Kiaulienos šonkauliukai, marinuoti su kakavos pupelėmis
Reikia turėti kakavos pupelių, jų galima rasti prieskonių parduotuvėse. Jas sutrinti. Dubenyje sumaišyti kakavą, dūmų skonio papriką, maltą saldžiąją papriką, šiek tiek rudojo cukraus, sauso česnako (nes čia sausas marinatas), truputėlį aštrių pipirų.
Paruošti šonkauliukus, nupjaustyti plėves, kad geriau marinuotųsi. Tada lengvai su alyvuogių aliejumi aptepti šonkauliukus ir gerai įtrinti prieskonių mišiniu.
Tokius šonkauliukus geriau marinuoti iš vakaro. Pirmiausia grilyje juos apkepti iš visų pusių, paskui suvynioti į foliją ir padėti truputį į šoną, kad karštyje lėtai keptų, ne degtų.
Prie šonkauliukų reikalingas glajus. Galima naudoti pirktinį arba išsivirti savo barbekiu padažą, o griliaus meistrė Galina dalinasi savo mango padažo receptu. Reikia sutrinti mango vaisių, dėti šiek tiek sojos padažo ir medaus, taip pat pasigaminto prieskonių mišinio, kuriuo įtrynėme šonkauliukus.
Kakavos ir mango derinys, anot ekspertės, suteikia labai įdomų skonį. Šiuo glajumi reikia aptepti šonkauliukus, truputį pakepti, atvyniojus foliją ištepti glajumi, vėl užvynioti, paskui vėl aptepti. Taip kartoti keletą kartų ir būtinai palikti šio glajaus kaip padažo patiekiant šonkauliukus.
G. Bovševič šonkauliukus kepa viename gabale, nepjaustytus, nes tada jie būna sultingiausi. 1,5 - 2 kg gabalas kepa 2 ar 2,5 valandas. Anot meistrės, kuo ilgiau ir lėčiau kepa, tuo yra skaniau. Jie būna sultingi, gražiai nusiima nuo kauliuko.
Skanių Jums atradimų!