Taigi, išbandžiau šį receptą abejose šalyse. Tačiau Meksikoje šio pyrago kepti nebūtina, nes jo gali nusipirkti kiekvienoje kepyklėlėje, kavinėje ar parduotuvėje. Lentynos tiesiog nuklotos šiais milžiniškais riestainiais. O Lietuvoje siūlau šiek tiek pažaisti virtuvėje.
Kiekvienas laužia gabaliuką, ir tie, kurie savo riekelėje aptinka plastikinę figūrėlę, simbolizuojančia kūdikėlį Jėzų, skelbiami karaliais.
Trijų karalių pyragas valgomas pagal tam tikrą ritualą. Visi susėda už stalo, ant kurio puikuojasi tik rosca de reyes pyragas. Iš pradžių man buvo sunku patikėti. Kaip? Nei salotų, nei jokių kitų patiekalų? „Taip, – juokėsi mano meksikiečiai draugai, – šią dieną renkamės valgyti tik Trijų Karalių pyrago.“ Jis visada patiekiamas su karšto šokolado arba café de olla puodeliu.
Kiekvienas laužia gabaliuką, ir tie, kurie savo riekelėje aptinka plastikinę figūrėlę, simbolizuojančia kūdikėlį Jėzų, skelbiami karaliais. Jie po mėnesio, vasario 2-ąją, turi surengti visiems Día de la Candelaria, arba Žvakių dieną, per kurią indėniškos tradicijos susijungia su katalikų tikėjimu.
Meksikoje tai – tamales valgymo šventė. O tamaliai – tai pyragiukai iš kukurūzų tešlos su pikantiškais ir desertiniais įdarais, kepti bananų ar kukurūzų lapuose.
Beje, Trijų karalių dieną pagrindinėje Meksiko miesto aikštėje vyksta Rosca de Ryes fiesta. Kiekvienais metais kepamas ir gabalėliais raikomas milžiniškas pyragas – susirinkusiems išdalijama apie 200 000 porcijų!
Rosca de reyes arba Trijų Karalių pyragas
Ingredientai:
- 30 g sausų mielių;
- 5 puodeliai miltų;
- 200 g sviesto;
- 4 kiaušiniai;
- 8 kiaušinių trynių;
- 1 puodelis kondensuoto pieno;
- 1 arbat. šaukšt. apelsinų žiedų arbatos;
- 1 puodelis džiovintų cukruotų vaisių, supjaustytų nedideliais gabaliukais;
- druskos.
dekoracijoms:
- specialių plastikinių figurėlių (jei neturite, galite jas pakeisti, pvz, nelukštentais graikiniais riešutais);
- 1 plaktas kiaušinis, pyragui aptepti;
- džiovintų cukruotų vaisių gabaliukų ar vaisių sūrio, supjaustyto išilgom juostelėm;
- cukraus.
Gaminimas
1. Ištirpinkite mieles nedideliame kiekyje šilto vandens. Pridėkite 2-3 šaukštelius miltų. Gerai sumaišykite ir palikite šiltoje vietoje, kad pakiltų dvigubai (maždaug 30 – 40 min.)
2. Ant stalo supilkite miltų „vulkaną“. Į centrą sumeskite paruoštas mieles. Sudėkite visus likusius ingredientus, išskyrus džiovintus cukruotus vaisius. Gerai viską išminkykite rankomis. Palikite tešlą šiltai pakilti (kol jos padaugės dvigubai).
3. Pabarstykite ant stalo miltų ir suformuokite iš tešlos ilgą stačiakampį.
4. Išilgai stačiakampio, per viduriuką sukraukite džiovintų cukruotų vaisių gabaliukus ir, kur ne kur, plastikines lėlytes (jei turite). Paslėpkite vaisius, užlenkdami tešlos šonus ir suformuodami ritinį.
5. Paruoškite kepimo skardą, ištepdami visą sviestu ir pabarstydami miltais.
6. Suformuokite iš tešlos pailgą žiedą ir atsargiai klokite į skardą.
7. Patepkite pyrago viršų kiaušiniu, sumaišytu su truputėliu sviesto, ir dekoruokite džiovintais cukruotais vaisiais bei cukrumi.
8. Kepkite apie 25 min, iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
9. Ataušinkite ir skanaukite (tik atsargiai, nes jūsų gabalėlyje gali būti pasislėpus plastikinė lėlytė ar kietas riešutas!) su kava ar karšto šokolado puodeliu.
Veganiškas pyrago variantas
Kadangi mūsų šeimoje yra veganų, pritaikiau receptą ir jiems.
Ingredientai:
- 15 g sausų mielių;
- 3-4 puodeliai miltų;
- 4 bananai;
- 7 valg. šaukšt. aliejaus;
- ¾ puodelio kokosų grietinėlės;
- 4-5 valg. šaukšt. cukraus;
- šaukštelio apelsinų žiedų arbatos
- druskos;
- ir, žinoma, džiovintų cukruotų vaisių nedideliais gabaliukais.
Skanių žaismingų švenčių!