Ingredientai (8 asm.):
- 120 g sviesto, kambario temperatūros ir gerai suminkštėjusio;
- 120 g cukraus;
- 2 kiaušiniai;
- 3 vidutinio dydžio bananai, gerai prinokę, sutrinti;
- 3 valg. šaukšt. graikiško jogurto (arba tiesiog natūralaus jogurto, arba liesos grietinės);
- 220 g miltų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 130 g maltų migdolų;
- žiupsnelis druskos;
- 1 apelsino nutarkuota žievelė (vaisius prieš tai gerai nuplautas).
kremui:
- 200 g tepamo varškės sūrio („Philadelphia“ tipo);
- 60 g sviesto, kambario temperatūros, gerai suminkštėjusio;
- 80 g cukraus pudros;
- 1 valg. šaukšt. apelsinų sulčių (arba apelsinų likerio, arba tamsaus romo);
- 1 apelsino nutarkuota žievelė (vaisius prieš tai gerai nuplautas).
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C° laipsnių temperatūros.
2. Sviestą išsukite elektriniu maišytuvu su cukrumi iki purios masės, toliau maišant, po vieną dėkite kiaušinius.
3. Toliau maišant šaukštu įmaišykite trintus bananus ir jogurtą.
4. Dubenėlyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, maltus migdolus ir žiupsnelį druskos. Berkite po truputį į šlapiąją masę ir maišykite, kad miltų masė tolygiai įsimaišytų, tada įmaišykite tarkuotą apelsinų žievelę.
5. Kekso kepimo formą (manoji yra 30 cm ilgio) ištepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi (priklausomai nuo turimos formos). Tešlą sudėkite į kepimui paruoštą formą ir kepkite pyragą įkaitusioje orkaitėje apie 1 val., jei prie įsmeigto pagaliuko tešla dar kimba, kepkite dar 5 minutes, o jei pyragas per daug ruduoja, pridenkite jį aliuminio folija.
6. Kremui tepamą varškės sūrį gerai išsukite su minkštu sviestu, sudėkite cukraus pudrą ir apelsinų sultis. Įmaišykite tarkuotą apelsinų žievę. Dėkite kremą į šaldytuvą 1–2 val., kad kremas sukietėtų.
7. Pyragui iškepus, leiskite jam visiškai atvėsti ir tik tada aptepkite kremu. Belieka mėgautis!
Pastaba: Kadangi prieš aptepant pyragą kremu, jį reikia labai gerai atvėsinti, o paruoštam kremui dar reikia laiko šaldytuve sukietėti, patariu keksą iškepti iškart po pusryčių, tada turėsite pakankamai laiko pasipuošti namus ir jau tada džiaugtis tuo grožiu ir mėgautis gardžiu pyragu. Arba pyragą iškepti ir kremą pasiruošti galite net iš vakaro, bananiniai pyragai kitą dieną būna dar gardesni.
Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o pernai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.