Nors galėtumėte pagalvoti, jog dėl sveikesnės mitybos šį troškinį tiekiu su rudaisiais, laukiniais ryžiais, tačiau iš tiesų mano namuose jį lydi balti basmati ryžiai, esu taip įpratusi, man jie geriausiai su šiuo troškiniu dera.
Patiekdama jau išvirusį troškinį, jį dar pagardinu avokado riekelėmis, skiltele žaliosios citrinos, šviežiais jalapeno pipirais, kalendromis, kartais pridedu ir kokį šaukštą natūralaus jogurto. Tiesa, jei raudoną mėsą vartojate dar ir dėl to, kad norite gauti daugiau geležies, pieno produktų verčiau atsisakykite, nes jie geležies įsisavinimą sulėtins.
Ingredientai:
- 500 g maltos jautienos (aš naudojau sausai brandintą);
- 600 g pomidorų tyrės;
- 1 vidutinė morka;
- 1/2 saldžiosios paprikos;
- 1 saliero stiebas;
- 1 didesnis svogūnas;
- 3 česnako skiltelės;
- 1 skardinė (400 g) raudonųjų pupelių;
- 1 skardinė (400 g) juodųjų pupelių;
- 20 g juodojo šokolado;
- 1 arbat. šaukš. rudojo cukraus;
- 1 jalapeno pipiras;
- keli lauro lapai;
- 1 čili pipiras ar 1/2 arbat. šaukš. kajeno pipirų;
- 4 arbat. šaukš. maltos raudonosios paprikos;
- 1/2 arbat. šaukš. kumino;
- 1/2 arbat. šaukš. pankolio sėklų;
- 1 arbat. šaukš. kario miltelių;
- 1/2 žaliosios citrinios (laimo) sulčių;
- druskos pagal skonį;
- patiekimui: šviežių kalendrų, žaliosios citrinos, natūralaus jogurto ar grietinės;
- patiekimui: išvirtų basmati ryžių.
Gaminimas:
1. Smulkiai supjaustykite svogūną, česnaką, papriką, saliero stiebą. Berkite į didelę keptuvę su trupučiu įkaitinto aliejaus, kepinkite, kol suminkštės, o tada perdėkite į didelį puodą.
2. Dėkite į keptuvę maltą jautieną, kepinkite, kol paruduos (nepilkite daugiau aliejaus), perdėkite į puodą su apkeptomis daržovėmis.
3. Suberkite į puodą ir prieskonius, supilkite pomidorų tyrę, sudėkite lauro lapus, cukrų, įpilkite stiklinę vandens ir užvirkite.
4. Sumažinkite karštį ir virkite 30 min. Tuomet sudėkite pupeles ir truputį druskos, suberkite pasmulkintą šokoladą, uždenkite puodą ir dar virkite apie 45–60 min. Jei troškinys darosi per tirštas, galite įpilti dar vandens. Pasūdykite, jei trūksta druskos.
Šis receptas – iš tinklaraščio Kitchenjulie.com, kurio autorė – Julija Steponavičiūtė, viena žinomiausių lietuvių manekenių, sėkmingai dirbanti ir Lietuvoje, ir užsienyje. Savo asmeniniame tinklaraštyje Julija dalijasi kasdieniais nuotykiais virtuvėje. Ji nėra nei veganė, nei vegetarė, tad svarbiausias jos siekis – išlaikyti protingą pusiausvyrą tiek mityboje, tiek iš dalies beprotiškame savo gyvenime. Julija kartkartėmis pasidalija savo receptais ir su 15min skaitytojais.