1. Cukinijas nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.
2. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite, supjaustykite juostelėmis.
3. Svogūną nulupkite, pakepinkite svieste.
4. Kai jis dailiai pagels, sumeskite daržoves ir dar šiek tiek pakepinkite, kol jos suminkštės. Žiūrėkite, kad neištižtų!
5. Atvėsintas daržoves sukrėskite į dubenį, suberkite visus sūrius, kaparėlius, masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais.
6. Kiaušinius labai gerai išplakite iki vientisos masės, plakinį sumaišykite su daržovėmis.
7. Omletą iš abiejų pusių gerai iškepkite karštuose riebaluose. Tiekite supjaustytą gabalėliais.
1. Švarius sausus špinatus pakepinkite svieste su petražolėmis bei porais. Gautą masę tolygiai paskleiskite ant nepridegančio kepimo indo dugno. Ant viršaus išdėliokite pomidorų griežinėlius.
2. Į indą įmuškite kelis kiaušinius, įpilkite grietinėlės (vienam kiaušiniui imkite 3 šaukštus), įberkite po žiupsnį maltų juodųjų pipirų bei druskos ir išplakite.
3. Plakinį supilkite ant daržovių, viršų apibarstykite tarkuotu parmezanu, šviežiai smulkintais svogūnų laiškais ir maždaug pusvalandžiui šaukite į 180°C karštumo orkaitę.
1. Svogūną nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste, kol dailiai apskrus. Žirnelius atšildykite ir gerai nuvarvinkite. Špinatus nuplaukite ir susmulkinkite. Kiaušinius šakute arba specialia šluotele labai gerai išplakite iki vientisos masės, bet žiūrėkite, kad plakinys nesuputotų, nes iškepęs omletas sukris.
2. Į kiaušinių plakinį sumeskite špinatus ir žirnelius, atvėsintus apkeptus svogūnus, viską pagardinkite druska, pipirais, supilkite grietinėlę ir dar sykį išplakite.
3. Storos kepimo formos dugną ištepkite riebalais, supilkite kiaušinių plakinį, ant viršaus berkite tarkuoto sūrio ir kepkite orkaitėje, kol omletas dailiai parus. Tiekite supjausčiusi trikampėliais, su šviežiais pomidorais.
1. Prieš kepdami frittata, iš pradžių pasiruoškite visas naudojamas daržoves ir kumpį. Svogūną susmulkinkite mažais gabalėliais. Kuo smulkiau sukapokite česnaką, špinatus. Pievagrybius perpjaukite į keturias dalis, o ketvirčius supjaustykite plonais griežinėliais. Kumpį susmulkinkite mažais kvadratėliais.
2. Į keptuvę supilkite alyvuogių aliejų ir įkaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Suberkite smulkintą svogūną ir pakepinkite apie 4 min., kol suminkštės ir taps gražios aukso spalvos. Tuomet į keptuvę suberkite kapotą česnaką, paruoštus pievagrybius ir kumpio kubelius ir pakepinkite dar apie 5 min., kol pievagrybiai suminkštės ir gražiai apskrus. Galiausiai suberkite smulkintus špinatų lapus. Maišydami pakepinkite maždaug minutę, kol špinatai suminkštės ir praras savo formą.
3. Išimkite daržoves iš keptuvės, perdėkite į lėkštę ir atvėsinkite.
4. Pasiruoškite kiaušinių plakinį. Dubenyje šakute energingai išplakite kiaušinius. Sumaišykite juos su puse tarkuoto sūrio, džiovintų itališkų žolelių mišiniu, druska ir pipirais.
5. Daržovėms atvėsus, prieš jas įmaišydami į kiaušinių plakinį, įjunkite orkaitę ir nustatykite 180 °C temperatūrą, „Grill“ funkciją ir kaitinimą iš viršaus. Taip pat kepuvėje įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus.
6. Tik tuomet, kai keptuvėje aliejus bus įkaitęs, atvėsusį kepintų daržovių ir kumpio mišinį įmaišykite į kiaušinių plakinį. Paruoštą masę nedelsiant supilkite į įkaitintą 22 cm skersmens keptuvę su nuimama rankena ar be rankenos. Ugnį sumažinkite ir ant silpnos ugnies kepkite apie 5–7 min., kol kiaušinių masė po truputį ims tirštėti. Su mentele patikrinkite, ar apačia jau iškepusi. Stebėkite, ar ji nepradės svilti. Pajudinkite keptuvę ir įsitikinkite: jeigu matote, kad itališko omleto viršus jau tvirtesnis (t. y. nėra visiškai skystas, bet dar nėra ir tvirtas), nuimkite keptuvę nuo ugnies.
7. Apibarstykite itališko omleto viršų likusia sūrio dalimi. Jeigu naudojate keptuvę su nuimama rankena, nuimkite ją. Dėkite keptuvę į iki 180 °C įkaitintą orkaitę, nustatę „Grill“ funkciją ir kaitinimą iš viršaus. Kepkite apie 5 min., kol omleto viršus gražiai apskrus. Išjunkite orkaitę ir leiskite kepiniui kelias minutes pastovėti. Tuomet išimkite ir patiekite.
8. Frittata gali būti valgoma tiek šilta, tiek šalta. Patiekite ją ant stalo su visa keptuve, pjaustykite trikampio formos gabalėliais ir išdalinkite į lėkštes.
Skanaus!
Frittata gamino, ragavo ir aprašė Asta Černė
Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: itališkas omletas („frittata“)
1. Šiek tiek atšildytą tešlą išlankstykite ir tieskite į ugniai atsparų indą. Visą lakštą subadykite šakute, uždenkite kepimo popieriumi, priberkite žirnių arba pupelių ir 225ºC karštumo orkaitėje kepkite 15 min.
2. Žiedinius kopūstus ir brokolius išskirstykite žiedynėliais, papriką, išėmę sėklas, supjaustykite kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, sudėkite paruoštas daržoves, įpilkite šlakelį vandens, uždenkite ir ant nedidelės ugnies troškinkite 15 min.
3. Indą su apkepusia tešla ištraukite iš orkaitės, išberkite žirnius ar pupeles, nuimkite popierių ir sudėkite troškintas daržoves. Ant viršaus supilkite kiaušinus, išplaktus su grietinėle ir prieskoniais.
4. Omletą 30–40 min. kepkite 180ºC karštumo orkaitėje. Skanu valgyti karštą su šviežių daržovių salotomis ir mėgstamu padažu.
1. Kiaušinius išplakite su pienu.
2. Sukrėskite grietinę, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų bei druskos.
3. Maišydama suberkite miltus ir plakite masę šakute, kol ji taps vientisa. Įmaišykite smulkintus šviežius žalumynus.
4. Morkas nuskuskite, nuplaukite ir sutarkuokite šiaudeliais. Atšildytus žirnelius gerai nuvarvinkite.
5. Keptuvėje įkaitinkite gabalėlį sviesto. Sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol jis taps aukso spalvos. Sudėkite morkų šiaudelius, žirnelius ir porą minučių patroškinkite.
6. Sausoje gerai įkaitintoje keptuvėje iškepkite du omletus (kepkite iš abiejų pusių po 2–3 minutes).
7. Ant kiekvieno omleto uždėkite po kelis šaukštus troškintų morkų bei žirnelių, ant viršaus užberkite po kelis žiupsnelius tarkuoto parmezano ir susukite ritinėlius.
8. Dėkite juos į karštus riebalus ir dar porą minučių pakepkite. Tiekite perrištus svogūnų laiškais su šviežiais pomidorais.
1. Morkas supjaustykite smulkiais kubeliais, iš marinato išgriebtus žirnelius gerai nuvarvinkite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Į dubenį suberkite miltus, užplikykite puse kiekio užvirintos grietinėlės, gerai išsukite.
2. Kai masė kiek pravės, įmuškite kiaušinius, dar sykį gerai išsukite. Supilkite likusią grietinėlę ir maišykite, kol masė taps vientisa.
3. Supilkite į sviestu išteptą kepimo indą. Ant viršaus suberkite morkas, konservuotus žirnelius.
4. Dėkite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 minučių (nevarstykite orkaitės durelių).
5. Ištraukę apibarstykite tarkuotu parmezanu ir vėl pašaukite į karštą orkaitę. Kepkite, kol sūris išsilydys ir dailiai apskrus. Puoškite šviežiais prieskoniniais žalumynais.
1. Į dubenį įmuškite kiaušinius ir išplakite iki putų. Suberkite smulkintas mėtas. Pagardinkite druska ir pipirais.
2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, pakaitinkite, kol suputos, tada supilkite plaktus kiaušinius, tolygiai paskirstykite judindami keptuvę. Kepkite ant vidutinės ugnies 3–4 minutes.
3. Per tą laiką sutarkuokite sūrį ir pabarstykite omletą. Kepkite dar 2–3 minutes, kol sūris išsilydys. Kilstelėję vieną keptuvės kraštą perlenkite omletą pusiau ir leiskite jam nuslysti į lėkštę. Padalykite pusiau ir dalį perdėkite į antrą lėkštę.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Į dubenį sudėkite kiaušinius, druską ir pipirus. Viską gerai išplakite elektriniu plaktuvu. Sudėkite smulkiai tarkuotą sūrį ir dar kartą išplakite.
- Špinatus nuplaukite ir gerai nusausinkite. Galite tiesiog stipriai rankomis suspausti, tarsi išgręžti.
- Špinatus supjaustykite, sudėkite į kiaušinio plakinį ir gerai išmaišykite.
- Papriką supjaustykite smulkiais kubeliais.
- Kepimo formą patepkite sviestu. Ant jos dugno paskleiskite pusę paprikos kubelių, tuomet sudėkite visą špinatų ir kiaušinių masę, tolygiai paskirstykite ir užberkite likusius paprikos kubelius. Ant viršaus užberkite šiek tiek tarkuoto sūrio.
- Kepkite 180 C laipsnių orkaitėje apie 35 min., arba kol ompletas gražiai apskrus ir taps standus. Patiekite iš karto.
Jei šio omleto iš kart nesuvalgysite – galite ji pašildyti mikrobangų krosnelėje arba valgyti ir šaltą.
1. Kiaušinius išplakite su pienu, tarkuotu sūriu, miltais bei prieskoniais.
2. Suberkite į kiaušinių plakinį smulkintus žalumynus – špinatus ir svogūnų laiškus. Gerai išmaišykite ir supilstykite į keksiukų formeles. Ant viršaus išdėliokite riekelėmis pjaustytus pomidoriukus, o jei norite – ir baltos duonos kubelius.
4. Kepkite iki 150 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15–25 min.
1. Porus ir svogūnų laiškus supjaustykite, tuomet viską kelias minutes patroškinkite keptuvėje su lašeliu alyvuogių aliejaus.
2. Kiaušinius ir pieną išplakite bei pagardinkite prieskoniais.
3. Sūrį supjaustykite mažais kubeliais ir suberkite jį kartu su porais, smulkintais špinatais ir svogūnų laiškais į kiaušinių plakinį.
4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, supilkite paruoštą mišinį ir pakepinkite apie 5 minutes. Omletą pašaukite į įkaitintą orkaitę bei kepkite tol, kol susiformuos auksinė plutelė.
1. Iki aukštos temperatūros įkaitinkite keptuvę, ištirpinkite sviestą bei įplakite du kiaušinius.
2. Kai kiaušiniai pradės trauktis, įdėkite grietinės ir toliau maišykite.
3. Ingredientams susijungus į vientisą masę, sudėkite špinatus, druską, pipirus bei smulkintą muskato riešutą.
4. Paruoštas patiekalas patiekamas su šildyta juodos duonos riekele.
Pastaba: jums reikės keptuvės, kurią galima dėti į orkaitę.
1. Supjaustykite pomidorus ketvirčiais. Pašalinkite lapinių kopūstų kietus stiebus.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
3. Berkite pomidorus į keptuvę su gabalėliu sviesto, pabarstykite druska, pipirais ir porą minučių patroškinkite. Tuomet sudėkite lapinius kopūstus, dar porą minučių pakepkite, kol kopūstai suglebs.
4. Nukelkite keptuvę nuo kaitros, įmuškite kiaušinius, stengdamiesi, kad tryniai nesuirtų, keliose vietose padėliokite grietinės, ant viršaus tolygiai patrupinkite fetos ir dėkite į orkaitę 15–20 min. – kol kiaušiniai bus iškepę, bet dar apyskysčiu tryniu.
5. Valgykite iškart – iš keptuvės, iš lėkščių ar užsidėję ant šviesios pakepintos duonos.
1. Nuo pupų nulupkite luobeles, salierų lapkočius nuplaukite.
2. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite supjaustytus salierų lapkočius, pupas ir kumpį.
3. Kumpį su salierais sudėkiteį du karščiui atsparius gilius indelius, įmuškite po kiaušinį, pabarstyti pipirais (galima – ir druska). Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Įkaitintinkite keptuvę ir įpilkite aliejaus.
2. Dėkite griežinėliais pjaustytas paprikas ir įmuškite į jas kiaušinius.
3. Pagal skonį užberkite prieskonių ir kepkite ant mažos ugnies. Užpilkite ant kiaušinio šiek tiek karšto aliejaus iš keptuvės, kad viršus gerai iškeptų.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė