Klasika ant švenčių stalo – želė tortas: patarimai ir 3 receptai

Želė desertai patinka daugeliui, juolab, kad jų yra pačių įvairiausių: nuo sūrio pyrago su želė iki paprasčiausiai taurėje patiektos želė su uogomis ar plakta grietinėle. Tokie desertai ne tik skanūs, nesudėtingai paruošiami, bet ir spalvingi, gražiai atrodo lėkštėje, sukuria ypatingą šventinę nuotaiką ir puikiai tinka naujametinių vaišių stalui.
Želė tortas
Želė tortas / Vida Press nuotr.

Nors desertus su želatina paruošti nesudėtinga, kelias taisykles žinoti pravartu, sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray.

Pavyzdžiui, į želės nereikėtų dėti šviežių ar šaldytų ananasų, figų, kivių ar imbiero šaknies. Mat šiuose vaisiuose yra fermento, vadinamo bromelainu, kuris skaido želatiną, todėl ji praranda savo tekstūrą. O štai apdorotuose vaisiuose šis fermentas tampa nebeaktyvus, todėl konservuoti ananasai ar kiviai – jau tinkami naudoti.

Pasak T.Lauvray, želatinos desertuose negalima naudoti per daug cukraus – tai taip pat gali pakeisti šio deserto tekstūrą ir skonį. Vietoj vandens želatinai ruošti galima naudoti įvairiausius skysčius, įskaitant vaisių sultis, kokosų ar paprastą pieną, įvairiausius augalinius gėrimus. Tai želė desertams suteiks kreminio skonio.

Vida Press nuotr./Želė desertas
Vida Press nuotr./Želė desertas

Želatina išgaunama iš gyvulinės kilmės produktų, tad skanėstais su ja gali mėgautis ne visi – vegetarai ar veganai paprastai želė vengia. Jiems tiks puiki augalinė alternatyva, kuri virtuvėje atstoja želatiną – agaras, gaminamas iš kelių rūšių jūrų dumblių.

T.Lauvray dalijasi ir kelių desertų, kuriuose galėsite panaudoti želatiną bei galėtų gražiai papuošti naujametinį stalą, receptais.

Pyragas su persikais

Ingredientai:

  • 5 kiaušinių;
  • 180 g rudojo cukraus;
  • 50 ml aliejaus;
  • 200 g rupių miltų;
  • 2 valg. šaukšt. kakavos.

įdarui:

  • 500 g maskarponės;
  • 500 ml plaktos grietinėlės;
  • 2 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
  • 100 g medaus;
  • 10 g želatinos;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.

padengimui:

  • 500 g persikų;
  • 300 ml vandens;
  • 3 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • 2 valg. šaukšt. abrikosų džemo;
  • 10 g želatinos.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Padenkite 30x35 cm skersmens kepimo skardą kepimo popieriumi.

2. Nedideliame dubenyje sumaišykite miltus su kakava. Didesniame inde išplakite kiaušinio baltymus iki standžių putų ir, plakdami toliau, iš lėto supilkite rudąjį cukrų. Plakite dar 2 minutes, tada supilkite aliejų bei kiaušinių trynius. Galiausiai, maišydami į skystą masę supilkite miltus su kakava ir maišykite, kol tešla taps vientisa. Supilkite ją į skardą ir pašaukite į orkaitę 30 minučių.

3. Pamerkite įdarui skirtą želatiną į šaltą vandenį ir leiskite jai išbrinkti.

4. Puode pakaitinkite 100 ml plaktos grietinėlės, supilkite išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol ji ištirps.

5. Maskarponę sumaišykite su citrinos sultimis, medumi bei tirpinta želatina, įpilkite šaukštelį vanilės ekstrakto ir maišykite iki vientisos masės.

6. Likusią grietinėlę išplakite konditerine šluotele iki standžios konsistencijos ir įmaišykite ją į maskarponės mišinį. Šią masę tolygiai ištepkite ant iškepusio biskvito ir įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

7. Viršutiniam pyrago sluoksniui skirtus želatinos miltelius taip pat pamerkite į šaltą vandenį ir leiskite išbrinkti.

8. Nulupkite nuplautų persikų odeles ir supjaustykite juos mažais kubeliais.

9. Puode užvirkite vandenį, supilkite klevų sirupą bei abrikosų džemą. Kai džemas pradės tirpti, suberkite persikų gabalėlius, želatiną, viską gerai išmaišykite ir palikite atvėsti. Tada supilkite masę ant pyrago viršaus ir palikite šaldytuve stingti dar bent 4 valandoms.

123rf.com nuotr./Želė
123rf.com nuotr./Želė

Šventinis tortas su uogomis ir vaisiais

Ingredientai:

biskvitui:

  • 120 g kambario temperatūros sviesto;
  • 180 g cukraus;
  • 1 pakelis vanilinio cukraus;
  • 2 kiaušiniai;
  • 170 g miltų;
  • 1 valg. šaukšt. kepimo miltelių;
  • žiupsnelis druskos;
  • nutarkuota 1 apelsino žievelė;
  • 125 ml pieno.

kremui:

  • 200 g baltojo šokolado;
  • 400 ml plakamosios grietinėlės;
  • 10 g želatinos;
  • 1 valg. šaukšt. cukraus pudros.

vaisių padažui:

  • 1 persikas;
  • 100 g aviečių;
  • 100 g braškių;
  • 100 g gervuogių;
  • 100 g mėlynių;
  • 100 g raudonųjų serbentų;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • 100 ml vandens;
  • šviežių mėtų lapelių (papuošimui).

Gaminimas:

1. Nuplaukite vaisius, juos nuvalykite ir, jeigu reikia, supjaustykite į smulkius gabalėlius. Suberkite visus vaisius į puodą storu dugnu, įdėkite cukraus ir įpilkite vandenį. Virkite apie 2-3 minutes, stebėdami, kad vaisiai nepervirtų. Baigę virti, leiskite jiems atvėsti.

2. Tortui paruoškite 18 cm pločio formą, išklokite ją kepimo popieriumi, o kraštus patepkite sviestu, apibarstykite miltais.

3. Sumaišykite sviestą su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol masė taps kremo konsistencijos – tai gali užtrukti apie 5 minutes. Po vieną dėkite kiaušinius, visą laiką maišydami. Kai masė taps glotni, maišykite lėčiau ir suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir pienu. Įberkite žiupsnelį druskos ir sudėkite tarkuotą apelsino žievelę.

4. Gautą masę supilkite į torto formą ir patalpinkite į jau įkaitintą orkaitę. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 40 minučių.

5. Paruoškite kremą. Ištirpinkite želatiną vandenyje pagal instrukcijas ant pakuotės.

6. Mažesniame puode pašildykite 200 ml plaktos grietinėlės. Nuimkite puodą su grietinėle nuo viryklės, kol ši dar nepradėjo virti. Į grietinėlę supilkite želatiną ir gerai išmaišykite.

7. Sulaužykite šokoladą į mažesnes dalis ir ant jo užpilkite pusę grietinėlės ir želatinos masės. Viską palikite 1 minutei, o vėliau maišykite, kol šokoladas ištirps ir kremas taps vientisas. Leiskite masei atvėsti.

8. Suplakite likusią grietinėlės dalį, įpilkite šokoladinę masę, lengvai išmaišykite ir palikite šaldytuve 15 minučių.

9. Iškeptą ir atvėsintą biskvitą padalykite į tris sluoksnius, ant kiekvieno jų užtepkite gauto kremo ir vaisių padažo.

10. Likusiu kremu padenkite visą tortą. Įdėkite jį į šaldytuvą mažiausiai valandai ir papuoškite likusiais vaisiais ir mėtų lapeliais.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Gaivus tortas
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Gaivus tortas

Panakotos tortas su mėlynėmis

Ingredientai:

  • 1 l plaktos grietinėlės;
  • 250 ml pieno;
  • 80 g cukraus;
  • 20 g želatinos;
  • šiek tiek vandens;
  • 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė.

mėlynių padažui:

  • 400 g mėlynių;
  • 50 g cukraus;
  • 150 ml vandens;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
  • 5 valg. šaukšt. šalto vandens;
  • 10 mėtų lapelių.

Gaminimas:

1. Želatiną sumaišykite su vandeniu ir palikite išbrinkti.

2. Supilkite pieną ir pusę litro plaktos grietinėlės į puodą, sudėkite cukrų, tarkuotą citrinos žievelę ir mišinį pakaitinkite. Masei užvirus, sumažinkite kaitrą ir dar pavirkite 2 min. Tada nukelkite puodą nuo kaitros ir lengvai maišydami sudėkite išbrinkusią želatiną. Želatinai ištirpus, į puodą supilkite vanilės ekstraktą ir likusią plaktą grietinėlę.

3. Paruoštą masę supilkite į spiralės formos torto kepimo silikoninę formą ir palikite atvėsti valandai ar dviem kambario temperatūroje. Po to perkelkite panakotą į šaldytuvą ir palikite stingti 8 valandoms.

4. Mėlynių padažui į nerūdijančio plieno puodą supilkite 200 g mėlynių, cukrų, vandens ir kaitinkite ant vidutinės ugnies apie 5 min.

5. Gautą mėlynių masę susmulkinkite naudodami trintuvą, tada vėl kaitindami ant lėtos ugnies supilkite citrinos sultis ir vandenyje ištirpintą kukurūzų krakmolą. Kaitinkite maišydami tol, kol padažas taps tirštas. Tada nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti.

6. Išimkite sustingusią panakotą iš šaldytuvo, ją atsargiai apvertę išimkite iš silikoninės formos tiesiai į serviravimo indą. Ant viršaus supilkite mėlynių padažą ir suberkite likusias šviežias mėlynes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų