošęs šventyklas ir karių kapus, šiomis dienomis dėl savo naudingųjų savybių jis ypač vertinamas kulinarijoje.
Ne veltui „superdaržove“ dėl savo universalumo praminta daržovė jos mylėtojus džiugina skoniu ir kvapu.
Sakoma, kad būtent salieras gali atitolinti senėjimo požymius, taip pat jis pakelia nuotaiką.
Įtraukti salierą į savo maisto racioną daugiau nei verta. Už šį, dar nemėgintą, receptą dėkojome Raimondai iš Molėtų.
Saliero kepsniui reikės:
1 vnt. saliero gumbo;
1 arbatinis šaukštas kario;
10 g šviežios kalendros;
100 g sviesto;
alyvuogių aliejaus;
pipirų;
20 g žemės riešutų.
Paruošimo būdas:
Salierą nužieviname, apipilame alyvuogių aliejumi ir tolygiai paskirstome maistine šluotele ant viso jo paviršiaus ir iš šonų. Nepagailime įvairių rūšių pipirų, paskaniname ir siunčiame valandos kelionei į orkaitę.
Kepame 200 laipsnių temperatūroje. Kad laikas neprailgtų, susipjaustome kalendrą. Dubenyje pasiruošiame sviestą, įpilame kario ir suberiame supjaustytą kalendrą.
Dar šiek tiek pipirų ir viską ištriname, galiausiai siunčiame į maistinę plėvelę, o į ją įsukę lyg saldainį išsiunčiame atvėsti bent pusvalandžiui į šaldiklį.
Iškeptą salierą supjaustome, kiek storesnėmis nei įprastai pjaustome duoną riekelėmis. Kiekvieną riekę apskrudiname.
Ant dar karštų salierų pjausnių siunčiame kario sviesto gabalėlius ir užberiame traiškytų žemės riešutų. Skanaujame ir negalime patikėti, kad būna taip gurmaniška ir gardu!