► Prieš stiprią šviesą
Jeigu šviežius kiaušinius palaikysite prieš stiprią šviesą, galite pamatyti trynį. Jis turėtų būti kiaušinio viduryje. Bukajame kiaušinio gale galima įžiūrėti ir oro tarpą. Atminkite, kuo jis mažesnis, tuo kiaušinis šviežesnis. Senstant jam, oro tarpas darosi didesnis, o trynys teliūskuojasi į visas puses.
► Perskelkite kiaušinį
Tai vienas paprasčiausių būdų patikrinti kiaušinio šviežumą. Perskelkite jį ir stebėkite, kaip atrodo trynys ir baltymas. Jeigu trynys iškilas ir apgaubtas standaus baltymo – kiaušinis šviežias. Jeigu baltymas pavandenijęs ir praradęs formą, trynys nestandus, išsiliejęs, vadinasi, kiaušinis nelabai tinkamas vartoti.
► Supurtykite kiaušinį
Jeigu purtydamos girdite garsius kliuksėjimus, vadinasi, oro tarpas kiaušinyje jau pasiekė maksimumą ir baltymas tapo vandeningas. Toks kiaušinis negali būti vadinamas šviežiu.
► Panardinkite į vandenį
Jeigu turite laiko, panardinkite kiaušinį į šaltą sūdytą vandenį (0,5 l vandens reikia 3 valg. š. druskos). Šviežias (t. y. 1–6 dienų) bus indo dugne, o jei kiaušinis iškils į paviršių, tuomet jis jau sugedęs.
► Išvirkite kiaušinį
Jeigu neapsižiūrėjote ir išvirėte kiaušinį, dėl kurio šviežumo nesate tikra, yra dar vienas paprastas būdas patikrinti. Pabandykite nulupti jį: šviežias lupsis kur kas sunkiau nei senesnis.
► Atkreipkite dėmesį į lukštą
Jeigu kiaušinio paviršius matinis – tuomet jis šviežias, mat blizgus, melsvo atspalvio lukštas dažniausiai būdingas senam kiaušiniui.
► Ir dar šis tas
Patariama kiaušinius laikyti šaldytuve smailiu galu žemyn ir prieš vartojimą būtinai nuplauti. Be to, geriausia juos suvalgyti iki 28 jų dienos.