Kiaušinių gidas: kiek virti skystu ir kietu tryniu, kaip ruošti garuose ar be lukšto

Kiaušinius daugelis mėgstame ir valgome jei ne kasdien, tai bent porą–trejetą kartų per savaitę. Vieni labiau mėgsta virtus, kiti keptus, o kur dar jų panaudojimas kitų patiekalų gaminimui! Kartais sakoma, jog nėra nieko paprasčiau nei išsivirti kiaušinį, tačiau kiek tiksliai laiko virti, kad kiaušinis taptų mėgstamos konsistencijos, lieka aktualus klasimas. Darsyk primename kiaušinių virimo taisykles ir būdus.
Virti kiaušiniai
Virti kiaušiniai / Vida Press nuotr.

Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pripažįsta, kad vieningo ir teisingo atsakymo, kiek laiko reikia virti kiaušinį, nėra.

Visų pirma svarbu, kad, verdant kiaušinius, neįskiltų jų lukštas, tad prieš dėdami kiaušinius į verdantį vandenį, palikite juos kuriam laikui kambario temperatūroje. Kitu atveju, stipriai išauga rizika, kad kiaušinis įskils dėl temperatūrų skirtumo puode. Šią riziką šiek tiek sumažinsite, jei, prieš dėdami kiaušinius, sumažinsite kaitrą.

Vida Press nuotr./Virtas kiaušinis tvirtu tryniu
Vida Press nuotr./Virtas kiaušinis tvirtu tryniu

Jei planuojate valgyti kietai virtus kiaušinius, geriausia rinktis tuos, kurių lukštas yra rudas ir pasižymintis tvirtesne struktūra. Dėl to paties tikslo verta į vandenį įdėti druskos arba įpilti acto.

VIDEO: Įdomybės apie skirtingų paukščių kiaušinius: yra vištų, kurios deda natūraliai spalvotus margučius

Virimo laikas – nuo 4 iki 12 min

„Sudėjus kiaušinius į verdantį vandenį, dažniausiai rekomenduojama juos virti bent 4 minutes. O tie, kurie vertina sausą trynį, kiaušinį verdančiame puode gali palikti bent 12 minučių. Verta pabrėžti, jei nesekėte laiko, bet nulupę ir perpjovę kiaušinį randate pažaliavusį trynio paviršių, tai yra ženklas, kad šįsyk persistengėte ir lukšto turinį pervirėte“, – B.Baratinskaitė.

Turint tai omenyje, galima apžvelgti esminius su standartiniu virimu verdančiame vandenyje susijusius skirtumus:

  • 4 min. – per tiek laiko baltymas sukietėja, bet trynys išlieka skystas. Taip paruošti kiaušiniai puikiai tinka užsitepti ant skrebučio.
  • 6 min. – ši virimo trukmė dovanoja skystą, bet jau minkštėti pradėjusį trynį, šalia kurio gali pasitaikyti ir vis dar skystesnio baltymo sluoksnis.
Vida Press nuotr./Virti kiaušiniai minkštu tryniu
Vida Press nuotr./Virti kiaušiniai minkštu tryniu
  • 8 min. – tiek virtas kiaušinis taip pat priskiriamas minkštai virtų kiaušinių kategorijai, bet trynio pakraščiuose jau formuojasi kietesnė konsistencija, padedanti išlaikyti tvirtą formą.
  • 10 min. – dėl matematiškai patrauklaus minučių kiekio, toks virimo būdas yra dažnai rekomenduojamas kaip kietai virto kiaušinio standartas.
  • 12 min. – trynio konsistencija tampa solidi, kaip ir baltymo, bet skonis išlieka lengvas ir toli gražu nekvepia taip, kaip pervirtas kiaušinis. Tokius kiaušinius įprasta naudoti salotoms ir kitiems patiekalams, kur reikia pjaustyto kiaušinio.
Vida Press nuotr./Salotos su virtais kiaušiniais
Vida Press nuotr./Salotos su virtais kiaušiniais

VIDEO: Du triukai su kiaušiniais, kuriuos verta žinoti

Skirtingi metodai tobulam virtam kiaušiniui

Virtuvės šefai per ilgą kulinarijos istoriją sugalvojo daug skirtingų metodų tam, ką jie vadina tobulai išvirtu kiaušiniu, gauti. Pavyzdžiui, šefas Hestonas Blumenthalis pataria sudėti kiaušinius į šaltą vandenį, kuris vos semia kiaušinius, o vandeniui vos ėmus virti – nukelti puodą į šoną ir palikti 6 minutėms.

Kad lengviau nuluptumėte kiaušinius, jau išvirusius juos 5 min. panardinkite į vandenį su ledukais.

„Tiesa, virimas paprastu būdu, sudedant kiaušinius jau į verdantį vandenį, turi vieną aiškų pliusą – dideliame karštyje baltymo membrana ne taip stipriai prilimpa prie lukšto sienelės, todėl kiaušinį lengviau nulupti. Jei visgi renkatės pradėti kiaušinius virti šaltame vandenyje, sėkmingesniam lupimo procesui pasitarnaus vanduo su ledukais, į kurį jau išvirtus kiaušinius pakanka panardinti 5 minutėms“, – sako B.Baratinskaitė.

O mažiau tampraus baltymo ir ne tokio biraus trynio efektą gausite, jei kiaušinius virsite ant lengvos ugnies. Intensyvų ir lėtą virimą galima derinti – iš pradžių kiaušinius panardinti į verdantį ir stipriai kunkuliuojantį vandenį, o po pusės minutės primažinti kaitrą ir taip virti kiaušinius pasirinktą laiką.

Vida Press nuotr./Kiaušiniai
Vida Press nuotr./Kiaušiniai

„Jei patys mėgstate arba šeimoje turite kremiškesnės kiaušinio tekstūros gerbėjų, verta išmėginti virimą garuose, kuris yra ne ką sudėtingesnis. Tereikia puodo su specialiu įdėklu virimui garuose arba nedidelio prikaistuvio ir pagal jo plotį tinkančio plieninio sieto, kuris galėtų kaboti virš verdančio vandens. Nors šis būdas dovanoja šilkinio švelnumo kiaušinio vidų, jį pasiekti bus kiek sunkiau dėl sudėtingesnio lupimo proceso“, – patirtimi dalijasi maisto gamybos ekspertė.

Triūso vertas rezultatas: kiaušiniai be lukšto

„O jei pavargote nuo rūpinimosi lukštais ir jų lupimu arba tiesiog norite prabangių namuose ruoštų vėlyvųjų pusryčių su populiariaisiais Benedikto kiaušiniais, suteikite šansą kiaušinių virimui be lukšto. Šis kiaušinių ruošimo būdas yra kiek sudėtingesnis ir reikalauja susikaupimo, bet rezultatas yra vertas triūso“, – sako B.Baratinskaitė.

Vida Press nuotr./Be lukšto verdami kiaušiniai
Vida Press nuotr./Be lukšto verdami kiaušiniai

Anot jos, kiaušinius be lukšto įprasta virti 2–3 minutes, nebent juos planuojama pakartotinai šildyti – atsižvelgiant į tai, virimo laikas turėtų šiek tiek sutrumpėti.

  • Gamindami tokio tipo virtus kiaušinius, užvirinkite vandenį dideliame puode ir maksimaliai sumažinkite kaitrą.
  • Tada į atskirą metalinį indelį (ar kepimo formelę arba samtį) įkulkite vieną kiaušinį. Tai atlikę, į vandenį įpilkite šaukštelį obuolių arba vyno acto ir keletu sukamųjų judesių jį išmaišykite po visą puodą.
  • Imkite indelį su skystu kiaušiniu ir lėtai supilkite jo turinį į vandenį. Po kelių minučių su kiaurasamčiu ištraukite virtą kiaušinį ir leiskite jam apdžiūti ant virtuvinio popieriaus.

Pasak B.Baratinskaitės, ruošiant kelis ir daugiau virtų kiaušinių be lukšto, svarbu palaikyti greitą tempą ir neleisti jiems atvėsti, nes visos geriausios be lukšto virto kiaušinio savybės atsiskleidžia, kol jis yra maloniai šiltas.

Vida Press nuotr./Be lukšto virti kiaušiniai su avinžirnių troškiniu
Vida Press nuotr./Be lukšto virti kiaušiniai su avinžirnių troškiniu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų