Ėrienos šonkauliukai su pistacijomis
Ingredientai:
ėrienos šonkauliukams:
- 1,5 kg ėrienos nugarinės su šonkauliukais;
- 2 skiltelės česnako;
- 2 šaukštai pistacijų;
- 2 šaukštai džiuvėsėlių;
- 2 šakelės petražolių;
- 2 šaukštai parmezano sūrio;
- 1 kiaušinis;
- alyvuogių aliejaus;
- sviesto;
- prieskonių mišinio „Persilade“;
- druskos;
- pipirų.
polentai:
- 1 l pieno;
- 250 g kukurūzų miltų (skirtų polentai);
- 80 g gorgonzolos sūrio;
- šlakelis aliejaus (šefas naudojo rūkytą)
Gaminimas:
1. Ėrienos nugarinę su šonkauliukais apskrudinti iš visų pusių gerai įkaitintoje keptuvėje su aliejumi ir šiek tiek sviesto. Kepant pagardinti druska ir pipirais.
2. Česnaką, pistacijų riešutus, džiūvėsėlius, petražoles sumalti smulkintuvu ir šiek tiek apskrudinti keptuvėje. Nukėlus nuo kaitros sumaišyti su parmezano sūriu.
3. Išplakti kiaušinį ir juo ištepti visą mėsos paviršių. Tuomet gerai apvolioti pistacijų-džiūvėsėlių trupiniuose, kad padengtų visą mėsos paviršių. Pabarstyti „Persilade“ prieskoniais.
4. Šonkauliukus dėti ant kepimo popieriumi padengtos skardos. Du gabalus atremti vienas į kitą, kad kauliukai būtų viršuje, ir juos sunerti.
5. Kepti iki 220°C įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 min. Jei kepate su kepimo zondu, kepti, kol mėsos temperatūra pasieks 65°C.
6. Polentai užvirti pieną, nukelti nuo kaitros ir maišant šluotele supilti kukurūzų miltus. Įdėti gorgonzolos sūrį ir toliau maišyti, kol ištirps. Prikaistuvį grąžinti ant kaitros ir maišant kaitinti, kol pradės burbuliuoti ir polenta taps tvirta. Užpilti šlakelį rūkyto aliejaus, išmaišyti ir išpilti į didelę lėkšę.
7. Ant polentos dėti iškeptus ėrienos šonkauliukus ir šventinis patiekalas paruoštas.
Romo bobos
Ingredientai:
mielinė tešla:
- 30 g šviežių mielių;
- 100 ml šilto vandens;
- 1 šaukštas cukraus;
- 500 g miltų;
- 1 arbatinis šaukštelis druskos;
- 6 kiaušiniai;
- 150 g išlydyto sviesto.
sirupui:
- 750 g vandens;
- 340 g cukraus;
- 1 apelsinas;
- 1 citrina;
- šlakelis vanilės ekstrakto;
- 100 ml romo;
- 50 g apelsinų džemo.
kremui:
- 350 g grietinėlės;
- 50 g maskarponės sūrio;
- 80 g cukraus pudros.
Gaminimas:
1. Mieles sumaišyti su šiltu vandeniu ir cukrumi.
2. Į katiliuką supilti miltus, druską ir išmaišyti, kad druska pasiskirstytų tolygiai. Įmušti kiaušinius, supilti vandenį su mielėmis ir maišyti, kol tešla taps tolygi. Supilti išlydytą sviestą ir dar maišyti iki vientisos masės. Jei tešla per šlapia, galima dar pridėti miltų. Tešla turi būti minkšta, tampri, tačiau nelipti prie rankų.
3. Tešlą paskirstyti į mažus gabaliukus (apie 40 g) ir susukti kamuoliukus. Juos dėti į keksiukų ar kitas norimas formeles. Palikti valandai pakilti. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. konvekciniu režimu.
4. Užvirinti vandenį su cukrumi. Įtarkuoti apelsino ir citrinos žievelės. Įpilti šlakelį vanilės ekstrakto. Kai sirupas pradeda burbuliuoti, galima nukelti nuo kaitros ir supilti romą.
5. Tik iškeptas bandeles sudėti ant grotelių ir apipilti sirupu. Bandelės turi gausiai įsigerti sirupo ir jau turime romo bobas. Kad jos būtų skanesnės, gausiai apšlakstyti apelsinų džemu, sumaišytu su keliais šaukštais sirupo.
6. Kremui išplakti grietinėlę, maskarponės sūrį ir cukraus pudrą iki purumo. Konditeriniu maišeliu su žvaigždutės formos antgaliu ant romo bobų suformuoti „kepurėles“. Galima puošti braškėmis ar avietėmis.