Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos „Prancūzijos virtuvė“ autorės receptas: lengvas daržovių kuskusas

Šiuo metu vyksta nuožmi žiemos ir pavasario kova. Pirmauja tai vienas, tai kitas, bet mes visi žinome, kad anksčiau ar vėliau pavasaris nugalės. O kol jis garbingai užims savo vietą, surinkite visas užsibuvusias žiemos daržoves ir pasigaminkite aromatingą ir skonių pilną marokietišką daržovių troškinį kuskusą. Tokie troškiniai Maroke yra vadinami taip pat, kaip ir tos mažos greitai paruošiamos kruopytės.
Dangira Šimašiutė ir jos gamintas daržovių kuskusas
Dangira Šimašiutė ir jos gamintas daržovių kuskusas / Dangiros Šimašiutės, Vidmanto Balkūno nuotr.

Aš su malonumu gaminu tiesiog daržovių kuskusą, o jei jums labai reikia mėsos, šį troškinį galima labai greitai paversti daržovių ir vištienos patiekalu. Tik tokiu atveju patarčiau rinktis vištieną su kaulu ir oda.

Vištienos gabaliukus labai gerai apkepkite puode įkaitintame aliejuje, išimkite, atidėkite į šalį, o tada jau kaitinkite pomidorų pastą, prieskonius ir sekite tolesnę recepto eigą. Tik truputį sumažinkite daržovių kiekį, nes šis patiekalas net ir ruošiamas be mėsos pamaitins pusę giminės. O štai prieskonių kiekį išlaikykite tokį pat!

Dangiros Šimašiutės nuotr./Daržovių kuskusas
Dangiros Šimašiutės nuotr./Daržovių kuskusas

Ingredientai (6–8 asm):

  • 6–8 maži šalotiniai arba 2–3 įprasti geltonieji svogūnai;
  • 3 vidutinės morkos;
  • 3 vidutiniai pastarnokai;
  • 400 g moliūgo be odos;
  • 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 4 valg. šaukšt. koncentruotos pomidorų pastos;
  • 1 valg. šaukšt. tarkuoto šviežio imbiero;
  • 3 skiltelės česnako, sutrintos;
  • 2 arbat. šaukšt. kumino;
  • 1/2 arbat. šaukšt. ciberžolės miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 100g džiovintų abrikosų;
  • 30 g razinų;
  • 1 lauro lapas;
  • 1,5 l daržovių sultinio;
  • 240 g avižirnių, šviežiai virtų arba konservuotų;
  • žiupsnelis kajeno pipirų;
  • patiekimui: kuskuso kruopų ir kalendros lapelių.

Gaminimas:

1. Svogūnus nulupkite. Jei naudojate mažus šalotinius svogūnėlius, jų nepjaustykite, o jei didesnius svogūnus, tuomet perpjaukite juos į 4–6 pusmėnulius.

2. Morkas ir pastarnokus nulupkite, supjaustykite 1–2 cm dydžio kubeliais. Moliūgą taip pat supjaustykite panašaus dydžio gabalais.

3. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, kaitinkite su juo koncentruotą pomidorų pastą, tarkuotą imbierą ir pertrintą česnaką. Sudėkite kuminą, ciberžolę ir cinamoną. Pakaitinkite apie minutę.

4. Sudėkite svogūnus, morkas, pastarnokus ir moliūgus. Pakaitinkite apie 5 minutes.

5. Sudėkite džiovintus abrikosus, razinas ir lauro lapą. Užpilkite sultiniu.

6. Puodą pridenkite ir leiskite virti ant labai lengvos ugnies 45 min., o tada sudėkite nuplautus avinžirnius, pagardinkite kajeno pipirais ir pakaitinkite dar apie 15 min. Daržovės turi būti taip gerai išvirusios, kad taptų minkštos, lyg sviestas.

7. Patiekite su kuskuso kruopomis ir šviežiais kalendros lapeliais.

Kaip paruošti kuskusą, galite paskaityti čia. Į šį troškinį drąsiai galite dėti ir kopūsto. Vasarą aš į tokio pobūdžio troškinį dedu ir cukinijų bei paprikų, net šviežių pomidorų, bet apie tokį troškinį pakalbėsime tada, kai ateis vasara.

Dangiros Šimašiutės nuotr./Daržovių kuskusas
Dangiros Šimašiutės nuotr./Daržovių kuskusas

Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o pernai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais