Ingredientai:
- 1 kg briuselinių kopūstų
- 300 g vištienos filė (arba kitos mėgstamos mėsos, virtos arba keptos);
- 1 lauro lapo;
- 1 skiltelės česnako;
- 2 valg. šaukšt. sviesto;
- 2 valg. šaukšt. miltų;
- 300 ml vištienos sultinio;
- 400 ml pieno;
- 2 valg. šaukštų garstyčių (geriausia Dižono);
- 70 g tarkuoto sūrio;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Nupjaukite briuselinio kopūsto kotelius, pašalinkite nešvarius išorinius lapelius. Jei kopūstukai yra labai dideli, perpjaukite juos pusiau. Virkite juos pasūdytame vandenyje 5–10 min, kol bus minkšti. Nupilkite į kiaurasamtį ir perliekite labai šaltu vandeniu.
2. Vištieną arba kitą pasirinktą mėsą išvirkite pasūdytame vandenyje, su lauro lapu ir skiltele česnako, perpjauta pusiau.
3. Orkaitę įkaitinkite 200°C.
4. Puode ant vidutinio stiprumo ugnies ištirpinkite sviestą, suberkite miltus, kaitinkite, kol miltai ims keisti spalvą. Maišant virtuvine šluotele supilkite vištienos sultinį ir pieną. Kaitinkite ant lengvos ugnies, kol padažas sutirštės. Nukėlę nuo ugnies, įmaišykite garstyčias, pagardinkite druska ir pipirais.
5. Vištieną, arba kitą pasirinktą mėsą, supjaustykite kubeliais, suberkite į apkepo indo dugną, ant viršaus išdėliokite virtus briuselinius kopūstus, apliekite padažu, apiberkite tarkuotu sūriu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 10–15 min, kol sūris išsilydys ir parusvės.
6. Mėgaukitės iškart, su virtomis bulvėmis arba ryžiais.
Beje, šį apkepą galima labai lengvai paversti vegetarišku patiekalu – vietoje mėsos briuselinius kopūstus apiberkite sauja graikinių riešutų, tada viską apliekite padažu, apiberkite sūriu ir kepkite, kol šis išsilydys. Veganai vištienos sultinį gali pakeisti daržovių sultiniu, o vietoje paprasto pieno naudoti migdolų pieną arba kitą augalinį pakaitalą.
Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o visai neseniai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.