„Nepasisiekė“, - palinksėjo Vita. Per pertrauką ji spėjo pavalgyti, pasivaikščioti ir suderinti telefonu kelis asmeninius reikalus – nes atsinešė pietus iš namų. Apklausos rodo, kad du iš penkių šalies gyventojų darbe nuolat valgo iš namų atsineštą maistą. Nors dažnai tokį pasirinkimą lemia kaina, tačiau daugėja tokių, kurie renkasi valgyti darbe sąmoningai. Štai keletas priežasčių, kodėl jie tai daro ir kodėl jums verta taip pabandyti:
Aukštesnė maisto kokybė
Kai gaminate patys, visada žinote, kokius produktus naudojate ir esate tikri dėl jų kokybės. Žinote, kad salotų užpile panaudotas kokybiškas šalto spaudimo rapsų aliejus, turintis žmogui būtinų Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių. Esate tikri, kad maltinis pagamintas iš maltos mėsos, o ne antrinių žaliavų. Tai ypač aktualu, jeigu esate alergiškas kai kuriems maisto produktams arba tiesiog jų nemėgstate.
Lengviau palaikyti arba mesti svorį
Valgant namuose pagamintą maistą, yra daug paprasčiau palaikyti arba mesti svorį. Jūs lengviau kontroliuosite porcijos dydį ir jūsų nemasins paskutinis gabaliukas, likęs lėkštėje. Gamindami namuose, galėsite rinktis sveikesnius produktų paruošimo būdus (pvz., gaminimas garuose), tad patiekalas turės daugiau naudingų medžiagų ir bus mažiau kaloringas. Ir, savaime suprantama, gamindami namuose galėsite rinktis sveikesnius produktus: pvz., išsivirti pilno grūdų makaronų, rafinuotą cukrų pakeisti nerafinuotu, pasidaryti salotas ne su majonezu, o su šalto spaudimo aliejumi.
Rūpinimasis savimi ir savo artimaisiais
Kai valgote sveiką kokybišką maistą, rūpinatės savo sveikata, gražia išvaizda ir gera savijauta. Kai įdedate savo artimiesiems pačių pagamintus pietus, lygiai taip pat rūpinatės ir jais. Meilė kitam gali pasireikšti skirtingomis formomis – dailiai supakuotas lauknešėlis su gardžiu, specialiai tam žmogui pagamintu patiekalu gali būti iškalbingesnis už žodžius. Dažniausiai juk ir gaminame dėl kitų, norėdami juos nudžiuginti, pasirūpinti jų sotumu ir sveikata, tikėdamiesi, kad jiems patiks mūsų paruoštas maistas.
Laiko taupymas
Dažnai skundžiatės, kad nėra laiko? Net pietauti tenka paskubomis, nors turite visą valandą. Ar susimąstote, kiek laiko kasdien skiriate nereikšmingoms smulkmenoms: skubėti link kavinės ir atgal, laukti kol atneš užsakymą, sąskaitą, grąžą. Gali atrodyti, kad laisvo laiko neatsiras, nes jį teks skirti pietų gaminimui. Tačiau jeigu gamindami vakarienę arba pusryčius paruošite dar vieną porciją – papildomai nieko nereikės daryti.
O per pietų pertrauką vietoj sėdėjimo kavinėje, pasivaikščiokite po miestą ar parkelį ir suvalgykite savo pietus gryname ore, prisėdę ant suoliuko, mėgaudamiesi rudeninės saulės spinduliais
O per pietų pertrauką vietoj sėdėjimo kavinėje, pasivaikščiokite po miestą ar parkelį ir suvalgykite savo pietus gryname ore, prisėdę ant suoliuko, mėgaudamiesi rudeninės saulės spinduliais. O gal paskaitykite knygą ramioje aplinkoje, juk po darbo dažniausiai laukia daugybė planų, draugai, šeima... Taigi pietūs – puiki galimybė pabūti su savimi.
Pinigų taupymas
Atsineštiniai pietūs yra puikus variantas norintiems nepermokėti už maistą. Už sumą, kurią kasdien paklojame už dienos pietūs, namie galime pagaminti mažiausiai dvi tokias pačias ar net didesnes porcijas. Valgymas kavinėje neretai provokuoja ir papildomas nepastebimas išlaidas: vienas puodelis kavos kainuoja nedaug, tačiau sudėkite visus kavinėje per mėnesį išgertus kavos puodelius ir, galbūt, jums nebekils klausimas, iš kur gauti pinigų tai neįtikėtino grožio palaidinei.
Keletas receptų pietums
Siūlome jums kelis patiekalus, kuriuos galite pasiimti su savimi į darbą. Jie ne tik greitai paruošiami, tačiau yra ir sveikesni – prisidės prie jūsų geresnės savijautos, subalansuotos mitybos ir didesnio produktyvumo.
Šviežių burokėlių salotos
Visi žino salotas iš virtų burokėlių ir įvairius jų variantus. Tačiau šįkart siūlome į jau pažįstamas salotas pasižiūrėti kitu kampu ir pagaminti jas iš šviežių burokėlių. Dabartinis metas, kai burokėliai yra švieži ir traškūs tam ypač tinkamas.
Jums reikės (2 porcijoms):
- 2 burokėlių
- kelių šakelių mėgstamų prieskoninių žolelių (petražolių, kinzos, krapų, baziliko ir pan.)
- 4 šaukštų mėgstamų riešutų
- 2 česnako skiltelių
- 1,5 šaukšto vyno acto
- 3 šaukštų rapsų aliejaus
- druskos
- juodųjų pipirų
Burokėlius nuplaukite, nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka. Įdėkite smulkiai supjaustytas prieskonines žoleles, kapotus riešutus, smulkiai supjaustytą arba sutraiškytą česnaką. Pabarstykite druska ir pipirais, užpilkite rapsų aliejų ir actą ir viską gerai išmaišykite. Šios salotos skaniausios kiek pastovėjusios, tad puikiai tiks pietums darbe.
Jei tik salotų neužteks, pagalvokite ir apie antrą patiekalą, šios salotos dera ir su mėsa, ir su žuvimi.
Makaronų salotos
Mėgstate sotesnes salotas? Tada rekomenduojame skanų patiekalą, kuris iškart pritaikytas neštis į darbą. Paruoškite viską iš vakaro, o ryte tiesiog pasiimkite stiklainį su salotomis su savimi. Beje, nepamirškite palepinti ir kitų šeimos narių ar bendradarbių - gi visiems užteks.
Jums reikės (4 porcijoms):
- 1 stiklinės trumpų makaronų
- 3 šaukštų rapsų aliejaus
- 2 šaukštelių tarkuotos citrinų žievelės
- 1 šaukšto citrinų sulčių
- 0.5 stiklinės smulkiai supjaustytų mėgstamų prieskoninių žolelių
- 0.5 šaukštelio druskos
- 0.5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- saujos smulkių pomidorų, perpjautų pusiau
- 200 gr mocarelos
- 200 gr šviežių špinatų lapų
- 4 nedidelių stiklainių
Išvirkite makaronus, nupilkite vandenį ir ataušinkite. Paruoškite salotų užpilą: sumaišykite rapsų aliejų su citrinos sultimis, tarkuota žievele, druska, pipirais, prieskoniais. Į kiekvieną stiklainį įpilkite po 1-4 šaukštus užpilo.
Dėkite į stiklainį kitus produktus: iš pradžių sluoksnį pomidorų, ant jų sudėkite makaronus, tuomet mocarelą ir špinatus. Pripildykite stiklainį iki pat viršaus, užsukite ir įdėkite į šaldytuvą.
Norėdami pietauti, tiesiog atidarykite stiklainį ir sukrėskite visą jo turinį į lėkštę. Sumaišykite, kad užpilas pasiskirtų tolygiai. Skanaus!
Morkų pyragas
Sultingas, kvapnus, su morkomis, riešutais ir džiovintais vaisiais – šis pyragas tiks tiek pusryčiams, tiek popietės arbatai. Greitai paruošiamas ir dar greičiau dingstantis nuo lėkštės.
Jums reikės:
- 3 stiklinių smulkiai tarkuotų žalių morkų
- 1.5 stiklinės rapsų aliejaus
- 1.5 stiklinės cukraus
- 3 kiaušinių
- 2 stiklinių miltų (galima imti ir pilno grūdo)
- 1 šaukštelio druskos
- 1 šaukštelio cinamono
- 1 šaukšto kepimo miltelių
- po 0.5 stiklinės razinų, džiovintų slyvų arba abrikosų, riešutų
Kiaušinius išplakite su cukrumi. Įmaišykite į plakinį rapsų aliejų ir tarkuotas morkas. Miltus sumaišykite su druska, kepimo milteliais ir cinamonu. Suberkite miltus į kiaušinių ir aliejaus mišinį ir gerai išmaišykite. Sudėkite į tešlą riešutus ir džiovintus vaisius. Kepkite 50-60 min. 180 laipsnių orkaitėje. Visiems patiks!