„Esu išties didelė sūrių mėgėja. Man labiausiai patinkantis sūris yra itališkoji burata, kurią valgau tiesiog su šviežiais pomidorais, ypač tyru alyvuogių aliejumi, šviežiais bazilikais bei balzaminiu actu. Taip pat dažnai renkuosi ir kietąjį sūrį. Jį valgau kaip užkandį ar gardinu makaronų patiekalus. Virtuvėje neapsieinu ir be mėlynojo pelėsinio sūrio, kuris gali būti ne tik puikus užkandis, bet dar ir puikus ingredientas padažams bei kepiniams, pavyzdžiui, įvairių sūrių picai“, – „Maxima“ pranešime žiniasklaidai sako B. Uyar.
Šie sūrių deriniai nepaliks abejingų
Pasak tinklaraštininkės, sūriai ypatingi tuo, kad suteikia daug galimybių įvairiems skonių atradimams, derinant šiuos produktus su vaisiais, uogomis ar medumi. Pavyzdžiui, švelnus ir minkštas bri sūris puikiai tinka su figų džemu, keptu persiku ar šviežiomis braškėmis. Kietąjį sūrį B. Uyar rinktųsi derinti su vynuogėmis ar apelsinu. Tačiau, svarbiausia, sūrių entuziastė ragina nepamiršti ir nuostabaus lietuviško varškės sūrio bei medaus derinio.
„Rinkdamasi sūrį visuomet apgalvoju, kur jį naudosiu. Vienas populiariausių mano virtuvėje yra kietasis parmidžano sūris, kuriuo galima ne tik pagardinti makaronų patiekalus, bet taip pat naudoti padažams, kepiniams, salotoms. Dar vienas sūris, be kurio būtų sunku išsiversti – feta. Pastarasis gali būti naudojamas patiems įvairiausiems patiekalams – nuo užkandžių iki desertų. Fetos sūris taip pat yra gausus maistingų medžiagų, tokių kaip kalcis ir vitaminas B12 bei pasižymi probiotinėmis savybėmis, tad jį galima drąsiai dėti į salotas, gardinti keptas daržoves ar omletą“, – pataria B. Uyar.
Vienas B. Uyar mėgstamiausių užkandžių, ypač vasarą, yra keptas kamambero sūris. Dažniausiai jis kepamas folijoje, tačiau, anot tinklaraštininkės, kamamberą kepant atviroje kepimo formoje puikiai galima išsiversti ir be jos.
Patiekalui reikės:
- kamambero sūrio;
- ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- vyšninių pomidorų (kuo šviežesnių);
- kelių česnako skiltelių;
- 2 šaukštų medaus;
- druskos ir pipirų (pagal skonį);
- duonelės (puikiai tinka pita).
Gaminimas:
Į kepimo indą suberkite vyšninius pomidorus ir įdėkite kamambero sūrį. Sūryje padarykite įstrižas įpjovas, į jas įdėkite per pusę pjaustytas česnako skilteles. Jei česnako skiltelių lieka – jas taip pat sudėkite į kepimo indą šalia pomidorų.
Viską pagardinkite ypač tyru alyvuogių aliejumi, druska, maltais pipirais ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių. Iškepusį sūrį pagardinkite skystu medumi ir patiekite su paskrudinta duonele.
Skanaus!