Aš su malonumu gaminu tiesiog daržovių kuskusą, o jei jums labai reikia mėsos, šį troškinį galima labai greitai paversti daržovių ir vištienos patiekalu. Tik tokiu atveju patarčiau rinktis vištieną su kaulu ir oda.
Vištienos gabaliukus labai gerai apkepkite puode įkaitintame aliejuje, išimkite, atidėkite į šalį, o tada jau kaitinkite pomidorų pastą, prieskonius ir sekite tolesnę recepto eigą. Tik truputį sumažinkite daržovių kiekį, nes šis patiekalas net ir ruošiamas be mėsos pamaitins pusę giminės. O štai prieskonių kiekį išlaikykite tokį pat!
Ingredientai (6–8 asm):
- 6–8 maži šalotiniai arba 2–3 įprasti geltonieji svogūnai;
- 3 vidutinės morkos;
- 3 vidutiniai pastarnokai;
- 400 g moliūgo be odos;
- 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 4 valg. šaukšt. koncentruotos pomidorų pastos;
- 1 valg. šaukšt. tarkuoto šviežio imbiero;
- 3 skiltelės česnako, sutrintos;
- 2 arbat. šaukšt. kumino;
- 1/2 arbat. šaukšt. ciberžolės miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 100g džiovintų abrikosų;
- 30 g razinų;
- 1 lauro lapas;
- 1,5 l daržovių sultinio;
- 240 g avižirnių, šviežiai virtų arba konservuotų;
- žiupsnelis kajeno pipirų;
- patiekimui: kuskuso kruopų ir kalendros lapelių.
Gaminimas:
1. Svogūnus nulupkite. Jei naudojate mažus šalotinius svogūnėlius, jų nepjaustykite, o jei didesnius svogūnus, tuomet perpjaukite juos į 4–6 pusmėnulius.
2. Morkas ir pastarnokus nulupkite, supjaustykite 1–2 cm dydžio kubeliais. Moliūgą taip pat supjaustykite panašaus dydžio gabalais.
3. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, kaitinkite su juo koncentruotą pomidorų pastą, tarkuotą imbierą ir pertrintą česnaką. Sudėkite kuminą, ciberžolę ir cinamoną. Pakaitinkite apie minutę.
4. Sudėkite svogūnus, morkas, pastarnokus ir moliūgus. Pakaitinkite apie 5 minutes.
5. Sudėkite džiovintus abrikosus, razinas ir lauro lapą. Užpilkite sultiniu.
6. Puodą pridenkite ir leiskite virti ant labai lengvos ugnies 45 min., o tada sudėkite nuplautus avinžirnius, pagardinkite kajeno pipirais ir pakaitinkite dar apie 15 min. Daržovės turi būti taip gerai išvirusios, kad taptų minkštos, lyg sviestas.
7. Patiekite su kuskuso kruopomis ir šviežiais kalendros lapeliais.
Kaip paruošti kuskusą, galite paskaityti čia. Į šį troškinį drąsiai galite dėti ir kopūsto. Vasarą aš į tokio pobūdžio troškinį dedu ir cukinijų bei paprikų, net šviežių pomidorų, bet apie tokį troškinį pakalbėsime tada, kai ateis vasara.
Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o pernai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.