Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiaulienos renesansas: receptai, atskleidžiantys naują mėsos skonį

Kiauliena – tobula mėsa, suteikianti neribotas galimybes eksperimentuoti. Galima įgyvendinti pačias netikėčiausias receptų variacijas, jungti skirtingus skonius – sultinga ir minkšta kiauliena idealiai tinka ne tik tradiciniams maltiniams, karbonadams ar kepsniams, bet ir naujoms improvizacijoms.
Kiaulienos kepsneliai
Kiaulienos kepsneliai / Shutterstock nuotr.

Kiaulieną daugelis mėgsta ne tik dėl sultingumo ar minkštumo, bet ir dėl gero skonio. Ypač vertinga „Norfos“ prekybos tinkle parduodama Lietuvos kiaulių augintojų ūkiuose išauginta kiauliena, nes mėsa visada šviežia. Kokybės paslaptis paprasta – kiauliena greitai pristatoma į parduotuves tiesiai iš mėsinės.

Pasak „Norfos“ vyr. mėsininko Dainiaus Bartošiaus, išpjaustyta mėsa realizuojama per dvi paras, smulkinta – per 12 val. „Mėsa užsakoma atsižvelgiant į kiekvienos parduotuvės poreikį, vietoje ji pjaustoma ir malama kelis kartus per dieną. Tai ir užtikrina, kad pirkėjai visada parduotuvių vitrinose randa šviežios mėsos“, – tvirtina mėsininkas.

123RF.com nuotr./Šviežia kiauliena
123RF.com nuotr./Šviežia kiauliena

Moderni mėsinė užtikrina kokybę

Šilalės rajone, Struikų kaime veikiančioje „Rivonos“ mėsinėje, įdiegti naujausi ir moderniausi technologiniai įrenginiai, o naujoje mėsinėje sumontuota pažangi skerdimo įranga. Visa tai leidžia padidinti gamybos efektyvumą ir našumą – pasak „Norfos“ savininko Dainiaus Dundulio, įmonė yra didžiausio našumo skerdykla Lietuvoje.

„Rivonos“ įmonėje paskerdžiama iki 160 kiaulių per valandą, iki 20 tūkst. kiaulių per mėnesį. Kiauliena greičiau atvėsinama, todėl šviežesnė patenka į parduotuves – tai pajuto pirkėjai.

Aktyviai dirba ir mėsinių galvijų paruošimo linija: per mėnesį paskerdžiama 210 galvijų, į prekybą išvažiuoja apie 53 t išpjaustytos jautienos mėsos.

Prie Šilalės rajone esančios mėsinės 2022 metais pastatytas priestatas, skirtas paukštienos apdorojimui. Dabar šiame ceche per mėnesį pagaminama apie 150 tonų įvairių vištienos gaminių.

„Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius
„Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius

Tokios kiaulienos dar neragavote

D.Bartošius tvirtina, kad kiaulienos riebumas suteikia mėsai geresnio skonio, sotumo, švelnumo ir minkštumo, o gaminti ją lengviau nei jautieną. Renkantis šią mėsą svarbu žinoti, kad kiauliena, palyginti su kitomis mėsos rūšimis, yra vienas lengviausiai pasisavinamų mėsos produktų.

Patiekalų su kiauliena įvairovė – iš tiesų didelė. Visada rasite dar neišbandytų receptų, kuriais nustebinsite šeimą.

D.Bartošius pataria išsikepti Velingtono kepsnį, tik vietoje jautienos naudoti kiaulienos išplovą: „Kiaulieną pamarinuokite su druska, pipirais, česnakais ir apkepkite keptuvėje iš visų pusių. Sumaišykite garstyčių, medaus, sojos padažą ir aptepkite mėsą. Apsukite išpjovą rūkytos šoninės juostelėmis, suvyniokite į sluoksniuotą tešlą, viršų patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje maždaug 40 min, priklausomai nuo mėsos svorio.“

Vokelis su pievagrybių ir špinatų siurprizu

Shutterstock nuotr./Kepsnys vokelyje
Shutterstock nuotr./Kepsnys vokelyje

Tai dar vienas kepsnio variantas, patobulintas pievagrybiais ir špinatais. Daržovių įdaras suteikia mėsai daugiau sultingumo ir skonio.

Reikės:

  • 1 kg „Norfos“ mėsinės kiaulienos nugarinės;
  • 200 g pievagrybių;
  • 1 pak. špinatų;
  • 1 svogūnas;
  • Kelios skiltelės česnako;
  • 100 g kietojo sūrio;
  • 2 valg. š. džiūvėsėlių;
  • 100 g šalto rūkymo kiaulienos kumpio;
  • 1 lakštas šaldytos tešlos;
  • 1 vnt. kiaušinio trynio;
  • 1 valg. š. sezamo sėklų.

Gaminimas:

Nugarinę nusausinti, įstrižai įpjauti, pasūdyti, į keptuvę įpilti aliejaus ir gabalėlį sviesto. Mėsą apkepti iš visų pusių.

Pakepti riekelėmis supjaustytus pievagrybius, svogūną, supjaustytus špinatus, pabaigoje – traiškytą česnaką.

Įdarą sudėti į lėkštę, įmaišyti tarkuoto kietojo sūrio, kelis šaukštus džiūvėsėlių.

Ant stalviršio patiesti plėvelę, iškloti kumpio juostelėmis, ant jo paskleisti įdarą, uždėti kiaulienos nugarinę ir susukti. 1 val. palaikyti šaltai.

Patiesti šaldytos tešlos lakštą, nuo mėsos nuimti plėvelę, dėti ant tešlos, susukti kaip vokelį. Patepti kiaušinio tryniu.

Kepti 200 laipsnių 50 min.

Ištraukus iš orkaitės palaikyti 10 min., o tada pjaustyti riekelėmis ir patiekti ant salotos lapo.

Dvigubas kiaulienos iešmelis su medaus padažu

Shutterstock nuotr./Kiaulienos iešmelis
Shutterstock nuotr./Kiaulienos iešmelis

Šiam receptui reikės dviejų iešmelių, kurie sujungs mėsos kepsnius tarpusavyje, kaip „H“ raidės forma.

Reikės:

  • 1 kg „Norfos“ mėsinės kiaulienos nugarinės;
  • 300 g šoninės;
  • 4 vnt. bulvių;
  • 2 vnt. svogūnų.

Padažui:

  • 2 valg.š. sojos;
  • 1 valg.š. pomidorų padažo;
  • 1 valg.š. dižono garstyčių;
  • 2 valg.š. medaus.

Gaminimas:

Kiaulieną supjaustyti kepsniais, sudėti ant lentelės, kloti plėvele ir lengvai pamušti mėsos plaktuku. Pasūdyti, pabarstyti pipirais iš abiejų pusių. Atidėti.

Bulves nuskusti ir supjaustyti stambiomis riekelėmis. Paskaninti pipirais, druska, paprika. Apšlakstyti aliejumi.

Svogūnus supjaustyti stambiomis riekelėmis.

Paimti du iešmelius, ant jų suverti po vieną bulvės griežinėlį ir užmauti vieną kiaulienos kepsnį taip, kad sujungtų abu iešmelius kartu. Toliau užverti po vieną svogūno griežinėlį. Kitas sluoksnis – šoninė, veriama iš karto ant abiejų iešmelių. Toliau viską kartoti nuo pradžių. Jeigu per daug sudėtinga suverti iš karto ant abiejų iešmelių, perpjauti mėsos gabaliuką pusiau ir verti ant vieno iešmelio.

Ant kepimo skardos patiesti foliją, kepimo popierių, dėti mėsos, daržovių iešmelius, susukti į popierių, po to ir foliją. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje 60 min.

Paruošti padažą: visus ingredientus sumaišyti.

Išimti mėsą, atidengti ir patepti padažu. Vėl kepti 15–20 min. kol gražiai apskrus.

Šoninės su odele kepsneliai – receptas kaip iš restorano

Shutterstock nuotr./Kiaulienos šoninės kepsneliai
Shutterstock nuotr./Kiaulienos šoninės kepsneliai

Riebesnės mėsos mėgėjai niekada neatsisako šoninės. Šis receptas būtent jums.

Reikės:

  • 1kg „Norfos“ mėsinės šoninės su odele;
  • 1 svogūnas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 gab. imbiero;
  • Keli svogūno laiškai;
  • 2–3 valg.š. cukraus;
  • 1 arbat.š. anyžiaus,
  • 1 arbat.š. pipirų grūdelių;
  • 2–3 valg.š. sojos.

Gaminimas:

Šoninę su mėsos, riebalų sluoksneliu ir odele supjaustykite stambiais gabalais. Pasūdykite. Pakepkite iš visų pusių tol, kol gražiai apskrus.

Svogūną supjaustykite šiaudeliais, česnaką susmulkinkite, imbierą pjaustykite riekelėmis, o svogūno laiškus – stambiai.

Apskrudusius mėsos gabaliukus išimkite, riebalus nupilkite į indą. Toje pačioje keptuvėje pakepkite svogūną, česnakus, o ant viršaus sudėkite mėsą ir kepkite toliau.

Apibarstykite cukrumi ir maišydami pakepkite kelias minutes, kol karamelizuosis.

Sudėkite imbiero riekeles, anyžių, pipirų grūdelių, sudėkite svogūno laiškus. Užpilkite sojos padažu.

Užpilkite karštu vandeniu tiek, kad apsemtų mėsą. Uždenkite ir troškinkite ant lėtos ugnies 40–60 min., kol mėsa suminkštės.

Pintos kiaulienos „kaselės“

Shutterstock nuotr./Kiaulienos išpjova
Shutterstock nuotr./Kiaulienos išpjova

Itin gražiai atrodantis kepsnys, kuris tiks ir šventiniam stalui.

Reikės:

  • 1 vnt. „Norfos“ mėsinės gabalo kiaulienos išpjovos;
  • 2 šakelių rozmarino;
  • 1 vnt. galvutė česnako.

Gaminimas:

Išpjovą perpjaukite pusiau išilgai. Vieną puselę perpjaukite išilgai į tris dalis. Gausite 6 ilgas mėsos juostas.

Kiekvieną juostą pasūdykite, apibarstykite pipirais.

Padėkite tris mėsos juostas ant lentelės ir kiekvieną jų užklokite šonines juostelėmis. Suspauskite juostelių vieną galą kartu ir suriškite siūlu. Pinkite mėsos juostas kaip plaukų kasą taip, kad šoninės juostelės liktų viršuje. Kitą galą vėl sutvirtinkite siūlu.

Tokiu pat būdu supinkite ir kitas tris mėsos juostas.

Į keptuvę įpilkite aliejaus, įdėkite gabalėlį sviesto, kelias rozmarino šakeles, pusiau perpjautą česnaką (pjūviu žemyn) ir dėkite kiaulienos „kasas“.

Apkepkite mėsą ir perkelkite į kepimo indą. Šalia padėkite apkeptą česnaką. Mėsą aptepkite pomidorų padažu.

Indą uždenkite folija. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20–25 min.

Patiekite su mėgstamomis daržovių salotomis.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais