Ilgi cukinijų „makaronai“ fritatai suteiks lengvumo ir spalvų, o rūkytos šoninės gabalėliai neliks nepastebėti vyriškosios valgytojų stalo pusės. Tad kol gamta lepina mus gerais orais, gausiu šviežių daržovių derliumi ir lėtesniais nei rudenį rytais (vien ko vertos tuštutėlės miestų gatvės!), pasilepinkime ypatingais vasaros pusryčiais!
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 C.
2. Pieną užkaiskite, polentą suberkite į karščiui atsparų dubenį. Kai pienas užvirs, juo pamažu užpilkite polentą: pilkite dalimis, kiekvieną kartą gerai išsukant, kad polenta nesušoktų į kietus gumulus.
3. Įmaišykite kiaušinius ir pusę kiekio tarkuoto sūrio, pagardinkite druska ir pipirais, ir gerai viską išsukite. Pabaigoje sudėkite cukinijas ir išmaišykite.
4. Išverskite masę į gilią didelę keptuvę (tinkančią dėti į orkaitę) arba kepimo skardą (arba į individualias mažas keptuves ar formeles). Ant viršaus klokite šoninės gabalėlius, sudėkite pomidorus, viską pabarstykite likusiu tarkuotu sūriu ir pašlakstykite aliejumi.
5. Kepkite 15 minučių arba kol viršus gražiai apskrus, ir fritata bus iškepusi. Patiekite iškart, su žaliomis salotomis.
1. Svogūną nulupkite ir supjaustykite, pomidorą susmulkinkite. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite svogūnus ir kepinkite, kol lengvai apskrus.
2. Įmuškite kiaušinius. Maišydami kepkite ant vidutinės ugnies. Užberkite smulkinto pomidoro ir fetos, pagardinkite pipirais. Kepkite, kol sūris išsilydys.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Kiaušinius išplakite su pienu, tarkuotu sūriu, miltais bei prieskoniais.
2. Suberkite į kiaušinių plakinį smulkintus žalumynus – špinatus ir svogūnų laiškus. Gerai išmaišykite ir supilstykite į keksiukų formeles. Ant viršaus išdėliokite riekelėmis pjaustytus pomidoriukus, o jei norite – ir baltos duonos kubelius.
4. Kepkite iki 150 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15–25 min.
1. Kepimo formą ištepkite sviestu.
2. Kiaušinius šluotele išplakite su jogurtu, pienu ar grietinėle ir druska.
3. Supjaustykite daržoves. Cukinijas su šparagais aš apkepu keptuvėje, kad šiek tiek suminkštėtų. Smulkiai supjaustykite petražoles ir svogūnų laiškus. Viską sudėkite į kiaušinio plakinį ir išmaišykite. Masę supilkite į kepimo formą. Apibarstykite sūriu.
4. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 20–30 min.
- Džiovintus pomidorus 10 minučių pamerkite į šaltą virintą vandenį. Išgriebusi nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite juostelėmis.
- Nuplautus pievagrybius susmulkinkite, porą supjaustykite griežinėliais. Morkas nuskuskite, nuplaukite, perpjaukite išilgai pusiau, supjaustykite plonomis riekelėmis. Kumpio riekeles kelias minutes paskrudinkite sausoje gerai įkaitintoje keptuvėje.
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto. Suberkite smulkintus porus ir maišydama kepinkite apie minutę. Sudėkite smulkintas morkas ir kepinkite, kol jos kiek suminkštės. Nukelkite nuo ugnies.
- Keturis keraminius indelius ištepkite sviestu, į kiekvieną po lygiai įdėkite džiovintų pomidorų. Pabarstykite tarkuotu parmezanu. Įkrėskite po kelis šaukštus kepintų daržovių, pabarstykite likusiu parmezanu ir smulkintais krapais. Į kiekvieną dubenėlį įtieskite po porą skrudinto kumpio riekelių, įmuškite po du kiaušinius. Pabarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15–20 min. Puoškite šviežiais šalavijų lapeliais.
- Įkaitinkite keptuvę su aliejumi, įmuškite kiaušinius.
- Pabarstykite sumac prieskoniais, druska, pipirais.
- Uždenkite keptuvę ir palikite kepti ant nedidelės ugnies.
- Jei nemėgstate skysto kiaušinio, kepkite iki kietesnio vidurio, nors norint teisingos kiaušinienės, reikėtų kepti mažau.
- Kol kepa, nuskuskite agurkus, supjaustykite juostelėmis ir užmalkite sezamo sėklų.
- Kiaušiniai iškepti. Dėkite viską į lėkštę, dar kartą užmalkite sezamo sėklų per visą lėkstę ir megaukitės marokietiška kiaušiniene.
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
- Atsiplėškite maistinės plėvelės kvadratą ir ją įtieskite į puodelį/plastikinį indelį/dubenėlį...
- Užberkite smulkintų žalumynų/svogūniukų...
- Užvirkite didesnį puodą su vandeniu. Vandens turėtų būti apie 5 cm aukščio, kad nepasidėtų verdami kiaušiniai ant dugno...
- Uždėkite po gabalytį sviesto į dubenėlius su plėvele, arba šiek tiek kokoso aliejaus (nebūtinai; viskas pavyko ir be to). Įkulkite po kiaušinį į plėvele išklotus dubenėlius, plėvelės kraštus suimkite ir suriškite siūlu, ar tiesiog gerai užsukite...
- Į užvirusį vandenį puode dėkite plėvele susuktus lauknešėlius taip, kad dangčiu prispaustumėte lauknešėlių galus, ir jie laikytųsi bei taip virtų...
- Virkite apie 10-12 minučių, arba kol pabals baltymas. Nepervirkite.
- Sugriebkite lauknešėlių kraštelius ir atidenkite puodo dangtį. Lauknešėlius atidarykite ir kiaušinius išverskite ant špinatų lapų, ant žalių salotų lapų ar ant apskrudintais krašteliais juodos duonos riekės... Pabarstykite druska ar pipiriukais...
Receptas iš tinklaraščio KEISTAI PAPRASTA
- Svogūną susmulkinkite ir suberkite į keptuvėje įkaitintą aliejų.
- Kiek pakepinę, dėkite smulkiais kubeliais supjaustytus saulėje džiovintus pomidorus.
- Kepkite vis pamaišydami.
- Kol keps, pasiruoškite kiaušinius – baltymus atskirkite nuo trynių.
- Į trynius įberkite maltos aitriosios paprikos ir baziliko. Išmaišykite.
- Į baltymus įberkite druskos ir plakite, kol susidarys standžios putos.
- Patarimas: jei svogūnai ir pomidorai iškeps greičiau, nei pasiruošite kiaušinius, tiesiog nukelkite juos nuo ugnies.
- Ant kepintų svogūnų ir pomidorų masės supilkite trynius ir plaktus baltymus.
- Sumažinkite ugnį ir, lėtai maišydami, kepkite, kol gražiai apskrus.
Receptą atsiuntė Gintarė
1. Pirmiausia pasiruošite salierus. Į litrinį stiklainį pilkite actą, vandenį, druską, cukrų ir uždengę dangteliu pakratykite, kol druska ir cukrus ištirps. Tada į stiklainį suberkite salierus ir palaikykite šaldytuve bent valandą.
2. Kietai išvirkite kiaušinius (arba naudokite turimus jau išvirtus) ir supjaustykite kubeliais.
3. Paruoškite mišrainę: į dubenį berkite kiaušinius, 2–3 valg. šaukšt. marinuotų salierų gabalėlių, berkite svogūno kubelius, dėkite majonezo, garstyčių, berkite druskos ir pipirų bei ragaukite, ar nieko netrūksta.
4. Dėkite ant patinkančios duonos riekelių ir gausiai pabarstykite šviežiomis žolelėmis.
1. Kiaušinius kietai išvirkite, įmeskite į šaltą vandenį, kad atvėstų. Atvėsusius nulupkite, perpjaukite išilgai perpus ir iš baltymų puselių išimkite trynius. Baltymų puseles išdėliokite didelėje lėkštėje.
2. Pagaminkite įdarą: trynius dėkite į dubenį, į jį suberkite ir kubeliais supjaustytą avokadą, labai gerai sutrinkite iki vientisumo – tam pravers elektrinis trintuvas.
3. Į trynių-avokadų masę dėkite jogurtą, garstyčias, pilkite actą, berkite druską ir gerą žiupsnį pipirų. Labai gerai išmaišykite.
4. Baltymų puseles pripildykite įdaru (estetams ir vėl pravers konditerinis švirkštas), pabarstykite kapotais laiškiniais česnakais. Atvėsinkite kiaušinius šaldytuve 1–2 val. Ilgiau nelaikykite, nes įdaras ims juoduoti.
5. Prieš tiekiant kiaušinius apibarstykite smulkiai kapotais svogūnų laiškais ar laiškiniais česnakais.