„KitchenJulie“ receptas: migdolinė rabarbarų ir abrikosų tarta

Šios rabarbarų-abrikosų tartos idėja į galvą man šovė ėmus mąstyti apie sezoninius receptus. Be to, tuo metu kaip tik buvau išsiilgusi sodrių kepinių, tad šis pyragas su migdolais ir tešloje, ir įdare buvo pats tas. Turtingo skonio, sodrus, su šiek tiek rūgštelės įdare. Tiesiog tobulas vėsesniems vakarams.
Julija Steponavičiūtė ir jos kepta tarta
Julija Steponavičiūtė ir jos kepta tarta / Julijos Steponavičiūtės, asmeninio albumo nuotr.

Beje, šis kepinys labai lengvai keičiamas, mat įdarui galite naudoti tokias uogas ir/ar vaisius, kokius tik norite. Tiesa, siūlyčiau maišyti rūgštesnius ir saldesnius, tarkime, persikus ir vyšnias ar slyvas. Ir nors pyragas ne iš lengvųjų, net nedidelis gabalėlis tikrai patenkins saldumo poreikį.

Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Migdolinė rabarbarų ir abrikosų tarta
Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Migdolinė rabarbarų ir abrikosų tarta

Ingredientai (24 cm pyragui):

tešlai:

  • 100 g maltų migdolų (ar migdolų miltų);
  • 120 g miltų;
  • 100 g sviesto;
  • 80 g nerafinuoto rudojo cukraus;
  • 1 kiaušinio trynys;
  • 1 valg. šaukšt. šalto vandens;
  • nemažas žiupsnis druskos.

rabarbarų-abrikosų įdarui:

  • 100 g šviežių rabarbarų;
  • 7 vidutiniai abrikosai;
  • 120 g nerafinuoto rudojo cukraus;
  • 3 kiaušiniai
  • 50 g grietinėlės;
  • 120 g maltų migdolų (ar migdolų miltų).

Gaminimas:

1. Paruoškite tešlą. Dideliame dubenyje sumaišykite migdolų ir paprastus miltus, cukrų ir druską. Suberkite šiuos ingredientus į elektrinį maišytuvą, sudėkite kubeliais susmulkintą sviestą ir labai trumpam įjunkite kombainą – tegul iš ingredientų susiformuoja drėgni trupiniai (jei neturite kombaino, šį procesą galite atlikti ir rankomis, trindami miltus ir sviestą pirštų galiukais).

2. Perkelkite gautus trupinius į dubenį, supilkite trynį ir vandenį ir suminkykite nedidelį tešlos rutulį. Apsukite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą 20 min.

3. Paruoškite įdaro užpilą. Paplakite šluotele kiaušinius, supilkite grietinėlę, suberkite maltus migdolus. Atidėkite.

Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Tartos įdaras
Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Tartos įdaras

4. Išimkite tešlą iš šaldytuvo. Iškočiokite tešlą ant kepimo popieriaus ir klokite kartu su popieriumi ant kepimo formos dugno. Tik įsitikinkite, kad iškočiojote tiek, kad gautumėte maždaug 4 cm aukščio kraštelius.

5. Subadykite tešlos pagrindą šakute ir dėkite į šaldytuvą 15 min.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių (arba iki 160 laipsnių, jei naudojate režimą su „vėjeliu“). Kai orkaitė įkais, dėkite kepimo formą su pagrindu ir kepkite apie 15 min. Tada išimkite iš orkaitės ir leiskite kiek pravėsti.

7. Ratu iš kraštų sudėliokite abrikosų puseles (žinoma, be kauliukų), o per vidurį – supjaustytus rabarbarų stiebus. Ant viršaus pilkite pasigamintą įdaro užpilą. Pabarstykite viršų trupučiu rudojo cukraus ir dėkite į orkaitę kepti – tam prireiks 30–35 min.

8. Leiskite kiek atvėsti prieš perkeliant į lėkštę. Patiekite šiltą arba jau atvėsusį.

Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Migdolinės rabarbarų ir abrikosų tartos gabalėlis
Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Migdolinės rabarbarų ir abrikosų tartos gabalėlis

Šis receptas – iš tinklaraščio Kitchenjulie.com, kurio autorė – Julija Steponavičiūtė, viena žinomiausių lietuvių manekenių, sėkmingai dirbanti ir Lietuvoje, ir užsienyje. Savo asmeniniame tinklaraštyje Julija dalijasi kasdieniais nuotykiais virtuvėje. Ji nėra nei veganė, nei vegetarė, tad svarbiausias jos siekis – išlaikyti protingą pusiausvyrą tiek mityboje, tiek iš dalies beprotiškame savo gyvenime. Julija kartkartėmis pasidalija savo receptais ir su 15min skaitytojais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų