Ingredientai (2 asm.):
- 500 g pievagrybių;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 svogūnas, supjaustytas kubeliais;
- 1 valg. šaukšt. miltų;
- 600 ml daržovių sultinio;
- 2 skiltelės česnako, pertrinto;
- 200 ml grietinėlės;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- druskos;
- pipirų.
patiekimui:
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 skiltelė česnako, pertrinto;
- 1 valg. šaukšt. smulkiai kapotų petražolių;
- druskos;
- pipirų;
- skrudintos baltos duonos, patiekimui.
Gaminimas:
1. Grybus greitai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Jokiu būdu nepamerkite jų vandeny, jie ir šiaip vandeningi, o sumerkti į vandenį jo dar labiau prisitrauks. Atidėkite į šalį 3–4 gražius grybukus. Likusius supjaustykite griežinėliais.
2. Aliejų įkaitinkite dideliame puode ant gana stiprios ugnies, suberkite ir kepkite jame grybus, kol išgaruos išsiskyręs skystis ir grybai ims rusvėti. Sumažinkite kaitrą iki vidutinės. Suberkite svogūnus, kaitinkite apie 4 minutes, vis maišant, kad svogūnai nepridegtų. Apiberkite miltais ir kaitinkite dar bent pusę minutės, kol visai nesimatys miltų baltumo.
3. Supilkite daržovių sultinį, pagardinkite pertrintu česnaku ir leiskite palengva virti 10 min.
4. Supilkite grietinėlę, pagardinkite pipirais, druska, jeigu reikia, leiskite dar 10 min. pavirti ant nedidelės kaitros.
5. Tuo tarpu griežinėliais supjaustykite į šalį atidėtus grybukus. Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą drauge su aliejumi, kepkite grybus, kol šie susitrauks ir paruduos, pagardinkite druska, pipirais ir petražolėmis. Nukelkite nuo ugnies.
6. Sriubą sutrinkite elektrine trintuve. Pilkite į lėkštes, apiberkite keptais grybais ir mėgaukitės.
Patiekite šią sriubą su tiesiog skrudinta balta duona arba su duonos srebučiais. Kaip turbūt supratote, česnako man niekada nėra per daug...
Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o pernai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.