Troškinys Ropa Vieja
Seni skudurai – vienas populiariausių kubietiškų patiekalų. Gaminamas iš plėšytos jautienos, kiaulienos arba avienos, priklausomai nuo regiono ir virėjo užgaidų, Ropa Vieja – tai sultingas, aromatingas ir sotus troškinys, tinkamas tiek saulėtuose Karibuose, tiek lietingoje Lietuvoje.
„Nesvarbu, iš kokios mėsos gaminsi Ropa Vieja: svarbiausias ingredientas čia – meilė“, – šypsosi abuela (isp. senelė) Josefina, rodydama man, kaip smulkinti česnakus ir kaip paruošti pipirų ir baltojo vyno padažą.
Ropa Vieja gaminimas kartu su trimis moterų kartomis Kubos Trinidado senamiestyje man tapo vienu ryškiausių kelionės akcentų. Norite paskanauti kubietiškų Senų skudurų? Atsiraitokite rankoves!
Ingredientai:
- Jautienos arba kiaulienos išpjova;
- pusė svogūno;
- raudonoji paprika;
- 5–6 česnako skiltelės;
- 3 šaukštai sviesto (tiks ir alyvuogių ar kitas aliejus);
- 3 šaukštai pomidorų piurė;
- 1 stiklinė baltojo vyno;
- 1 šaukštelis druskos.
Gaminimas:
1. Įdėkite mėsą į verdantį vandenį su druska (pasak senelės Josefinos, galima naudoti ir sultinį), tuomet palikite lėtai virti. Kiaulienai prireiks maždaug pusantros valandos, jautienai – dviejų.
2. Išvirtą mėsą smulkiai suplėšykite šakute.
3. Keptuvėje pakepinkite smulkintus svogūnus, papriką ir česnaką, tuomet supilkite vyną ir pomidorų piurė, galiausiai į keptuvę suverskite mėsą. Troškinkite 15–20 minučių.
4. Garnyrui patiekite ryžių arba pupelių bei šviežių daržovių.
A provecho!
Plantanų traškučiai
Vienintelis už cukranendres ir tabaką populiaresnis augalas Kuboje – tai plantanas, į bananą panašus vaisius, naudojamas kiekvieno kubiečio virtuvėje. „Jei neturi plantanų, gali naudoti ir bananus, nors plantanai traškučiams kur kas tinkamesni. Tačiau svarbiausia – druska ir česnakai“, – šypsosi tia (isp. teta) Omaida, nediduko svečių namelio Guardalavaca paplūdimyje savininkė.
Plantanų traškučiai – kur kas sveikesnis ir skanesnis užkandis nei tradiciniai bulvių čipsai.
Ingredientai:
-
4–5 plantanai arba bananai;
-
aliejaus;
- druskos.
Gaminimas:
1. Supjaustykite plantanus arba bananus plonomis riekelėmis ir dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Vienai pusei apskrudus, apibarstykite druska ir apverskite. Traškučiai turėtų apskrusti per 6–8 minutes. Norite aktyvesnio skonio? Pasinaudokite tetos Omaidos receptu ir kepindami bananus pridėkite smulkinto česnako!
Hemingway'aus kardžuvės steikas
Kuba – neįtikėtinai kontrastinga sala: rytuose į mėlynas savanas leidžiasi tropiniais miškais apaugusios kalvos, vakaruose dominuoja tabako ir cukranendrių plantacijos, o Kubos pietūs – tai melancholiški maži žvejų kaimeliai, išsibarstę palei turkio mėlynumo Karibų jūrą. Nenuostabu, jog pajūryje populiariausi žuvies, krevečių ir omarų receptai.
Vienas labiausiai mėgstamų Kubos žvejų patiekalų – kardžuvės, Ernesto Hemingway'aus knygos „Senis ir jūra“ pabaisos, kepsnys. Patiekiamas su kepintais baklažanais ir pomidorais bei tradiciniu congri – ryžių ir pupelių mišiniu – kubietiškas kardžuvės steikas pripažįstamas kaip vienas skaniausių Karibų delikatesų.
Ingredientai:
- Centimetro storio kardžuvės išpjovos (jei neturite kardžuvės, tiks tunas);
- 1 baklažanas;
- 2 pomidorai;
- po žiupsnelį druskos ir pipirų;
- žiupsnelio tarkuoto sūrio.
Gaminimas:
1. Pakepinkite baklažanus ir pomidorus svieste, pagardindami sūriu.
2. Kardžuvės išpjovą dėkite į įkaitintą aliejų; vieną pusę kepkite maždaug 1,5–2 minutes, tuomet apverskite.
3. Pagardinkite druska ir pipirais; pasak kubiečių žvejų, prieskoniams tiks ir smulkiai pjaustyti, kiek pakepinti aštrieji pipiriukai.
Atsiverskite „Senį ir jūrą“ ir mėgaukitės!
Rojus vegetarams: kokosų Calalu
Nors kubiečiai dievina žuvies ir mėsos patiekalus, veganai bei vegetarai čia taip pat neprapuls. Įvairiausi ryžių, pupelių ir daržovių troškiniai, švieži ananasai ir mangai, organiški bananai – jei nevalgote mėsos, Kuba gali tapti tikrų tikriausiu Karibų kulinarijos rojumi.
Vienas skaniausių vegetariškų Kubos patiekalų – Baracoa miestelio calalu troškinys su kokosų padažu, patiekiamas, kaip visada, su ryžiais ir pupelėmis. Calalu – tai afrikietiškas troškinys, į Kubą aštuonioliktajame amžiuje atkeliavęs kartu su juodaisiais vergais ir pritaikytas vietinei virtuvei.
Ingredientai:
- 1 didelė morka;
- sauja šparaginių pupelių;
- nedidelė cukinija;
- žiupsnelis rūgštynių lapų;
- kokosų aliejaus;
- raudonųjų pipirų prieskonių.
Gaminimas:
1. Kiek pavirkite morkas ir šparagines pupeles.
2. Supjaustykite visas daržoves kubeliais ir dėkite į keptuvę su kokosų aliejumi; kepinkite ant lėtos ugnies, pamažu sudėdami raudonųjų pipirų prieskonius, rūgštynes ir šiek tiek druskos.
3. Uždenkite keptuvę dangčiu ir patroškinkite keletą minučių. Anot Baracoa senamiesčio kreolių, prie calalu puikiai tiks pina colada kokteilis.
Įsijunkite Karibų kreolų muzikos ir skanaukite!