Ingredientai:
kukuliams:
- 5–6 didelės bulvės;
- 1 kiaušinis;
- 3–4 valg. šaukšt. miltų;
- žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- žiupsnis druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. kario miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. mėgstamų džiovintų ar šviežių ir susmulkintų prieskoninių žalumynų;
- 3 valg. šaukšt. maltų džiūvėsėlių;
- aliejaus, kukuliams kepti ir padažui ruošti.
padažui:
- 300–400 g maltos neriebios kiaulienos;
- 2 svogūnai;
- 1 stiklinė sultinio (tinka ir ruoštas iš kubelio);
- 1 valg. šaukšt. miltų;
- 3–4 valg. šaukšt. grietinės;
- ryšelis šviežių petražolių, smulkiai sukapotų;
- žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- žiupsnis druskos.
Gaminimas:
1. Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir labai kruopščiai sutrinkite ar sumalkite. Į bulvių masę suberkite miltus, įmuškite kiaušinį, pagardinkite prieskoniais, pipirais, druska ir gerai išminkykite. Jei tešla labai limpa prie rankų, įberkite dar miltų.
2. Šlapiomis rankomis formuokite norimo dydžio kukulius, apvoliokite džiūvėsėliuose ir virkite gerai įkaitintame aliejuje ant nedidelės ugnies, kol gražiai apskrus. Kukulius sudėkite ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalų perteklius.
3. Padažui svogūnus susmulkinkite ir apkepkite su mėsa, pagardinkite pipirais, druska ir petražolėmis. Supilkite sultinį ir kelias minutes troškinkite. Miltus sumaišykite su keliais šaukštais šalto vandens, grietine ir supilkite į padažą. Maišydami kaitinkite, kol pradės tirštėti.
4. Kukulius tiekite su mėsos padažu, pabarstykite petražolių lapeliais.