„Ribollita“ skamba lyg koks iš Verdi operos „išlipęs“ personažas, bet iš tiesų yra daržovių sriuba, tirštinta šviesia duona. Savo linksmą vardą ji gavo todėl, kad paprasta daržovių sriuba tradiciškai būdavo patiekiama pašildyta – „re-bouilli“ – drauge su duonos likučiais. Sriuba yra labai tiršta, o pastovėjusi ji man labiau primena košę nei sriubą, bet aš visgi lenkiuosi jos skoniui.
Ingredientai (6–8 asm.):
- 400 g baltųjų pupelių, džiovintų;
- 2 lauro lapai;
- 4 skiltelės česnako;
- 2 nedideli svogūnai;
- 2 morkos;
- 2 saliero stiebai;
- 6 dideli lapinio kopūsto (kale) lapai;
- 3 valg. šaukšt. kokybiško alyvuogių aliejaus ir dar trupučio patiekti;
- 1,4 kg skardinės savo sultyse konservuotų pomidorų, pjaustytų kubeliais;
- 2 šakelės čiobrelio;
- 1,5 l daržovių sultinio;
- 150–200 g šviesios kaimiškos duonos, pastovėjusios bent dieną ar dvi, geriausia be kietos plutos;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Iš vakaro pamerkite pupeles šaltame vandenyje – tegul per naktį išmirksta.
2. Kitą dieną pupeles nuplaukite, suberkite į puodą, užpilkite dvigubu kiekiu vandens, šiek tiek pasūdykite, į puodą meskite lauro lapus ir 2 nuluptas česnako skilteles. Virkite pupeles 40–50 min., kol jos bus visiškai išvirusios.
3. Kol pupelės verda, nulupkite daržoves, svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais, likusias dvi skilteles česnako smulkiai sukapokite, morkas ir saliero stiebus supjaustykite kubeliais. Pašalinkite kietus lapinių kopūstų stiebus, gyslas ir supjaustykite juostelėmis.
4. Pupelėms išvirus, nusemkite du gerus jų samčius ir atidėkite į šalį. Pupeles, kurios liko puode, drauge su virimo skysčiu sugrūskite elektrine grūstuve. Atidėkite į šalį.
5. Dideliame puode įkaitinkite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, apkepinkite jame svogūnus, kol šie suminkštės, suberkite kapotus česnakus, pakaitinkite dar pusę minutės ir suberkite morkas bei salierus. Kepkite dar gerą minutę ir suberkite lapinius kopūstus. Supilkite konservuotus pomidorus, sudėkite čiobrelio šakeles. Supilkite grūstas pupeles ir daržovių sultinį, puodą pridenkite, pagardinkite druska (jei dar reikia), pipirais ir virkite ant lengvos ugnies 50 min. Tada suberkite atidėtas negrūstas pupeles ir virkite dar 15 minučių.
6. Duoną supjaustykite kubeliais suberkite į didelį dubenį, užpilkite išvirta sriuba ir leiskite pastovėti bent 1 valandą.
7. Prieš patiekiant sriubą pašildykite, pilkite į lėkštes ir apliekite šlakeliu kokybiško alyvuogių aliejaus.
Iš šiame recepte nurodyto produktų kiekio išvirsite didžiulį puodą sriubos, tad lengvai pamaitinsite didžiulę šeimą ir dar savaitgalį užklupusius svečius. Bet jei jos ir liks, nieko tokio, ją lengvai išlaikysite bent dvi ar net tris dienas.
Šią sriubą galima patiekti ir su trupučiu tarkuoto sendinto sūrio. Ir jokiu būdu nepamirškite šlakelio kokybiško alyvuogių aliejaus!
Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o pernai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.