Ingredientai:
Abrikosams:
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- 3 valg. šaukšt. skysto medaus;
- 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 9–10 abrikosų.
Pyragui:
- 200 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 3 kiaušiniai;
- žiupsnelis druskos;
- 240 g cukraus, padalyto pusiau;
- 1 valg. šaukšt. vanilinio cukraus;
- 120 g tirpinto sviesto;
- 120 ml pieno.
Gaminimas:
1. Apvalią arba keturkampę kepimo skardą dosniai ištepkite sviestu. Sunaudokite visą gerą šaukštą sviesto, o likučius tiesiog palikite skardos dugne.
2. Medų tolygiai paskleiskite skardos dugne ir apiberkite ruduoju cukrumi.
3. Abrikosus perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus ir išdėliokite skardoje pjautąja puse į apačią.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
5. Dubenyje miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir atidėkite.
6. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
7. Išplakite baltymus su žiupsneliu druskos iki stangrių putų, po truputį suberkite pusę nurodyto cukraus kiekio ir vanilinį cukrų. Plakite, kol baltymai taps stangrūs ir blizgūs.
8. Kitame dubenyje trynius išplakite su likusiu cukrumi iki šviesios masės, supilkite tirpintą sviestą, dar plakite iki vientisos masės.
9. Palengva maišant į trynių masę suberkite trečdalį miltų, tada pusę pieno, paskui dar miltų ir pieno, kol viskas gerai susimaišys.
10. Mediniu šaukštu arba silikonine mentele atsargiai įmaišykite į trynių-pieno-miltų masę išplaktus baltymus. Paruoštą tešlą supilkite ant paruoštų abrikosų.
11. Kepkite pyragą įkaitintoje orkaitėje 45–50 minučių, arba kol įsmeigus medinį pagaliuką ir ištraukus jis bus sausas ir švarus.
12. Leiskite pyragui atvėsti maždaug 15 min., jeigu reikia, peilio smaigaliu apibraukite pyrago šonus, kad būtumėte tikri, jog jis niekur nėra prilipęs prie skardos. Tada uždenkite formą lėkšte ir išverskite pyragą į lėkštę.
13. Mėgaukitės pyragu dar šiltu arba visiškai atvėsintu, o kad efektas būtų dar didesnis, patiekite jį su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle.
Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o pernai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.