Ingredientai (6-8 asm.):
tešlai:
- 300 g miltų;
- druskos;
- 150 g sviesto, kambario temperatūros;
- 1 kiaušinis;
- truputis šalto vandens.
įdarui:
- 3 jaunos, vidutinio dydžio cukinijos;
- druskos;
- 200 g varškės;
- 130 g grietinės;
- 4 kiaušiniai;
- 2 valg. šaukšt. kapotų mėtų lapelių;
- 1/2 arb. arbat. šaukšt. kumino;
- pipirų;
- 70 g tarkuoto sūrio.
Gaminimas:
1. Tešlai miltus sumaišykite su druska, sudėkite sviesta, trinkite miltus su sviestu rankomis, kol susidarys trupiniai. Įmaišykite lengvai plaktą kiaušinį. Jei tešla per kieta įpilkite lašelį šalto vandens, o jei kiaušinis buvo labai didelis ir tešla labai lipni, įberkite dar truputį miltų.
2. Atvėsinkite tešlą bent pusvalandį šaldytuve, iškočiokite ir ja padenkite 32 cm skersmens tartos formą. Pabadykite dugną ir padėkite į šaldytuvą, kol jos vėl prireiks,
3. Cukinijas sutarkuokite stambia tarka, sudėkite į kiaurasamtį, apiberkite geru žiupsniu druskos ir palikite pastovėti, kad galėtų nuvarvėti išsiskyrusios sultys.
4. Orkaitę įkaitinkite 200 C°.
5. Jei varškė labai grūdėta, ją sumalkite virtuviniu kombainu, kad būtų kuo glotnesnė. Sumaišykite varškę su grietine ir kiaušiniais. Sudėkite kapotas mėtas ir kuminą. Pagardinkite mišinį pipirais.
6. Nuo tarkuotų cukinijų delnais gerai nuspauskite sultis, sudėkite cukinijas į mišinį. Gerai išmaišykite.
7. Mišinį supilkite į tešla išklotą tartos formą, apiberkite tarkuotu sūriu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 40 min.
8. Mėgaukitės tiesiog taip arba su žalių salotų krūva.
Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o pernai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.