Tai yra ne tik gardus popietės užkandis bet ir visos šeimos atrakcija, mat pyrago viduje slepiasi plokščia, keraminė figūrėlė, vadinama pupa. Supjausčius pyragą gabaliukais ir padalijus šeimos nariams, tas, kuriam atitenka gabaliukas su paslėpta pupa, gali užsidėti karūną ir visą likusią dieną vadintis šeimos karaliumi. Dažniausiai karaliaus privalumas ir lieka tik ta karūna, nebent kiekviena šeima nuspręstų kitaip pamaloninti dienos karalių. Gardus pyrago gabaliukas taip pat yra šaunus privalumas.
Nors Trijų Karalių šventė jau seniai praėjo, šis pyragas, kurio klasikinis receptas yra mano knygoje „Prancūzijos virtuvė“, yra tikras žiemos kepinys. Tad kol už mūsų langų šoka snaigės ir spaudžia šaltukas, galite drąsiai kviesti šį gardumyną į savo virtuves. Ir visai nesvarbu, ar ruošite klasikinį variantą, ar šokoladinę šio pyrago variaciją, kokią aš jums siūlau.
Ingredientai (6 asm.):
- 100 g juodojo šokolado;
- 120 g migdolų miltų, arba tiesiog maltų migdolų;
- 70 g cukraus;
- 1 kiaušinis;
- 60 g sviesto, kambario temperatūros;
- 1 valg. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 2 lakštai bemielės sluoksniuotos tešlos (apie 500 g);
- 1 kiaušinio trynys, patepimui.
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 210 °C.
2. Juodąjį šokoladą sulaužykite gabaliukais, suberkite į dubenėlį, jį statykite ant garų vonelės ir kaitinkite, kol šokoladas ištirps.
3. Migdolų miltus sumaišykite su cukrumi, įmaišykite kiaušinį, minkštą sviestą, vanilę ir tirpintą šokoladą.
4. Išvyniokite vieną sluoksniuotos tešlos lakštą, išpjaukite 6 maždaug 12 cm diametro apskritimus (naudokite puodelį arba mažą lėkštutę). Sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
5. Pabadykite apskritimus šakute ir ant kiekvieno jų uždėkite paruošto šokoladinio įdaro paliekant maždaug centimetro ilgio neapteptą kraštą.
6. Iš kito sluoksniuotos tešlos lakšto išpjaukite tokio pat dydžio apskritimus kaip ir iš pirmojo. Uždenkite jais paruoštus pyragaičius su įdaru ir labai gerai užspauskite kraštus, užtvirtindami šakutės paspaudimais.
7. Patepkite pyragaičius plaktu kiaušinio tryniu. Mažo peilio galu, lengvais judesiais galite kiekvieną pyragaitį išvagoti lengvu raštu. Viduryje kiekvieno pyragaičio padarykite mažutę skylę, kad kepant viduje susikaupęs oras galėtų išeiti.
8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 25–30 min., kol pyragaičiai išsipūs ir gražiai parusvės.
9. Ištraukus iš orkaitės leiskite jiems kiek atvėsti, bet patarčiau mėgautis dar šiltais.
Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o pernai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.