Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė, vištienos „Kekava“ ambasadorė Kristina Pišniukaitė sako, kad baimė gaminti kiniškus patiekalus namie yra visiškai nepagrįsta – jiems paruošti skaniai pakanka turėti porą neįprastų padažų, kurie šiandien yra lengvai įsigyjami bene visose parduotuvėse.
„Dažnas galvoja, kad kiniški patiekalai namuose – misija neįmanoma, todėl dažniau renkasi skanauti šių patiekalų restorane. Bet iš tiesų tai labai paprasta, reikia tik nusipirkti kelis rečiau mūsų namuose sutinkamus padažus, kurie tikrai neprapuls, jei mėgstate sūru–saldu kombinaciją ir rytietiškus vėjus. Kad kinų patiekalas būtų skanus, rinkitės kokybišką mėsą, šviežutėles traškias daržoves ir, žinoma, nepraleiskite tų kelių kertinių aspektų – kokybiško sojos padažo, ryžių acto ir skrudintų sezamų aliejaus“, – sako K.Pišniukaitė.
Pasak maisto tinklaraščio autorės, ruošiant kinišką vištieną visai nesvarbu, kad visi ingredientai, išskyrus padažus bei prieskonius, būtų vietiniai – iš Lietuvos ar kaimyninių valstybių. Kilmės šalis visai nėra svarbi, jei pasirenkamas sveikiausias įmanomas produktas.
„Daugelis mano, kad, pavyzdžiui, tik lietuviška vištiena yra sveikiausia. Tai nėra tiesa – svarbu ne kur, o kaip yra auginta vištiena. Renkantis vištienos produktus būtina atkreipti dėmesį į tai, ar nebuvo gydyta antibiotikais. Tiesa, Europos Sąjungos reglamentas leidžia vištieną gydyti antibiotikais, tačiau Lietuvos rinkoje jau yra vištienos, kuri yra auginta visiškai nenaudojant antibiotikų – tai reiškia, kad ji per visą savo augimo laikotarpį nesusirgo ir neprireikė jos gydyti šiais vaistiniais preparatais. Tokia mėsa tikrai yra sveikesnė už tą, kuri galimai gavo antibiotikų“, – teigia Kristina.
Šįkart tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė dalijasi kiniškos vištienos su brokoliais receptu – išbandykite!
4 porcijoms reikės:
Vištienai ir marinatui:
- 3 vištienos filė „Kekava“ gabalėlių;
- 1 a. š. rudojo cukraus;
- 2 a. š. krakmolo;
- 1 v. š. sojos padažo;
- druskos, pipirų.
Padažui:
- 50 g sojos padažo;
- 2 v. š. rudojo cukraus;
- 4 skiltelių česnako;
- 2 v. š. miltų;
- 1 v. š. ryžių acto;
- 2 v. š. skrudintų sezamų aliejaus.
Papildomai:
- ryžių;
- 1 nedidelio brokolio;
- 1 paprikos;
- 1 morkos;
- sezamo sėklų;
- aliejaus kepimui;
- 100 ml vandens;
- 1 žaliosios citrinos.
Gaminame:
- Sumaišome visus marinatui skirtus ingredientus ir sumaišome su kubeliais pjaustyta „Kekava“ vištiena. Leidžiame marinuotis apie valandą.
- Paruošiame daržoves: brokolius supjaustome ir apverdame 2–3 minutes, šiaudeliais supjaustome papriką ir morką.
- Paruošiame padažą – sumaišome visus padažui reikalingus ingredientus.
- Keptuvėje įkaitiname aliejų ir sudedame vištieną, supilame jos marinatą ir pusę padažo. Kepame, kol vištiena iškepa.
- Prie vištienos beriame visas daržoves, supilame likusią pusę padažo ir 100 ml vandens.
- Kepame maišydami dar 2–3 minutes, kol padažas sutirštėja.
Pabarstome sezamų sėklomis ir patiekiame su ryžiais (aš virtus ryžius gardinau keptu kiaušiniu, sezamų aliejumi ir soja) ir žaliosios citrinos ketvirčiu.