„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Skanumėlis: tokios dorados dar neragavote

Panorus vakarienės iš žuvies, vis daugiau lietuvių atranda doradą. Tai – jūrinė žuvis, pasižyminti išskirtiniu aromatu ir švelnaus skonio mėsa, o ją paruošti nėra sudėtinga.
Dorada kepta su daržovėmis
Dorada kepta su daržovėmis / Shutterstock nuotr.

Dalinamės prekybos centro „IKI“ pasiūlymu – receptu, kuris sužavės net ir šią žuvį ne itin vertinančius valgytojus.

Dorada su keptomis daržovėmis orkaitėje

Reikės:

2 doradų,

400 g vyšninių pomidorų,

2 morkų,

1 raudonojo svogūnų,

4 česnako skiltelių,

4 šaukštų alyvuogių aliejaus,

druskos,

1 šviežios citrinos.

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais, svogūną – ketvirčiais. Visas daržoves sumaišykite su 2 šaukštais aliejaus, šiek tiek pabarstykite druska. Jeigu norite – ir mėgstamais prieskoniais.

Žuvyse atsargiai padarykite po 2 įpjovas. Jas patepkite likusiu aliejumi ir pabarstykite druska. Ant žuvies išdėliokite citrinos griežinėlius.

Sudėkite visus ingredientus į kepimo skardą ir kepkite 30-35 min.

Daugiau žuvies receptų rasite čia:

Kepta dorada su bolivinės balandos sėklų koše
Receptas: Kepta dorada su bolivinės balandos sėklų koše
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 45 min.
3.6 / 28
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 4.00 vnt. (Dorada)
Pomidorai: 300.00 g (slyviniai)
Druska: 2.00 arbat. š. (žuviai ir daržovėms)
Rozmarinai: 5.00 g (šakelė - žuviai ir daržovėms)
Aliejus: 4.00 arbat. š. (iš akies - žuviai įtrinti)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (švieži - saujelė)
Morkos: 4.00 vnt. (didesnės)
Citrinos: 1.00 vnt. (Laimos)
Salierai: 1.00 vnt. (0,5)
Bolivinė balanda (kynva): pakaks ir 100 g 200.00 g
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š. (daržovėms)
Kalendros: 1.00 valg. š. (sėklos - daržovėms)
Kaip gaminti

  Žuvis ir daržovės (garnyras) turi būti kepamos atskirai.

  1.  Paruoškite žuvį – išdarinėkite, nupjaukite galvas (rekomenduojama kepti su jomis, tačiau  atrodo neestetiškai, be to, valgyti patogiau be jų), labai gerai išplaukite šaltu vandeniu. Užbarstykite vos vos druskos ir padėkite15 min. pabrandinti (dingsta nereikalingi kvapai, nubėga vanduo ir t.t.).   
  2. Bolivinių balandų sėklas kruopščiai nuplaukite ir pamerkiite šaltame vandenyje (1: 2), kuriame jas virsite, kai į orkaitę pašausiu žuvį. Virkite 15-20 min. 
  3. Morkas nulupkite ir perpjaukite išilgai į dvi arba tris dalis. Salierą nulupkite ir pusę jo supjaustykite pusės degtukų dėžutės dydžio kubeliais. Sudėkite į atvirą indą ir apšlakstykite  aliejumi, užpilkitei šiek tiek druskos, užbarstykite sezamų sėklų, džiovintų rozmarinų bei maltų kelnendrų. Daržoves pašaukite į 185 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 min.
  4. Žuvies šonus negiliai įpjaukite, įtrinkite pasiruoštu mišiniu (aliejus, druska, kapoti čiobreliai, laimo sultys) ir suguldykite folija išklotoje skardoje. Ant viršaus uždėkite slyvinių pomidoriukų ir užbarstykite čiobrelių.
  5.  Žuvį pašaukite į tą pačią orkaitę su daržovėmis, įkaitusią iki 185 laipsnių tada, kai daržovėms bus likę kepti 18 min. Jei žuvį perkepsite, ji bus sausa ir neskani, jei neiškepsite, valgysite sašimi.
  6. Išvikrite bolivines balanadas.    
  7. Į lėkštę dėkite vieną žuvį, šiek tiek keptų daržovių, pomidoriukų ir du šaukštai bolivinės balandos.  Atskirai padėkite pjaustyto laimo ir druskos, kad norintys daugiau skonių galėtų jų įsispausti arba užsibarstyti papildomai.

Receptas iš tinklaraščio Ievos receptai

Suskleisti
Graikiški žuvies kotletai
Receptas: Graikiški žuvies kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 60
Receptas
Ingredientai
Bulgur kruopos: 2.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, supjaustytas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos)
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š. (maltų)
Kuminai: 2.00 arbat. š. (malto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š.
Raudonėliai: 1.00 sauja (nedidelė, šviežių, susmulkintų)
Mėtos: 1.00 sauja (nedidelė, šviežių, susmulkintų)
Žuvis: 500.00 g (filė be odos (lašišos, menkės ar kt.))
Kaip gaminti

1. Bulgurą užpilkite vandeniu ir palikite pabrinkti apie 5–10 min.

2. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus. Apkepinkite svogūnus kartu su česnakais ir kalendra bei kuminu, pabarstę druska ir pipirais, kol svogūnai visiškai suminkštės (apie 4–5 min.).

 Apkepintus svogūnus truputį atvėsinkite, tada sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą. Ten pat sudėkite išbrinkusius skaldytus kviečius (bulgurą), pomidorų pastą bei gabaliukais supjaustytą žuvies filė. Smulkinkite pulsuojančiais judesiais, kol masė sušoks į rutulį, taps vientisa, bet ne tyrelė. Jei reikia, pasūdykite.

4. Įkaitinkite likusį aliejų gilioje keptuvėje. Iš žuvies masės formuokite mažus rutuliukus, juos suplokite ir kepkit iš abiejų pusių po 2 minutes, arba kol gražiai apskrus.

5. Patiekite su humusu, vyšniniais pomidorais, pabarstykite mėtų ir kalendrų lapeliais, citrinos griežinėliais, su gaiviomis agurkų ir pomidorų salotomis.

Suskleisti
Žuvies apkepas su bulvių koše
Receptas: Žuvies apkepas su bulvių košės „kepure“
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 24
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 6.00 vnt. (didelės; bulvių košei)
Sviestas: 5.00 valg. š. (2 šaukštai košei ir 3 įdarui)
Pienas: 0.50 st. (bulvių košei)
Druska: 2.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; košei ir įdarui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto; bulvių košei)
Menkė: 650.00 g (arba kitos baltos žuvies; įdarui)
Porai: 1.00 vnt. (nedidelis; įdarui)
Salierų stiebai: 1.00 vnt. (įdarui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Vynas: 0.50 st. (baltojo; įdarui)
Grietinėlė: 150.00 ml (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, supjaustykite, sudėkite į puodą ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nusunkite, sutrinkite drauge su sviestu ir karštu pienu. Pagardinkite trupučiu muskato riešuto.

2. Orkaitę įkaitinkite 180 C°.

3. Žuvį supjaustykite maždaug 1,5 cm kubeliais. Porą gerai nuplaukite, supjaustykite pusmėnuliukais, saliero stiebą supjaustykite kubeliais, o česnaką smulkiai sukapokite.

4. Didesnėje keptuvėje ištirpinkite du šaukštus sviesto ant gana stiprios ugnies, kepkite ant jo žuvies gabaliukus iš visų pusių, bet labai trumpai, vos keletą sekundžių. Išimkite žuvį iš keptuvės.

5. Sudėkite į keptuvę likusį sviestą ir kepkite porą, salierą ir česnaką ant lengvos ugnies apie 5 minutes. Kaitrą padidinkite, apliekite daržoves vynu ir grietinėle, pagardinkite druska, pipirais ir leiskite virti, kol bent pusė skysčio išgaruos, o padažas sutirštės. Sudėkite apkeptus žuvies gabaliukus, sumaišykite ir nukelkite nuo ugnies.

 

6. Sudėkite paruoštą žuvį į apkepui skirtą indą arba į 4 mažus indelius. Ant viršaus vienodu sluoksniu dėkite bulvių košę.

7. Kepkite apkepą (ar apkepus) įkaitintoje orkaitėje 20 min., o tada nustatykite grilio funkciją ir kaitinkite, kol viršus kiek parusvės.

8. Prieš patiekiant leiskite pastovėti bent 5 minutes.

Pastabos: Tai idealus patiekalas vakarykštėms bulvėms sunaudoti. Tiks net ir nuo vakar likusi žuvis, o į padažą galite sudėti tokias daržoves, kokias tik turite šaldytuve ar šaldiklyje.

Prieš kepant apkepą viršų galite apiberti tarkuotu sūriu – jei labai norisi, ar tiesiog duonos džiūvėsėliais. Taip gausite traškią plutelę.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs